2014. október 23. (csütörtök) - Gyöngyi
főoldal Heti Termés Legolvasottabb Ingatlanpiac Cégtár Apró Akcióporta

Hírek

2012. március 16. (péntek) 14:50

"Mint csillagok, ragyognak boldogan!"

"Mint csillagok, ragyognak boldogan!"

Szép műsor és jelentős tömeg a forradalmi emlékműnél, rendhagyó kísérletként pár módosítással – idővel remény szerint megizmosodó – új programsorozat a mozinál és a moziban: méltó módon ünnepelhettük március 15-én városunkban.
nagyítás
Ahogy ígértük: egyedivé vált a hivatalos ünnepség március 15-én – több helyszínen várták az ünneplőket, lássuk szépen sorban!

"Fegyelmet ismer"

Az ünnepség nyitánya az elmúlt évek tradíciójához igazodott: a közös városi/önkormányzati megemlékezés színhelye ezúttal is a '48-as emlékmű volt – szerencsére már csak a múlté a "szétszakított" ünnepség, a közös főhajtásra csütörtökön délelőtt várták az ünneplőket. A Himnusz dallamai után – amint erre már fotótárunkban is kitértünk – az elmúlt évek legszebb összeállításával rukkolt ki a Mezőföld Kulturális, Sport és Szabadidős Egyesület: ünnepi műsorukban a korabeli szövegekből, versekből, régi és mai dalokból szőtt hangkollázs mellé táncbetétekkel elevenítették föl a forradalom és szabadságharc meghatározó pillanatait; a Suplicz Mihály koreografálta összeállítás fegyelmezett és gyönyörű, ihletett és emelkedett – színházi – pillanatok sorával ajándékozta meg az ünnepség résztvevőit. Jogos volt a vastaps a végén.
nagyítás
Az ünnepi összeállítás után dr. András István, a Dunaújvárosi Főiskola frissen megválasztott rektora köszöntötte az ünneplőket; személyes hangú emlékbeszédében kiemelve, hogy a márciusi ifjúság harca máig ható példával szolgált, ráadásul történelmünk meghatározó összetartó erejévé emelte a "szabadság és a haza szeretetének" ünnepét:
– Emelt fővel tekinthetünk forradalmár elődeinkre, akik bíztak magukban és egymásban, bíztak a sorsfordító napok összefogásában, jó példával szolgáltak az utánuk következőknek arra, hogy a tudás szabadságot teremt és ad, és mertek hinni a huszárvágás váratlan, taníthatatlan és tanulhatatlan, meglepő és védhetetlen erejében. Március 15. fontos és példás kötelékünk – és alkalom arra is, hogy saját identitásunkat erősítsük; kötelességünk megemlékezni a forradalom és szabadságharc 223 fegyvergyakorlatra alkalmas pentelei polgáráról, a nemzetőrökké és népfelkelővé lett közemberekről és elöljárókról is!
nagyítás
Az ünnepi szónoklat után koszorúzással tiszteletnek a megemlékezők a forradalom és szabadságharc hősei és mártírjai emléke előtt – a pártok, civil szervezetek, kisebbségek mellett elhelyezték a tisztelet és emlékezés virágait a Dunaújvárosi Főiskola képviselői is, az elmúlt évek tradícióihoz híven közösen koszorúztak a dunaújvárosi középiskolák.
Az ünnepség végén a Szózat dallamai csendültek fel a forradalmi emlékműnél, majd koszorú került Rosti Pál, a forradalmárból lett néprajztudós-fotográfus kistemetőben lévő nyughelyére is.

Ünnepi kavalkád

Először, ám deklaráltan hagyományteremtő céllal rendeztek az ünnephez kapcsolód eseménysorozatot a Dózsa Mozicentrumban: a Civil Civil Közösségi Tér (CKT) zászlóbontásával egybekötött program egyik pillére a Magyarok Vására című kavalkád volt a mozi előtti téren – ahol ízesített méz és székely lepény éppen úgy szerepelt a kínálatban, mint fajáték, hagyományos ízvilágot kínáló sajt- és húsfantááziák sora, vagy éppen afrikai (!!!) motívummal ékesített ülőpárna, vagyis túlzásokba nem muszáj esni, szépen végig kell mustrálni a kínálatot és választani a most éppen nem annyira jó rénes forintokért. 
nagyítás
A moziban rendezett programsorozatot őszintén szólva kihagytam – mint az alkalommal debütált, összeállításunk végéről közvetlenül is elérhető weboldalukat böngészve korrekt és vonzó, mi több, támogatásra és figyelemre is érdemes kínálat körvonalai kontúrosodnak a jövőben (folyt. köv. március 19-én, a közelgő költészet napját ünneplő programmal), de zárt térbe kényszerülni az első valódi tavaszi délutánon: na, ehhez éppen nem fűlt a fogam.
Inkább jöjjön egy újabb székely lepény, ezúttal kaporral is bolondítva, gondoltam; s lőn.

Kapcsolódó link:

Hozzászólások

Új hozzászólás

1. | 2012-03-16 18:50:22 Link Válasz Névtelen (nem regisztrált felhasználó) A megemlékezésen készült többi kép is felkerül majd? Gondolok pl a koszorúzásra magára.

2. | 2012-03-17 16:56:07 Link Válasz Névtelen (nem regisztrált felhasználó) Ilyen hülyeséggekkel foglalkoztok? Minek? 2 válasz

3. | 2012-03-19 11:45:44 Link Válasz Névtelen (nem regisztrált felhasználó) válasz erre: Névtelen @ 2012-03-17 16:56:07 gondolom koszorúzott és látni akarja magát. :D

4. | 2012-03-19 20:28:00 Link Válasz Névtelen (nem regisztrált felhasználó) válasz erre: Névtelen @ 2012-03-17 16:56:07 SZDSZ?

5. | 2012-03-22 08:04:18 Link Válasz Névtelen (nem regisztrált felhasználó) Dunaújváros szemétdomb. Fossál. sz@rjál kiskutyám a közterületen....

12px
Megosztás: Facebook Megosztás: Twitter Megosztás: MySpace Megosztás: Iwiw Megosztás: Google Megosztás: Live Megosztás: Delicious Megosztás: Digg Megosztás: Multiply Megosztás: Slashdot
Megosztás: myAOL Megosztás: Yahoo Bookmarks Megosztás: Yahoo MyWeb Megosztás: Blogmarks Megosztás: Diigo Megosztás: Reddit

Megtalálhatsz minket a Facebook-on is.
Csatlakozz hozzánk!

hírtérkép
.7.

Képgalériák

Március 15. – ünnepi fotótár
DO Hírtérkép

Ingatlan ajánló

ingatlant keres

ingatlant kínál

Nagyvenyimen központhoz közel,...

Nagyvenyimen központhoz közel,...(eladó) Nagyvenyimen, központhoz közel, 100 nm-es, felújítandó családi ház eladó! Érdeklődni:06 30/504-1606 tovább

Összes hirdetés: 1122 db

Apró

Cégtár

cégkereső

regisztráció

uszodatechnika2400 Rajna Vilmos mv.
Egyéb szolgáltatás
PREVENCIÓ BT.
Egészség, szépség
Argonic-Team Kft.
Biztosító
Optimavill hungary kft
Elektronika, villamosság
beseme
Üzleti szolgáltatás
Serák Trans Kft
Fuvarozás
Helkat Autó Kft.
Autó, motor

Összes cég: 1040 db

Minden jog fenntartva! © DVG Zrt. • honlapkészítés: DDSWEBMédiaajánlatSzerzői jogokAdatvédelemImpresszum

A Dunaújváros Online a DDS Admin és a DDS Iguana rendszereket használja.