2014. október 26. (vasárnap) - Dömötör
főoldal Heti Termés Legolvasottabb Ingatlanpiac Cégtár Apró Akcióporta

Hírek

2012. március 16. (péntek) 14:50

"Mint csillagok, ragyognak boldogan!"

"Mint csillagok, ragyognak boldogan!"

Szép műsor és jelentős tömeg a forradalmi emlékműnél, rendhagyó kísérletként pár módosítással – idővel remény szerint megizmosodó – új programsorozat a mozinál és a moziban: méltó módon ünnepelhettük március 15-én városunkban.
nagyítás
Ahogy ígértük: egyedivé vált a hivatalos ünnepség március 15-én – több helyszínen várták az ünneplőket, lássuk szépen sorban!

"Fegyelmet ismer"

Az ünnepség nyitánya az elmúlt évek tradíciójához igazodott: a közös városi/önkormányzati megemlékezés színhelye ezúttal is a '48-as emlékmű volt – szerencsére már csak a múlté a "szétszakított" ünnepség, a közös főhajtásra csütörtökön délelőtt várták az ünneplőket. A Himnusz dallamai után – amint erre már fotótárunkban is kitértünk – az elmúlt évek legszebb összeállításával rukkolt ki a Mezőföld Kulturális, Sport és Szabadidős Egyesület: ünnepi műsorukban a korabeli szövegekből, versekből, régi és mai dalokból szőtt hangkollázs mellé táncbetétekkel elevenítették föl a forradalom és szabadságharc meghatározó pillanatait; a Suplicz Mihály koreografálta összeállítás fegyelmezett és gyönyörű, ihletett és emelkedett – színházi – pillanatok sorával ajándékozta meg az ünnepség résztvevőit. Jogos volt a vastaps a végén.
nagyítás
Az ünnepi összeállítás után dr. András István, a Dunaújvárosi Főiskola frissen megválasztott rektora köszöntötte az ünneplőket; személyes hangú emlékbeszédében kiemelve, hogy a márciusi ifjúság harca máig ható példával szolgált, ráadásul történelmünk meghatározó összetartó erejévé emelte a "szabadság és a haza szeretetének" ünnepét:
– Emelt fővel tekinthetünk forradalmár elődeinkre, akik bíztak magukban és egymásban, bíztak a sorsfordító napok összefogásában, jó példával szolgáltak az utánuk következőknek arra, hogy a tudás szabadságot teremt és ad, és mertek hinni a huszárvágás váratlan, taníthatatlan és tanulhatatlan, meglepő és védhetetlen erejében. Március 15. fontos és példás kötelékünk – és alkalom arra is, hogy saját identitásunkat erősítsük; kötelességünk megemlékezni a forradalom és szabadságharc 223 fegyvergyakorlatra alkalmas pentelei polgáráról, a nemzetőrökké és népfelkelővé lett közemberekről és elöljárókról is!
nagyítás
Az ünnepi szónoklat után koszorúzással tiszteletnek a megemlékezők a forradalom és szabadságharc hősei és mártírjai emléke előtt – a pártok, civil szervezetek, kisebbségek mellett elhelyezték a tisztelet és emlékezés virágait a Dunaújvárosi Főiskola képviselői is, az elmúlt évek tradícióihoz híven közösen koszorúztak a dunaújvárosi középiskolák.
Az ünnepség végén a Szózat dallamai csendültek fel a forradalmi emlékműnél, majd koszorú került Rosti Pál, a forradalmárból lett néprajztudós-fotográfus kistemetőben lévő nyughelyére is.

Ünnepi kavalkád

Először, ám deklaráltan hagyományteremtő céllal rendeztek az ünnephez kapcsolód eseménysorozatot a Dózsa Mozicentrumban: a Civil Civil Közösségi Tér (CKT) zászlóbontásával egybekötött program egyik pillére a Magyarok Vására című kavalkád volt a mozi előtti téren – ahol ízesített méz és székely lepény éppen úgy szerepelt a kínálatban, mint fajáték, hagyományos ízvilágot kínáló sajt- és húsfantááziák sora, vagy éppen afrikai (!!!) motívummal ékesített ülőpárna, vagyis túlzásokba nem muszáj esni, szépen végig kell mustrálni a kínálatot és választani a most éppen nem annyira jó rénes forintokért. 
nagyítás
A moziban rendezett programsorozatot őszintén szólva kihagytam – mint az alkalommal debütált, összeállításunk végéről közvetlenül is elérhető weboldalukat böngészve korrekt és vonzó, mi több, támogatásra és figyelemre is érdemes kínálat körvonalai kontúrosodnak a jövőben (folyt. köv. március 19-én, a közelgő költészet napját ünneplő programmal), de zárt térbe kényszerülni az első valódi tavaszi délutánon: na, ehhez éppen nem fűlt a fogam.
Inkább jöjjön egy újabb székely lepény, ezúttal kaporral is bolondítva, gondoltam; s lőn.

Kapcsolódó link:

Hozzászólások

Új hozzászólás

1. | 2012-03-16 18:50:22 Link Válasz Névtelen (nem regisztrált felhasználó) A megemlékezésen készült többi kép is felkerül majd? Gondolok pl a koszorúzásra magára.

2. | 2012-03-17 16:56:07 Link Válasz Névtelen (nem regisztrált felhasználó) Ilyen hülyeséggekkel foglalkoztok? Minek? 2 válasz

3. | 2012-03-19 11:45:44 Link Válasz Névtelen (nem regisztrált felhasználó) válasz erre: Névtelen @ 2012-03-17 16:56:07 gondolom koszorúzott és látni akarja magát. :D

4. | 2012-03-19 20:28:00 Link Válasz Névtelen (nem regisztrált felhasználó) válasz erre: Névtelen @ 2012-03-17 16:56:07 SZDSZ?

5. | 2012-03-22 08:04:18 Link Válasz Névtelen (nem regisztrált felhasználó) Dunaújváros szemétdomb. Fossál. sz@rjál kiskutyám a közterületen....

12px
Megosztás: Facebook Megosztás: Twitter Megosztás: MySpace Megosztás: Iwiw Megosztás: Google Megosztás: Live Megosztás: Delicious Megosztás: Digg Megosztás: Multiply Megosztás: Slashdot
Megosztás: myAOL Megosztás: Yahoo Bookmarks Megosztás: Yahoo MyWeb Megosztás: Blogmarks Megosztás: Diigo Megosztás: Reddit

Megtalálhatsz minket a Facebook-on is.
Csatlakozz hozzánk!

hírtérkép
.7.

Képgalériák

Március 15. – ünnepi fotótár
DO Hírtérkép

Ingatlan ajánló

ingatlant keres

ingatlant kínál

Tulajdonostól! Már ha álmai otthonát...

Tulajdonostól! Már ha álmai otthonát...(eladó) Ha luxust nélkülöző, de élhető otthont szeretne reális áron, ez az ajánlat Önnek szól. tovább

Összes hirdetés: 1066 db

Apró

Opel acélfelni

Jármű | Kínál

Opel acélfelni

Összes hirdetés: 153 db

Cégtár

cégkereső

regisztráció

uszodatechnika2400 Rajna Vilmos mv.
Egyéb szolgáltatás
PREVENCIÓ BT.
Egészség, szépség
Argonic-Team Kft.
Biztosító
Optimavill hungary kft
Elektronika, villamosság
beseme
Üzleti szolgáltatás
Serák Trans Kft
Fuvarozás
Helkat Autó Kft.
Autó, motor

Összes cég: 1040 db

Minden jog fenntartva! © DVG Zrt. • honlapkészítés: DDSWEBMédiaajánlatSzerzői jogokAdatvédelemImpresszum

A Dunaújváros Online a DDS Admin és a DDS Iguana rendszereket használja.