Dunaújváros Hetilap

Karácsonyi pénz a nyugdíjasoknak

Molnár Emese - 2014. november 27. 18:35

Erről is döntött városunk képviselőtestülete a november havi rendes közgyűlésén csütörtökön. Döntöttek még a sportszervezetek támogatásáról, tárgyaltak az uszoda üzemeltetéséről, és határozatot hoztak támogatási kérelmekről is.

Sürgősségi indítványként döntöttek a jégcsarnokhoz kapcsolódó munkálatokról. A katasztrófavédelem javasolta egy úgynevezett kockázatcsökkentő tevékenység elvégzését, vagyis szükség van egy ammónia gázérzékelő és vészjelző rendszer kiépítésére, amelynek 1,5 millió forintos költségvetését megszavazták a képviselők.

Az első napirendnél Szabó Zsolt PM-es képviselő tájékoztatót kért a DVCSH és az önkormányzat közti helyzetről, vitás kérdésekről, majd aggodalmát fejezte ki a Bánki iskola gimnáziumi tagozatának megszüntetéséről. Ez utóbbival kapcsolatban Cserna Gábor polgármester elmondta, ezt még nem is tárgyalta a Parlament, nincs róla döntés. A kormány szándéka szerint a szakképzési terület prioritásként erősíteni kívánja. A bezárásról, megszüntetésről szóló hírek csupán a sajtó által felkapott elképzelések. Pintér Attila MSZP-s képviselő is aggodalmának adott hangot a DVCSH-val kapcsolatban. Szepesi Attila gazdasági alpolgármester elmondta, a kezdetek óta szakmailag kifogástalanul végezte a DVCSH a vízellátást. Azonban 2013-ban úgy megromlott a viszony, hogy azóta egyfajta állóháború alakult ki az önkormányzat és a kisebbségi tulajdonos között. – Ez az állapot tarthatatlan. Tárgyalni csak azzal lehet, aki leül az asztalhoz. Akivel csak levelezünk vélt vagy valós dolgokról, nem visz előre. Nem tudunk belenézni a szerződésekbe, a számviteli mérlegekbe. Múlt héten békejobbot nyújtottunk, ezt a mai közgyűlésen is megerősíteném. Akinek igaza van, annak igazat adunk. Szeretnénk leülni az Energott tulajdonosaival– mondta az alpolgármester, majd azt is hozzátette, hogy szeretnék, ha a város tulajdonrésszel rendelkező cégei, így a DVCSH, vagy az Energo Vitherm és Hőtherm vezetése jelen lennének a közgyűlésen, így sok kérdést lehet tisztázni, vagy adott esetben problémákat megelőzni. Még egy DVCSH-hoz kapcsolódó napirendet tárgyaltak a képviselők, nevezetesen az uszoda üzemeltetésére vonatkozóan. Mint ismert, tartozás miatt az áramszolgáltató lekapcsolta az áramot az uszodában. Akkor a város azonnali hatállyal felmondta a DVCSH-val az uszoda üzemeltetését. Az alpolgármester a közgyűlésen hozzátette, ha a december 7-i felmondási határidőig tárgyalni tudnak, akkor az sem kizárt, hogy ők vihetnék tovább az üzemeltetést. Ám felkészültek arra a helyzetre is, ha ez mégsem valósul meg, akkor az Uniszol Létesítménygazdálkodási Zrt-t bízzák meg az uszoda üzemeltetésével, és versenyezetetéséi eljárás keretében választják majd ki az üzemeltetőt hosszabb távra.

Rendeletbe foglalták a képviselők az önkormányzat egyik kedves hagyományát, hogy minden év első dunaújvárosi újszülöttjének 300 ezer forintos támogatást biztosítanak. Azzal is kiegészítették, hogy a támogatással járó minden közterhet szintén az önkormányzat vállalja.

Cserna Gábor polgármester korábban elmondta, a költségvetési helyzet függvényében, karácsony előtt ismét támogatást kapnak a nyugdíjszerű ellátásban részesülő, dunaújvárosi lakcímmel rendelkező polgárok. A képviselők most megszavazták a támogatás fedezetét, így idén immár harmadszor részesülnek az érintettek támogatásban: tavasszal 5 ezer, ősz elején 4-6 ezer, s most 4 ezer forintot postáznak ki.

Az önkormányzat pályázatot írt ki a sportszervezetek támogatására, amely a létesítmények használati díjához járul hozzá. Városunk tizenöt szervezete nyújtott be kérelmet, amelyet támogattak is a képviselők. A mintegy 274 millió forintos támogatási keretből megmaradt 12,9 millió forintot szabad korcsolya finanszírozására, diákok szabadidő sportolására és tömegsportra, szabadidős tevékenységre különítették el. A képviselők az építményadóval kapcsolatos napirendnél a javaslatok közül az alacsonyabb mértékű emelést szavazták meg.

A Corner Kávézó ügyvezető igazgatója, Grábics Gábor azzal a kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy a jelenlegi üzlete pincéjében (amely az önkormányzat tulajdonát képezi) bővíthesse a konyhai részleget. A munkálatok a leírás szerint 11 hónapot vennének igénybe. A közgyűlés úgy határozott, hogy 15 évre bérleti szerződést köt a céggel.

Az önkormányzat tulajdonában lévő DVG Zrt. levélben jelezte az önkormányzatnak, hogy az elmúlt időszak határidős, sürgős munkálatai miatt a város kerékpárútjainak felújítási határidejét jövő májusig hosszabbítsák meg. Ezt támogatták is a képviselők.

A közgyűlés végén személyi kérdésekről is döntöttek, ez alapján idősügyi tanácsnoknak Nagy Zoltánnét, közbiztonsági tanácsnoknak Gál Rolandot, városüzemeltetési tanácsnoknak pedig Pintér Tamást választották. A közgyűlésen Szepesi Attila alpolgármester azt is elmondta, hogy tárgyaltak a Magyar Postával, akik gazdasági okok miatt három kirendeltséget be akarnak zárni jövőre. – Felajánlottuk, hogy hozzájárulunk a működési költségvetésükhöz, de végül ez nem vezetett eredményre, így a Bartáság városrészben, Óvárosban és valószínűleg harmadikként a Technikumban szűnik meg a kirendeltség– vázolta az alpolgármester. Városunkban egyébként a postának hat kirendeltsége működik.

Zárt ülésen döntöttek a képviselők a Dunaújváros Egészségügyéért Díj adományozásáról, továbbá, a Dunanett Kft új ügyvezetőjének kinevezéséről. A cég vezetői feladatait Ferencz Kornél látja el 2015. május 31-ig.

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.