Téli kazántanácsok

spigott - 2014. november 28. 13:28

Két tegnapi tűzeset miatt intéz felhívást a kazánok üzemeltetőihez a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A téli időszakban ugyanis megszaporodnak azok a tűzesetek, melyeket kis odafigyeléssel el lehetne kerülni.

Két esetben is kazán közvetlen környezetében csaptak fel a lángok Fejér megyében a tegnapi nap folyamán. A tűzesetek ismét a tüzelő- és fűtőberendezések biztonságos használatára irányítják a figyelmet, áll Farkas-Bozsik Gábor megyei katasztrófavédelmi szóvivő felhívásában.

Tüzes ügyek

Kigyulladt egy gázkazán Pusztaszabolcson, a Szabolcs liget egyik lakóházában. A földgázcsapot az egyik szomszéd elzárta, ezt követően pedig eloltotta a tüzet. A katasztrófavédelem részéről a pusztaszabolcsi önkéntes tűzoltók érkeztek a helyszínre, akik megkezdték a szellőztetést, a dunaújvárosi hivatásos kollégáik pedig átvizsgálták a tűz által érintett területet és környezetét. Az épületben egy férfi tartózkodott az esemény időpontjában, aki enyhe füstmérgezést szenvedett.
Szintén a kazánházban keletkezett tűz Pázmándon, a Huszár utca egyik családi házában. A nyolc négyzetméteres helyiségben tűzifa és a beton födém alatti fa burkolat égett.  A beavatkozást a pázmándi önkéntesek kezdték meg, amelyet a székesfehérvári hivatásos tűzoltókkal közösen fejeztek be. A lángok körülbelül öt négyzetméteren pusztítottak, személyi sérülés nem történt.

Figyeljünk, vigyázzunk!

Az ismertetett káresetek ismét felhívják a figyelmet a tüzelő- fűtő berendezések biztonságos, tűzvédelmi szempontoknak is megfelelő üzemeltetésére. Az alábbi szabályok betartásával megelőzhetőek a kazánrobbanások, tűzesetek, ezzel együtt pedig a halálesetek, sérülések, nagy anyagi kárral járó káresemények. A nyílt lánggal üzemelő fűtő-, melegítő- vagy főzőkészüléket minden esetben kellő óvatossággal, körültekintéssel használjuk. Csak engedélyezett típusú, kifogástalan műszaki állapotú tüzelő- és fűtőberendezést szabad üzemeltetni. A gázzal üzemelő tűzhelyet tilos fűtés céljára használni, a tüzelő- fűtőberendezésben csak a gyártó által előírt tüzelőanyagot égessük el.
Szilárd tüzelőanyaggal (fa, szén, szalma, pellet, stb.) üzemelő berendezés közelében nem szabad éghető anyagot elhelyezni. A tüzelőberendezésen lévő ajtókat csukott állapotban kell tartani. A berendezést csak akkor tisztítsuk, amikor az már lehűlt. Berendezési tárgyak, bútorok a fűtőtestek és a hozzá kapcsolódó füstelvezető csövek közelében nem helyezhetők el. A füstcső hézagmentesen illeszkedjen, mert a visszaáramló füst mérgezést, a széteső cső pedig tüzet okozhat. A füstcsövet 1,5 méterenként – de legalább egy helyen – fémbilinccsel az épületszerkezethez kell rögzíteni és a kéménybe hézagmentesen csatlakoztatni. A széntüzelésű berendezést használók figyeljenek arra, hogy a szenet nedves állapotban ne tárolják be, mert ebben az állapotában öngyulladásra hajlamos.
Ügyeljünk arra is, hogy a vízkör elmenő, és visszatérő szelepe a fűtés alkalmával nyitva legyen. Áramszünet esetén a keringető szivattyú nem működik! Ilyen esetben a tüzelést ne folytassuk, tartsunk készenlétben nem éghető anyagú edényt, és lapátot (pl. fémvödör, kis szeneslapát), amelyekkel ki tudjuk szedni a parazsat a kazánból, és biztonságosan kivihetjük olyan helyre, ahol ezt követően eloltható. Amennyiben elmegyünk otthonról, ne rakjuk meg a kazánt, mert áramszünet esetén, a keringetés hiánya miatt a víz felforr a kazánban, amely felhasadhat, felrobbanhat! Kandalló előtt ne szárítsunk mosott ruhát! A szilárd égéstermékeket, hamut, salakot csak kihűlt állapotban öntsük ki, a forró anyagmaradványok tüzet okozhatnak a szeméttároló edényben. Tilos olyan helyen kiüríteni ahol tüzet okozhat, például a száraz aljnövényzetet, tűzifát meggyújthatja.
A gázfogyasztó berendezések üzemképes, biztonságos állapotban tartása a tulajdonos, üzemeltető felelőssége. A gázfűtéses lakásokban a visszaáramló légnemű égéstermék is tragédiát okozhat, ezért a gázzal üzemelő készülékeket saját biztonságunk érdekében a gyártó előírásainak megfelelően évente szakemberrel ellenőriztessük. A fél éve nem használt tüzelőberendezésekben meglazulhatnak a tömítések, az alkatrészek elmozdulhatnak, ezért az első fűtési nap előtt szakemberrel kell átvizsgáltatni. A gázfogyasztó készülék lángőrét tilos kiiktatni, működését műszakilag módosítani.

A rovat további hírei: Sziréna

Megkárosította a szolgáltatót – vádemelés a vége

Megkárosította a szolgáltatót – vádemelés a vége

2024. már. 23.

Több hónap alatt összesen 730 ezer forinttal károsította meg az egyik távközlési szolgáltató céget az a férfi, aki ellen csalás miatt emeltek vádat a napokban. Adathalászattal kezdődött, értesült a DO.

Eltűnés miatt keresik Piroskát – jelentkezzen, ha tud róla!

Eltűnés miatt keresik Piroskát – jelentkezzen, ha tud róla!

2024. már. 19.

A 17 éves fiatal még február második felében tűnt el, a dunaújvárosi rendőrök keresik. Felhívás a hajtás után – most is segíthet egy megosztás!

Eltiltás hatálya alatt pattant a lopott motorra

Eltiltás hatálya alatt pattant a lopott motorra

2024. már. 13.

Nem ismert akadályt, egy kiadós ünnepi motorozásért még azt is vállalta, hogy mástól elvett motorral, járművezetéstől eltiltás hatálya alatt pattanjon nyeregbe az a férfi, akivel szemben most vádat emeltek. Benny Hill jelenthet.

Szabadtéri tüzekhez riasztják a lánglovagokat

Szabadtéri tüzekhez riasztják a lánglovagokat

2024. már. 05.

A tavaszias időjárás és a kerti munkák megkezdése miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. Idén már csaknem nyolcvan ilyen esethez riasztották a tűzoltókat Fejér vármegyében.

Súlyos baleset a vasműben, mentőhelikopteres bevetéssel

Súlyos baleset a vasműben, mentőhelikopteres bevetéssel

2024. már. 04.

Nem hivatalos információink szerint 5 métert zuhant egy munkás az erőmű gyáregységben történt baleset során ma délelőtt, létesítményi tűzoltók szabadították ki, mentőhelikopter szállította Fehérvárra. Anyagunk frissül!

Szirénapróba: hétfőn hangos üzemmel riasztanak

Szirénapróba: hétfőn hangos üzemmel riasztanak

2024. már. 03.

A tavaszi teljes körű szirénapróba vár ránk hétfőn délelőtt. Lakossági teendő nincs, de senki ne ijedjen meg a katasztrófariadó üvöltő jelzésétől!

Eltűnés miatt keresik Farkas Tibort (FRISSÍTVE)

Eltűnés miatt keresik Farkas Tibort (FRISSÍTVE)

2024. már. 02.

A dunaújvárosi rendőrök kérik a lakosság segítségét a 45 éves férfi eltűnése ügyében. Múlt szerdán látták utoljára, jelentkezzen, ha tud róla – és persze egy megosztás is segíthet! (FRISSÍTVE)