Elektromos motorral a benzinesek között

doszerk - 2015. február 28. 9:06

Európában egyedülálló módon a benzines motorok közötti versenyben indul a KTM gyári elektromos motorjával Gerendás Szabolcs az idei enduro és extrém enduro versenyeken. Az első ilyen megméretés március 1-én lesz a dunaföldvári motocross pályán.

- Hogyan kerül egy elektromos motor a benzinesek közé?
- Régóta nézegettem ezeket a motorokat, és úgy gondoltam, hogy mindenképpen szeretnék egyszer majd ilyennel versenyezni, de arra persze nem gondoltam, hogy még idén összejöhet. – ismeri be őszintén Gerendás Szabolcs, majd tovább mesél: - A múlt év végén kinn voltunk a Superenduro világbajnokságon, ott láttam free rider-okat, és szöget ütött a fejembe ez az elektromos történet.

A KTM négy éve fejleszti ezeket a motorokat, pillanatnyilag éles teszt alatt állnak. Arra gondoltam, hogy ezt az évet rááldozom, ha hivatalosan is kiadnak egy ilyen motort. A gondolatot tett követte, három kereskedővel is felvettük a kapcsolatot, mire kiderült, hogy senkinek sincs jogosítványa, hogy árulja ezt a típust. Magyarországon egyedül a Full-Gas Kft-nek van arra jogosítványa, hogy árulja ezt a típusterre lehetősége. Hát megkerestem őket is. Végül megegyeztünk, hogy a kereskedés által támogatott kedvezményes verzióban kaphat egyet a MotomaX egyesület használatra. Aztán jött a következő probléma, hogy honnan lesz motor, mert kevés van gyártásban, rendelni már nem lehetett, és a kiállított darab, a bemutató motor volt az egyetlen, ami az országban létezett. Sajnos, az előny a hátrányunk is, hiszen csupán egy akkumulátorunk van, ami egy versenyhez nem elegendő. A gyári adatok alapján egy órát, az én adataim alapján fél órát bír. Jelenleg három pótakkura várunk.

- Mitől egyedi ez a motor?
- Attól, hogy senki nem versenyzik elektromos terepmotorral, pláne, robbanó motorosok mezőnyében. EBár az is igaz, hogy egész Európában nincs konkrétan elektromos futam sem. Külhonban parkok vannak, ott lehet velük motorozni, de külön futamot nem szerveznek. S persze az is egyedülálló, hogy ez a versenymotor Európában az egyetlen szériában gyártott elektromos modell.

- Mennyire van létjogosultsága egy elektromos motornak a benzines motorok között?
- Jómagam 15 éve motorozomk, s azt vallom, hogy ezzel a motorral bizonyos körülmények között jobban lehet menni, mint egy robbanómotorral. Nincs rajta sebességváltó, kuplung, és mindig ugyanazt a nyomatékot adja le, akár nulla fordulaton, akár a maximális hatezres fordulatnál. Emellett nagyon jól kezelhető, sokkal könnyebb az összsúlya – elég, ha csak az üzemanyagot vesszük meg az olajat, máris megspóroltunk mintegy 15 kilogrammot. Sőt, az eddigi tesztek alapján úgy érzem, hogy erdőben sokkal gyorsabban lehet menni vele, mint hagyományos társával.

- Egy robbanómotoros géppel szemben mennyiben térnek el a felépítésben a paraméterei?
- Tökéletesen megegyezik vele. Ez az elektromos változat egy KTM free ride típusból van átalakítva. Küllemre ugyanolyan freeride versenymotor mindkettő, csupán az egyikben egy robbanó motoros blokk van, míg a másikban a KTM által fejlesztett elektromos blokk és az akkumulátor van. A fékrendszer ugyanaz, de nem a lábtartónál van, hanem felkerült a kormányra.

- Lóerők tekintetében mit jelent mindez?
- A gyár átlagosan 11 kw-ot ad meg, csúcsteljesítménynek pedig 16 kw-ot. De tudni kell, hogy az elektromos motornál más a teljesítmény, mint robbanómotornál. Ha hagyományos módon szeretném kifejezni, akkor azt mondanám, hogy egy 125 cm3-s motornak felel meg a teljesítménye alapján, de nyomaték alapján 450 cm3-snek.

- Élesben, a március 1-i versenyen történik meg a premier. Mit kell tudni erről a futamról?
- A Magyar Motorsport Szövetség (MAMS) engedélyével és támogatásával egy öt versenyből álló külön kupának, az Arénamoto szervezésében lesz ez az első állomása a hétvégén, Dunaföldváron, a laktanya mögött. A verseny lényege az, hogy itt olyan amatőrök is elindulhatnak hobbi futamban, akiknek nincs versenylicence, de van motorjuk a garázsban. Ide eljöhet, benevezhet és egy rövidített futamban kipróbálhatja magát bárki. Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt különböző programokkal és ízletes ételekkel.

- Mit szóltak a vérbeli motorosok, akik látták már ezt az elektromos motort? Nem titulálták múló szeszélynek, és Önt jó értelemben vett őrültnek?

- Nagy valószínűséggel egy vérbeli enduro versenyző nem vesz ilyen motort. Engem eddig annak tartottak, ami most már valószínűleg a múlté – mondja széles vigyorral… - De ennek a fontossága a csapat szempontjából nem igazán az elektromos motor, hanem ennél távolabbra mutat. Szeretnék közelíteni a természetvédelem felé. A motorosokat mindig hajkurásszák az erdészek, a természetvédők, én pedig szeretném a zöld vonalat erősíteni. Rengeteg fiatal van a MotomaX csapatban, de mellettük is sok fiatal motorozik, s az ő környezettudatos nevelésük is fontos számunkra. Nagy hangsúlyt helyezünk az elektromos meghajtás népszerűsítésére és a tesztek alapján a későbbi fejlesztésekre is. Akárhogy is nézzük, a jövő úgy is ez lesz, előbb-utóbb a robbanó motoroknak leáldozik, nem fogják beengedni őket sehová sem, s ha az elektromos motorok paraméterei még jobbak lesznek, maximum hangszórókból fog menni a motorhang…

- Ha jól veszem észre, már a szívéhez nőtt az elektromos enduro KTM…
- Megszerettem, igen. (mosolyog) Gyengébb, mint az előző motorom, de nagyon jó vele menni. Csak az akku kérdésköre problémás. Ez a motor egy igazi enduro versenyre – amely két nap, napi 6 órás futamokkal – az akksi miatt nem alkalmas. Ennek ellenére ezt a szezont – mind endurocrosson, mind extrémenduron – teljes mértékben ezzel a motorral fogom végig versenyezni.

-Szóládi Zoltán-

A rovat további hírei: Sport

Óriásit hajrázva nyert a Kohász

Óriásit hajrázva nyert a Kohász

2024. már. 29.

A második félidőt tizenöt góllal megnyerve aratott 32-20-as sikert a DKKA női kézilabda csapata a NEKA elleni hazai bajnokin.

Nem borult a papírforma Miskolcon

Nem borult a papírforma Miskolcon

2024. már. 28.

Három szettben szenvedett vereséget Miskolcon a DKSE röplabda csapata az Extraliga alsóházának szerda esti összecsapásán.

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

2024. már. 28.

Mindössze öt gólt kapva aratott sima győzelmet a DFVE női vízilabda csapata a III. Ker. TVE elleni bajnokin a Fabó Éva Sportuszodában szerdán este.

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

2024. már. 27.

Fontos találkozó vár a DKKA női kézilabdázóira a balatonboglári akadémisták ellen csütörtökön délután öt órától.

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

2024. már. 27.

Jogosulatlan szereplés miatt az ellenfeleknek írták jóvá a DAB-ASP Andersen Ligás negyeddöntőjének és elődöntőjének mérkőzéseit. A sorozatból így kizárt dunaújvárosiak fellebbezést nyújtanak be a döntés ellen.

Fontos pontokra hajt a DFVE

Fontos pontokra hajt a DFVE

2024. már. 27.

A III. Ker. TVE elleni hazai összecsapással folytatja az OB I-es pontvadászat alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata ma este hét órától.

DSTV: újabb öt év az elnökségben

DSTV: újabb öt év az elnökségben

2024. már. 26.

A Magyar Birkózó Szövetség újabb 5 évre választotta az elnökség tagjává Mátyás Gábort, a DKSE ügyvezető elnökét. A szakemberrel az elnökségben végzett munkáról, annak céljairól, valamint arról is beszélgettünk, hogy ennek milyen hatásai lesznek a DKSE birkózó szakosztályára. Hangkép.