Dunaújváros Hetilap

Ezért zárnak be három kispostát városunkban

Molnár Emese - 2015. február 21. 8:51

Megszűnik az óvárosi, a technikumi és a Barátság városrészi kisposta, március 2-től a másik négy postai kirendeltség látja el az ügyfeleket. Itt az indoklás.

Több hónappal ezelőtt látott napvilágot a hír: gazdasági okok miatt az említett három kispostát (Petőfi utca 5., Vörösmarty utca 2., Barátság útja 2/B.) be kívánja zárni a Magyar Posta. Az adott körzet képviselői, lakói még aláírásgyűjtésbe is kezdtek, több százan látták el kézjegyükkel az ívet a bezárás ellen. Szerkesztőségünk több kérdéssel kereste a Magyar Postát, milyen okok vezettek a három kirendeltség megszüntetéséig.

„A Magyar Posta az ország egyik legnagyobb, egységes fizikai hálózatával rendelkezik, hiszen több mint 2700 postahelyet és több száz mobil postajáratot üzemeltet. A társaság célja, hogy a postahelyeken magas színvonalon, kulturált, modern környezetben szolgálják ki munkatársaink az ügyfeleket. Ennek feltételei a nagyon alacsony forgalmat bonyolító posták esetében nem teremthetőek meg. A Dunaújvárosban működő posták forgalma az elmúlt időszakban jelentősen csökkent, ami sajnos ellehetetleníti a racionális működést. A Magyar Posta Zrt. felé tulajdonosi elvárás az ésszerű, felelős gazdálkodás, így az ügyféligények visszaesése miatt szükségessé vált a kapacitások igénybevételhez igazítása, az erőforrások koncentrálása, az ügyfélforgalom frekventáltabb postahelyekre történő irányítása”- olvasható a Magyar Posta válaszában.

A képviselők több száz aláírást gyűjtöttek össze. A posta konkrét számadatokkal, látogatási statisztikával nem szolgált, de elmondták, a városban igénybe vett postai szolgáltatásokat átlagosan naponta 4-8 százalékát bonyolítja a bezárni kívánt három kisposta. Nyílván, ezen rendkívül alacsony forgalmon nem tud változtatni az önkormányzat, így hiába tettek meg mindent annak érdekében, hogy megmaradjon a három kisposta, a cég a bezárás mellett döntött. A három kirendeltség forgalmát átirányítják a meglévő négy postai kirendeltséghez, figyelembe véve, hogy a legközelebbi posták gyalogosan 10-20 perc alatt, busszal pár perc alatt elérhetők, ez utóbbi pedig ingyenes a 65 év feletti lakosoknak.

A városban lévő hét postahelyen 37 kiépített ügyfélkapcsolati állomás van, de a társaság adatai szerint 21 ügyfélkapcsolati munkahelyen veszik igénybe a szolgáltatást, 40 százalék kihasználatlan. Az átszervezés, átirányítás után több ügyfélkapcsolati munkahelyet alakítanak ki, és hosszabb nyitvatartási idővel, a szolgáltatás bővítésével kívánják emelni az ügyfélkiszolgálás szintjét.

A továbbra is működő posták: Dózsa György út 3., Váci utca 1., Béke körút 3., Október 23. tér 1. (ez utóbbi kizárólag okmányirodai ügyintézéshez kapcsolódó postai szolgáltatóhely). 

A Magyar Posta Zrt. törekszik arra, hogy a klasszikus postai szolgáltatások iránti igény csökkenését új szolgáltatások bevezetésével kompenzálja. Az elmúlt években éppen ezért a számlázási, mérőóra leolvasási, ügyfélszolgálati tevékenység jelentős hazai szereplőjévé vált. Ezen tevékenységi kör hamarosan tovább bővül, hiszen az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. (ENKSZ) ügyfélszolgálati tevékenységét a Magyar Posta Zrt. látja el. Dunaújvárosban a Dunaújváros 8-as postán (Dunaújváros, Béke körút 3.) kerül kialakításra az ENKSZ ügyfélszolgálata. 

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.