Dunaújváros Hetilap

Veszprémi választás - független jelölt nyerte a szavazást

doszerk - 2015. február 22. 9:12

Kész Zoltán, a baloldali pártok által támogatott független jelölt nyerte a veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást a szavazatok 98,91 százalékos feldolgozottsága után közzétett adatok szerint.

 

Bőven kilencven százalékos feldolgozottság fölött, gyakorlatilag kimondható, hogy a végeredmény a következők szerint alakult:

Mit is jelentenek ezek a számok?

Kész Zoltán győzelme azt is jelenti, hogy a Fidesz-KDNP frakciószövetségnek nem lesz újra kétharmados többsége az Országgyűlésben, akkor sem, ha a Veszprém megyei 3-as számú választókerületi mandátumot sikerül megtartaniuk az április 12-ei tapolcai időközi választáson.

Részvételi arány - 17:30 - 42,02 százalék

Csaknem megduplázódott a részvételi arány az előzőekben közölt adatokhoz képest. Lássuk számszerűsítve. A 73632 választásra jogosult állampolgárból fél hatig 30940-an mentek el szavazni, ami 42,02 százalékos részvételi arányt jelent. Este hét óráig ez a szám biztosan növekszik, de valószínűleg nem éri el a 2014-es rendes választási részvételi arányt, ami 64,28 százalék volt. Ennek tükrében akár már fél kilenckor is megtudhatjuk a félhivatalos végeredményt.

Részvételi arány - 13 óra - 23,27 százalék

A választásra jogosultak 23,27 százaléka, 17 132 szavazó járult az urnákhoz a vasárnapi veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választáson 13 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.


 

A tavaly áprilisi országgyűlési választáson 13 óráig a jogosultak 35,51 százaléka (26 175 választó) szavazott.     Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét uniós biztossá nevezték ki, ezért október 30-ai hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról. 

Jövet, menet

Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét november 1-jével uniós biztossá nevezték ki, így - mivel az uniós biztosi és a parlamenti képviselői mandátum összeférhetetlen - október 30-ai hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról.

Az időközi választásra 12 jelöltet vettek nyilvántartásba, a jelöltek a szavazólapon a választási bizottság által kisorsolt sorrendben szerepelnek majd: Gerstmár Ferenc (Lehet Más a Politika), Bősze Ferenc (független), Varga Péter Miklósné (Aquila Párt), Papp András Pál (független), Kész Zoltán (független), Szentpáli Kolos (Magyar Munkáspárt), Varga-Damm Andrea (Jobbik Magyarországért Mozgalom), Némedi Lajos (Fidesz-KDNP), Karancsi Tibor (független), Szepessy Zsolt (Összefogás Párt), Horváth Lajos (független), Kásler Árpád (A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt).

Szavazni kizárólag a személyazonosság, valamint a lakcím vagy a személyi azonosító (személyi szám) igazolása után lehet. A választáson személyesen és - a korábban átjelentkezésüket kérők kivételével - csak a választópolgár lakóhelye szerint kijelölt szavazókörben lehet szavazni. Átjelentkezni csak a választókerületen belül lehetett.

Ahogyan tavaly áprilisban, az általános választáson, a mostani időközi voksoláson is lehetőség van arra, hogy azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, a külképviseleteken voksolhassanak. A külképviseleti névjegyzékbe 42-en jelentkeztek: a legtöbben, tízen Londonban voksolnának, hatan-hatan Münchenben és Bécsben, ketten-ketten szavaznának Brüsszelben, Helsinkiben, Dublinban, Madridban és Bernben. Egy-egy voksoló jelentkezett szavazni New Yorkban, Szarajevóban, Koppenhágában, Párizsban, Kuvaitban, Berlinben, Oslóban, Milánóban, Bukarestben és Szingapúrban. Az időeltolódás miatt New Yorkban már szombaton megtartották a szavazást.

A külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnáknak csütörtök éjfélig kell megérkezniük a Nemzeti Választási Irodába, de várhatóan már a hét elején megérkeznek. Az urnákban lévő szavazólapok ezt követően az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottsághoz kerülnek, amely - a borítékok felbontása nélkül - belekeveri a külképviseleti szavazatokat egy előre kijelölt szavazókör szavazatai közé, majd ezeket a voksokat is összeszámlálják, így biztosítva azok titkosságát.

Az egyfordulóssá alakított választáson nincs érvényességi küszöb: az a jelölt nyeri a mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapja, függetlenül attól, hányan mennek el voksolni.

Forrás: OrientPress Hírügynökség/valsztas.hu
Fotó:MTI

 

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.