Labdarúgás: nehéz helyzetben, de bizakodva

spigott - 2015. március 25. 18:07

Megtartotta első edzéseit a Dunaújváros PASE labdarúgó csapatánál Artner Tamás, a gárda tegnap kinevezett új vezetőedzője. A 44 éves szakember célja egyértelmű: az élvonalban szeretné tartani együttesünket, ám ehhez most már eredmények, győzelmek kellenek.

Mint arról elsők között beszámoltunk, Artner Tamás lett a Dunaújváros PASE labdarúgó csapatának vezetőedzője, aki tegnap írta alá másfél éves szerződését az NB I-ben sereghajtó dunaújvárosi alakulattal. Csapatunk új szakvezetője tegnapi, székfoglaló interjújában elmondta, hogy ugyan nehéz helyzetben van együttesünk, de azért is vállalta el a DPASE irányítását, mert egyértelműen reális esélyt lát arra, hogy a hátralévő időben két együttest megelőzve kiharcolják az élvonalban maradást.

A 44 éves szakember természetesen azonnal munkába is állt csapatunknál, s mi a ma délutáni közös gyakorlás előtt kértünk tőle hosszabb interjút, melyben nem csak bemutatkozhatott a labdarúgás helyi szerelmeseinek, hanem a csapattal kapcsolatos terveit, elképzeléseit is megosztotta velünk.
- Sárváron laktam 18 éves koromig, ahol az NB III-as felnőtt csapatban játszottam, majd elkerültem Szombathelyre, ahol az NB II-es Savaria csapatánál szerepeltem. Ezt követően Bükre igazoltam, ahol szintén NB III-ban futballoztam. Aktív pályafutásom nem sok időt ölel fel, mert 26 évesen felhagytam vele, s ekkor kerültem edzőként a Haladás utánpótlásához, majd az NB II-es Bük csapatának lettem vezetőedzője, ahol a szezon közben vettem át a kiesés ellen harcoló csapatot, s végül sikerült is a harmadosztályban maradnunk, illetve a következő évben ötödik helyezést értünk el. Utána visszakerültem a Haladáshoz, ahol a tartalékcsapatot vezettem, majd 2005-től 2007-ig az NB II-es együttest irányítottam. Itt a második évben bajnokságot nyertünk, de pontlevonás miatt végül nem tudtunk feljutni az NB I-be. Ezt követően Ajkán dolgoztam három és fél évig, ahol két negyedik és két hatodik helyezést értünk el az NB II-ben, majd ismét visszatértem Szombathelye, ahol már az élvonalbeli csapatot irányítottam két nyolcadik, valamint egy hatodik helyezésig.

- Jött azonban az idei szezon, ami nem pont úgy alakult, ahogy Artner Tamás előzetesen elképzelhette.
- Igen, az idei szezonban a 11. fordulót követően engem is megérintett az, ami eddig még sosem, felbontották a szerződésemet, vagyis elküldtek. Szerencsére ezt jól sikerült megélnem, valahol várható volt, lehetett rá számítani, meg ugye azt mondják, addig nem edző az edző, míg el nem küldik valahonnan, úgyhogy én is átestem a "tűzkeresztségen", de összességében jól dolgoztam fel.
- Az ezt követőidőszakban nyilván figyelemmel kísérte az élvonal történéseit, s látta együttesünk eredményeit, s esetleg mérkőzéseit is. Ezekből milyen következtetéseket tudott leszűrni?
- Én biztos voltam abban, mikor a Dunaújváros feljutott, hogy lendületből meg fogja őrizni NB I-es tagságát, mert azt lehetett látni, hogy ez egy olyan csapat, amely fel van építve. A télen is célirányosan, a hiányposztokra igazolt az egyesület, csak rendkívül pechesen, mert azok a játékosok, akik kulcsszerepet játszhatnának az élvonalban maradásban, sajnos sérülések miatt még nem állhattak eddig rendelkezésre, ami döntően befolyásolta a csapat eddigi szereplését.

- Gyakorlatilag egy napja csatlakozott be a közös munkába, mint vezetőedző, ez a rövid időszak mire volt elegendő eddig, mennyire sikerült felmérnie a csapatot?
- Igen nehéz helyzetbe vagyok most ebből a szempontból, mert ma mindössze tizennégy játékossal tudtunk készülni, annyi a sérültünk, szóval igazából nagy dolgokat még nem tudok mondani. Azt lehet látni, hogy az együttes tagjai elszántak, nagyon szeretnének az NB I-ben maradni, vevők a munkára, de sajnos most meghatározó játékosok hiányoznak, akiknek minél előbb vissza kellene jönni az edzésmunkába, mert nehéz őket pótolni. A helyzet ráadásul nem egyszerű, mert nagyon régóta nem nyert a csapat, így most az a legfontosabb, hogy végre megszerezhessük első pontjainkat, mert játszhatunk szépen és jól, ha nem nyerünk… Márpedig nekünk eredmények kellenek, jelen pillanatban csak a győzelmek segíthetnek ugyanis minket abban, hogy az élvonalban maradjunk.
- Ez nyilvánvaló, de az is, hogy egy új edző érkezésével valamelyest változik a csapat taktikája, játéka is. A DPASE gárdájától milyen játékra számíthatnak az együttes drukkerei?
- Nekem van egy elképzelésem a futball, a játék irányába, s általában ehhez az elképzeléshez kell kialakítani a játékoskeretet, megszerezni azokat a játékosokat, akikkel az ember ezt meg tudja valósítani. Ez Szombathelyen sikerült, mert két és fél év alatt ez alapján válogattuk ki a játékosokat. Én nagyon szeretem azt a játékot, mely gyors, dinamikus, lendületes, minél hamarabb felviszi a labdát az ellenfél védőharmadába, s emellett kellőképpen agresszív is. Biztos, hogy erre fogok törekedni a csapattal is, de azt is meg kell vizsgálnunk, hogy mire alkalmas a mostani keret, mit lehet belőle kihozni, mert lehet, hogy amit én elképzelek, azt jelen pillanatban nem tudom velük megvalósítani. Szóval most inkább a kerethez kell kialakítanom azt az elképzelést, amivel sikeresek tudunk lenni, mert a célunk egyértelműen az, hogy megőrizzük NB I-es tagságunkat. A keret tagjai becsülettel dolgoznak, de nagyon bízom abban, hogy a jövő hétre felépülnek az apróbb sérülésekkel bajlódók is, s teljes intenzitással tudnak visszatérni a közös munkába.

A rovat további hírei: Sport

DSTV: biztató bajnoki eredmények

DSTV: biztató bajnoki eredmények

2024. ápr. 19.

Április 9-12. között rendezték meg az országos felnőtt úszó bajnokság küzdelmeit a fővárosban – szép helyi eredmények születtek. A DKSE színeiben Kenyér Lilla, Kovács-Seres Hunor és Eszenyi Ábel indult – utóbbival és Berzlánovits Éva edzővel beszélgettünk a megméretés után. Hangkép.

Győzelemmel folytatná a bajnokságot a Kohász

Győzelemmel folytatná a bajnokságot a Kohász

2024. ápr. 19.

A kiesés elől menekülő Békéscsaba lesz a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttesének következő bajnoki ellenfele szombaton délután öt órától.

Szegeden zárják az alapszakaszt vízilabdázóink

Szegeden zárják az alapszakaszt vízilabdázóink

2024. ápr. 19.

Amennyiben nyer Szegeden, a harmadik helyen fejezi be a bajnokság alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata.

DSTV: eredményes birkózók

DSTV: eredményes birkózók

2024. ápr. 18.

Legyen szó veteránokról, vagy a akár a fiatalabbakról, a DKSE birkózói rendre hozzák a szép eredményeket. Helyzetjelentést kértünk Kiss Károly edzőtől, aki beszélt az utánpótlásról, s persze Pupp Viktóriáról és Nyikos Veronikáról is. Hangkép.

Nem volt esély Gödöllőn

Nem volt esély Gödöllőn

2024. ápr. 18.

A Kistext ellen meccs nélkül nyertek, a házigazda Gödöllőtől viszont kikaptak a DSE Röplabda Akadémia fiataljai az NB II-es felnőtt bajnokságban.

Biztos sikerek idegenben

Biztos sikerek idegenben

2024. ápr. 18.

Nem okozott gondot a két pont megszerzése a DKKA serdülő és ifjúsági csapatának a Csepel elleni korosztályos bajnokin.

DSTV: tudnivalók a horgászatról

DSTV: tudnivalók a horgászatról

2024. ápr. 17.

Egy horgásznak nem kell bemutatni, hogy miért jó, vagy miért különleges a horgászat. Aki még nem próbálta, az talán közelítse meg onnan, hogy ez egy olyan elfoglaltság, amely egyszerre lehet hobbi, sport, és igazi versenyzés – mikor mire van igényünk ugyebár. Arról, hogy ennek mi a szépsége, és mire van szüksége a kezdőknek Szabó Mátéval beszélgettünk a Horgásztanyán. Hangkép.