Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Marikáék napfogyatkozása

Várkonyi Balázs - 2015. március 20. 7:35

"Február derekán egy fiatal erdélyi pár átélte a megrendítő élményt. Az égi menetrendet meghazudtolva, hisz még messze volt a napfogyatkozás ideje, az ő szemük előtt már akkor elsötétült a világ."

Magyarországon legutóbb hét éve láthattunk napfogyatkozást. Most március 20-án, pénteken délelőtt jön el nekünk ismét az égi csoda. Háromnegyed tizenegy tájban lesz a csúcspont, akkor kerül a napkorong kétharmada a Hold árnyékába. Nem lesz olyan hátborzongató, mint amit például 1999. augusztus 11-én átélhettünk, amikor egészen elsötétült az égbolt. Ez a mostani ugyanis nem teljes, csak – ahogy a 2008-as is volt – részleges napfogyatkozás. De ki ne hagyjuk a látványt, mert egy hasonló, „gyűrűs” jelenségre egy hazánkfiának hatvan évet kell majd várnia! Teljes napfogyatkozásra még többet: országunk fölött majd csak 2081-ben „hal meg” néhány percre a nap.
Február derekán egy fiatal erdélyi pár átélte a megrendítő élményt. Az égi menetrendet meghazudtolva, hisz még messze volt a napfogyatkozás ideje, az ő szemük előtt már akkor elsötétült a világ. Azon a szombaton, kora reggel csomagokkal fölpakolva kiléptek a házból, ahol az alkalmi szállásuk volt. És nem láttak azt, aminek ott kellett volna lennie: egy autónak. Éppen három hónapja voltak a gazdái…

Marika jószívű, széplelkű lány. A kolozsvári adventista teológiai líceumban végzett. Munkát keresett, de otthon nem kapott. Átjött, s Fehérváron lett gyermekfelügyelő. Vőlegénye, Gergely faszobrász. Székelyföldön az ő mesterségét sokan művelik, nagy a konkurencia, úgy gondolta, ideát jobban boldogul. Marikával tartott. Járta a megyét, egyszer Sukorón, másszor Újvárosban vagy Kisapostagon kapott munkát. Faragott míves kaput, parasztház tetőgerincére taréjdíszt, szemöldökfába házi áldást – mindig szép munkát hagyott maga után.
Sokat dolgoztak, szerényen éltek. Spóroltak. Tervezték a jövőt: gyerekekről ábrándoztak, és persze a végleges hazatérésről. Odahaza a méhészkedésben látták a megélhetésüket. Ehhez viszont némi tőke kellett, s a vándoroltatáshoz egy használható furgon is. Minden fillért megbecsültek, félretettek, s egy idő után nagy nehezen összegyűlt az autóra való pénz. Keresték a megfelelőt, hétvégeken járták a vásárokat. A hiénák stílusa elriasztotta őket.  Inkább hirdetést adtak föl, s Nadapon végül meglelték azt, ami épp megfelelt nekik: megkímélt motor, jó állapotú karosszéria, rozsda sehol, jókora belső tér, elfér majd benne kaptár is, szerszám is… megvan hát a jövő alapja.

Az üzlet megköttetett. Elintézték a formaságokat. Biztosításra nem gondoltak. A szülőhelyük, a kicsi falu várta őket, ott semminek se kelt lába, gép is, jószág is biztonságban volt mindig. Csak egyre nem gondoltak: amíg hazatérnek, addig mi lesz?
A kétéves egyvégtében-munka után rövid pihenőt engedtek maguknak. Fölmentek Pestre, járták a várost, voltak múzeumban, a Városligetben megcsodálták a Vajdahunyad-vár mását, a Vörösmarty téren pedig még egy süteményt is megengedtek maguknak a méregdrága cukrászdában. Aztán készültek az útra.
Azon a februári reggelen az álmuk lett oda. Néhány nap kellett, hogy erőt gyűjtsenek. Végül összepakolták a cókmókjukat, kimentek a Keletihez, az alkalmi fuvarossal megalkudtak, beszálltak a mikrobuszba. Elindultak. Haza. Mögöttük a csalódás. Előttük az élet…

A rovat további hírei: Kultúra

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.