Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Egy csepp méz az élethez

Ónodi Zoltán - 2015. április 9. 18:33

Orchideák címmel tartott pódiumestet az MMK-ban Hűvösvölgyi Ildikó és Kautzky Armand. Ragyogó előadással kápráztatták el a közönséget.

A duó minden rezzenésében ott rejlett a komoly szakmai múlt. Méltán jutalmazták munkásságukat Kossuth és Jászai-díjjal az idén. Nyitásként a Macskákból adtak elő részleteket. Életükben nagy szerepet töltött be ez a darab, mindketten több mint 800-szor álltak színpadra ebben a darabban. Armand tolmácsolásában A funtineli boszorkány és a Sztrájkolnak az égben című Wass Albert művet hallhattuk. Istenes versekkel átevezve a Mary Poppins betétdalával jutottunk el Weöres Sándor Az éjszaka csodái című verséhez. A közönség szinte levegőt is elfelejtett venni a művésznő produkciója alatt, annyira a hatása alá került mindenki. A lélegzetvételnyi szünetekben a páros játszi könnyedséggel vezette fel egymás produkcióit, néhol spontán humorral fűszerezve. Teljes volt a szimbiózis köztük. Felzendült a "Kicsit szomorkás a hangulatom", majd népi bölcsességekkel megspékelt ételreceptekről hallhattunk. Elsajátíthattuk milyen küzdelemmel áll össze a nyúlpástétom húsvét idején, főleg ha kedvenc anyósunk és a gyerek kereszttüzében kell elkészítenünk azt. Milyen finom étek is a vaddisznópörkölt és, hogy járhatjuk be vele a börtön részeit. 


Felidézték milyen is volt, amikor annak idején belecsöppentek színházi életben. Csodálkozva tekintettek az akkori nagy színészek eleganciájára, hanglejtéseire, mozdulataira. Ahogy most ők játszanak, azok a régi hangok csengenek vissza a múltból. Abban a korban nevelkedtek amikor a szakmákat precízen kellett elsajátítani és nekik ebben nagyon jó "tanáraik" voltak.

Az élet a legnagyobb rendező, időzíteni se lehetett volna jobban a 19 órai harangszót. Hűvösvölgyi Ildikó lírai verses blokkjába farolt bele az időjelzés. Ám a művésznő Romhányi, Marhalevél című vidám versébe szőtte bele a harangszót. A Dózsa és Római városrész peremén élők már tudják, nem kevesebb mint öt percig hallhatjuk a jelzést. A harangszóval alapozta meg Armand, Ady verset (Már vénülő kezemmel fogom meg a kezed..). Olyan atmoszféra teremtődött a színházterembe, ami sokakat meghatott. A művész bevallotta ez a vers mindig is szívügye volt, de igazán akkor értette meg, amikor őszülni kezdett a halántéka. Végül az est címadóját az Orchideákat adták elő amelynek a végén Kováts Rózsa a klubszínházi estek szervezője és Szántó Péter a művelődési ház igazgatója köszönetük kifejezéséül egy csokor virággal és egy üveg borral kedveskedtek a vendég előadóknak. Közös dedikálással és beszélgetéssel fejezték be az estét.


 

A rovat további hírei: Kultúra

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.