Kollégium alakult a megyei jogú városok jobb közbiztonságáért

doszerk - 2015. április 27. 19:05

Számos területtel lehetne szélesíteni a rendőrség és a közterület-felügyelet együttműködését, például a 14 éven aluliak alkoholfogyasztásának ellenőrzésével - mondta a belügyminiszter hétfőn Budapesten, ahol megalakult a Megyei Jogú Városok Szövetségének közterület-felügyelőket összefogó kollégiuma.

Pintér Sándor arról beszélt: azt tapasztalják, hogy az éjszakai szórakozóhelyeken 14 év alatti fiatalok is megjelennek, és sok esetben alkoholt is fogyasztanak. Mint mondta, a tanácskozás után várja a javaslatokat, hogyan tudnának részt venni a közterület-felügyelők ennek ellenőrzésében. A belügyminiszter a piacok rendjének fenntartásban is látna további együttműködési lehetőségeket a közterület-felügyelettel. Ennek nyomán várhatóan élhetőbbek lesznek a városok - tette hozzá.

A belügyminiszter elmondta: a rendőrség már most is szorosan együttműködik a közterület-felügyelőkkel, 173 önkormányzattal van az Országos Rendőr-főkapitányságnak közvetlen szerződése, és ez alapján tavaly 148 ezer közös intézkedést hajtottak végre. Hozzátette: a közterület-felügyelők kiváló munkát végeznek, 114 panasz érkezett a munkájukkal kapcsolatban tavaly, és ebből mindössze 9 volt megalapozott.

A miniszter szólt arról is, hogy 2016 januárjától egységessé akarják tenni a közterület-felügyelők megjelenését, és kérte a testület támogatását ehhez. Pintér Sándor azt is kérte, a testület tegyen javaslatot a közterület-felügyelők képzésének szabályaira, formájára.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere, az MJVSZ elnöke arról beszélt, azért döntöttek úgy, hogy a közterület-felügyelők önálló tanácskozási fórumot kapjanak a szövetségen belül, hogy megfogalmazhassák a megoldandó kérdéseket és előkészíthessék javaslataikat. Elmondta: a nagyvárosokban 634 közterület-felügyelő dolgozik, és csaknem 3 milliárd forintot költenek a közterület-felügyeletek működtetésére.

Kósa Lajos (Fidesz-KDNP), az MJVSZ tiszteletbeli elnöke, az Országgyűlés rendészeti bizottságának elnöke a tanácskozáson arról beszélt, hogy a közterület-felügyeletre vonatkozó szabályokat már kialakították, néhány részletkérdést kell már csak szabályozni.

Derecskén volt egy szakközépiskola, ahol mező-, hal- és vadőröket, valamint közterület-felügyelőket is képeztek, de ez kikerült az OKJ-s keretek közül - idézte fel. A politikus kérte a Belügyminisztérium segítségét, hogy az iskolát beilleszthessék az új szakképzési rendszerbe. Rendezetlen kérdésnek nevezte, hogy a közterület-felügyelők helyszíni bírságait nem minden esetben fizetik be az államkincstárba. Kósa Lajos indokoltnak tartja azt is, hogy rögzítve legyen, milyen feladattal lehet megbízni a közterület-felügyelőket és mivel nem, példaként említette a vásárszervezést vagy a portaszolgálatot.

Az ülésen Pintér Sándor belügyminiszter és Szita Károly aláírta a közterület-felügyelői kollégium alapító okiratát.

Forrás,fotó: MTI

A rovat további hírei: Sziréna

Két városban is életet mentett a szénmonoxid-érzékelő

Két városban is életet mentett a szénmonoxid-érzékelő

2024. ápr. 15.

Dunaújvárosi társasházi lakásban is a szénmonoxid-érzékelő figyelmeztette a lakókat a mérgező gázra vasárnap. Nem ez volt az egyetlen eset aznap a vármegyében, szerencsére nem történt személyi sérülés, értesült a DO.

Kapatos vezetők húsvét ünnepén

Kapatos vezetők húsvét ünnepén

2024. ápr. 11.

Dunaújvárosi helyzetkép is színesíti a Zsaru Magazin húsvéti körképét – a város közútjain végzett ellenőrzésekről Kőhalmi László főtörzszászlós, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának helyettes vezetője számolt be.

Látta a balesetet? Jelentkezzen!

Látta a balesetet? Jelentkezzen!

2024. ápr. 10.

Ismeretlen személyazonosságú gépjárművezető azonosításához kérik a lakosság segítségét a dunaújvárosi rendőrök. Elektromos kerékpárral közlekedő hölgyet sodort el, megállás nélkül koccolt a helyszínről, értesült a DO. Egy megosztás is közelebb vihet hozzá!

A fél város keresi a mérget kiszóró gazembert

A fél város keresi a mérget kiszóró gazembert

2024. ápr. 07.

Az internetes közösségi oldalakon, csoportokban terjedt el a hír, miszerint a felső Duna-parton mérgező eledeleket találtak, amelyek akár végzetesek is lehetnek a házi kedvencekre.

Értékes kapcsolószekrényt lopott – vád a vége ellene

Értékes kapcsolószekrényt lopott – vád a vége ellene

2024. ápr. 04.

Félmillió forint értékű berendezést lovasított meg az a férfi, aki ellen a Dunaújvárosi Járási Ügyészség emelt vádat. Hihetetlen, de még a két társa sem tudta, hogy éppen lopnak, értesült a DO.

Vigyázat, csalók! Ne dőljön be! És adja tovább!

Vigyázat, csalók! Ne dőljön be! És adja tovább!

2024. ápr. 03.

A nagy közösségi portálon élesített tájékoztató videóval jelentkezett a rendőrség – a cél egyértelmű: az úgynevezett "bankos" csalók üzelmeinek megakadályozása. Egy megosztás is sokat érhet!

Megkárosította a szolgáltatót – vádemelés a vége

Megkárosította a szolgáltatót – vádemelés a vége

2024. már. 23.

Több hónap alatt összesen 730 ezer forinttal károsította meg az egyik távközlési szolgáltató céget az a férfi, aki ellen csalás miatt emeltek vádat a napokban. Adathalászattal kezdődött, értesült a DO.