Dunaújváros Hetilap

Megéri majd gyermeket vállalni?

doszerk - 2015. április 16. 7:54

A gyed extra korábbi bevezetése után újabb, a gyermekvállalást ösztönző javaslatcsomag javíthatja tovább a kisgyermekes családok helyzetét. Nem kell szüneteltetni a gyed folyósítását, ha az anyát az apa váltja otthon, a legalacsonyabb jövedelműek esetében pedig emelkedik a gyed összege.

A dolgozni visszatérő kisgyermekes anyáknak pedig nem kell attól tartaniuk, hogy a részmunkaidő miatt a kistestvér születése után csökken majd a gyed összege.

A Magyar Nemzet által megismert, Zombor Gábor által jegyzett egészségügyi salátatörvény-tervezet több ponton kedvezően változtatja a kisgyermekek után járó ellátások, így a szülés után járó csecsemőgondozási díjra (csed, korábbi nevén terhességi- gyermekágyi segély), valamint az azt követő ellátás, a gyermekgondozási díjra (gyed) vonatkozó szabályozást. Továbbá több olyan módosítást is hoz, amelyek kedvezők a gyermekvállalás, s a testvér születése szempontjából.

A jelenlegi szabályok szerint más módon kell kiszámolni a szüléstől járó csecsemőgondozási díj és a gyermek féléves korától folyósított gyed alapját. A különböző számítási módszer miatt a gyed összege a szerényebb jövedelmű édesanyák esetében jóval alacsonyabb lehet, mint a korábban folyósított ellátásé. A tervezett módosítás értelmében azon szülőknek, akik a minimálbér kétszerese hetven százalékánál alacsonyabb összegű csecsemőgondozási díjra jogosultak, a jövőben nem csökkenhet majd az ellátásuk összege, ugyanannyi pénzt kapnak a gyed alatt is. Ismert: a csedet 24 hétig folyósítják, annak lejárta után – körülbelül a gyermek fél éves korától – már gyed jár a szülőnek a biztosítási jogviszony hosszának függvényében legfeljebb a gyermek kétéves koráig. Ezután a gyermek hároméves koráig gyesre (gyermekgondozási segélyre) jogosult szülő.

A másik legfontosabb tervezett változás, hogy minden szülőnek jár majd a gyermek kétéves koráig a gyed, ha az érintett a szülést vagy a gyermekgondozási díj igénylését megelőző két éven belül legalább 365 napon át biztosított volt. A 2010. évi kormányváltás előtt – az úgynevezett Bajnai-csomag részeként – vezették be azt a szigorítást, hogy a biztosítási jogviszony időtartamához igazították a gyed folyósításának időtartamát. Így jelenleg az ellátás a gyermek kétéves koráig csak akkor jár, ha a szülés vagy a gyed igénylése előtti két éven belül a szülő legalább másfél évig biztosított volt. Ha ennél rövidebb volt a biztosítási idő, akkor az ellátást is időarányosan rövidebb ideig folyósítják. A tervezet államtitkári indoklása szerint társadalompolitikai okból és a bürokrácia csökkentése érdekében is indokolt, hogy a 365 nap társadalombiztosítási jogviszony megléte a gyermek kétéves koráig jogosítson az ellátásra.

A salátatörvény-tervezet azoknak az édesanyáknak is újabb kedvezményeket hoz, akik a gyed extrának köszönhetően már az ellátás folyósítása alatt munkába állnak, ám később újabb babát vállalnának. A jelenlegi szabályok szerint ilyen esetben újraszámítják a kistestvér után fizetett ellátás összegét, és abba a gyed alatti munkavégzés is beletartozik.

Az újraszámolás miatt azonban jelentősen csökkenhet a kisebb testvér után folyósított ellátások összege, ha az anya a nagyobb, ám még mindig három év alatti gyermek mellett csak részmunkaidőben tudott dolgozni. A módosítás egyfajta új „kedvezményszabályt” hoz létre az ellátás folyósítása mellett részmunkaidőben dolgozó édesanyák számára annak érdekében, hogy egy újabb ellátás megállapításánál a korábbi, magasabb naptári alap figyelembevételére legyen lehetőség, és a kistestvér után megállapított csecsemőgondozási díj, illetve gyed összege ne legyen alacsonyabb, mint amennyi a nagyobb testvér után járt. A tervezett módosítás szerint amennyiben a gyermek gyermekgondozási díj vagy gyermekgondozási segély igénybevétele alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül születik, és a korábban született gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási, illetőleg gyermekgondozási díj naptári napi alapja magasabb összegű, mint az újonnan számított ellátásé, akkor a magasabb naptári napi alap alapján kell az ellátást megállapítani.

A tervezet negyedik eleme az apáknak könnyíti meg a gyed igénybevételét. Jelenleg ha a gyermek egyéves kora után az anya szeretne visszatérni a munkaerőpiacra, s az apa szeretné igénybe venni a gyedet, munka mellett csak 60 nap várakozás esetén van erre lehetősége, ezalatt nem folyósítják neki az ellátást. A tervezet indoklása szerint ez indokolatlan megszorítás, hiszen az apa a járulékfizetéssel megalapozta az ellátás igénybevételét, ezért eltörlik ezt a korlátot. A részmunkaidőre vonatkozó kedvezmény, valamint a gyed számítására vonatkozó kedvező szabályok a tervezet szerint idén július elsején, míg az apák gyedére, valamint a gyed időtartamára vonatkozó módosítások jövő január elsején lépnének hatályba.

Forrás:OPH

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.