Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A mosoly titka

Várkonyi Balázs - 2015. május 17. 14:07

A templom előtt, a násznép gyűrűjében három fiatal nő. Énekesek. A vőfély csöndet kér, és a kis alkalmi kórus belekezd. Dallal köszöntik az ifjú párt, akik néhány perce esküdtek egymásnak hűséget. Az „újasszony” az ő együttesük tagja, a zene köti őket össze. Meg a barátság.

Az egyik énekes mellett szépséges kicsi lány, a mama szoknyájába kapaszkodik, feszélyezi a sokaság. A lánykát nemrég egy zsúfolt koncertteremben láttam, édesapja ölében ült, szeme a színpadon, ahol egy jazz-vokalista csapat, köztük a mamája, épp igazi örömzenét produkált. Tiszta intonáció, parádés zongorakíséret, szellemes koreográfiai megoldások, magával ragadó, lendületes előadás – nagy közönségsiker. A mindig háttérbe húzódó kórusvezető, a zeneművész-tanárnő arcán öröm…

Néztem az előadókat, a „csupa mosoly” társaságot. Csak a pianista a profi zenész, amúgy nem hivatásos énekesek ők. Többségük tudományos kutató, biológus, biofizikus, szakfordító, orvos. Hivatásbéli tehetségük és zenei műveltségük szerencsés kettőst alkot. A szabadidőt rabló esti próbák fizetsége az évenkénti több koncerten a taps-aratás. Lelkesek. Elhivatottak. És jókedvűek.

Figyeltem az arcukat. Szinte valamennyien kicsattanó örömmel énekeltek. (Hát persze, kötelez a kis kórus neve: Keep Smiling Jazz Vocal.) Egyikük, csak egyikük volt kissé visszafogott. Az, akibe az esküvői köszöntőn a pici lánya oly nagyon kapaszkodott. Noha ő is mosolygott a pódiumon, de módjával. Barátaitól tudom, igazán megvan erre az oka! Számára a komolyzenei hangversenyek, az éneklés, a próbák, a csapatmunka – valóságos terápia. Nem, nem, nincsen amúgy semmi baja, sőt! De a hozzá közelállók tudják, rettenetes terheket cipel. A zene az, amely könnyít valamelyest a ballaszton.

Teljes szívvel-lélekkel a hivatásának él (na, a szokásos munkájában most éppen egy kis szünetet tart, mert a harmadik babájával van otthon), egyetemen is oktat, tudományos cikkeket ír, konferenciákra jár, képzi magát. Kényes szakterület az övé. Tartani kell a lépést, és keresni az új módszereket, amelyekkel még többet tehet a gondjaira bízottakért. De bírja a tempót. Fáradhatatlan, pedig igazán törékeny, madárcsontú, kicsi asszony. Helytáll szerető anyaként. Ugyanúgy szakemberként. És énekesként is. Csak nem olyan felszabadultan, mint a többiek.

Hogy is lenne annyira felszabadult, amikor – mint mondottam – hatalmas lelki terhet cipel magával. Naponta kell a szemébe néznie olyanoknak, akik tőle várják a jó hírt, és nem mindig lehet jó az a hír… Naponta áll a dilemma előtt: az épp alkalmazott módszer a megfelelő, vagy ellenkezőleg… Naponta vív a láthatatlan ellenséggel, és újra meg újra erőt kell gyűjtenie, hogy aztán másoknak erőt mutathasson, reményt adhasson. Mehetne külföldre, ahol sokkal jobb a szakmai háttér és sokszoros a fizetés is, de esze ágában sincs menni. Itthon van dolga, az egyetemi gyermekklinikán. Ahol a legnehezebbet vállalta: onkológus. Az igazi, biztató, széles mosolyt azoknak tartogatja, akiknek a legjobban kell: a gyerekeknek.

A rovat további hírei: Kultúra

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.