Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Gombi műveit Ráckevén állítják ki - Május 7-én nyílik a tárlat

Molnár Emese - 2015. május 2. 8:02

Fejben már kirajzolódott a kisplasztikák helye, beállítása, fényjátéka. Már a berendezés is folyamatban van Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester, Ferenczy Noémi díjas ötvös- iparművész legújabb kiállításához. Hosszú volt az előkészület, hiszen nem akármilyen tárlat készül a május 7-i megnyitóra.

A ráckevei Árpád Muzeális Gyűjtemény és Kiállítóhely Keve Galéria felkérésének tesz eleget Gombos István: szerették volna, ha az országosan is elismert ötvös-iparművész alkotásai náluk, a Keve Galériában is bemutatásra kerülnének.
- Örömmel fogadtam a galéria felkérését. Az volt az elképzelés, hogy a képzőművészeti munkásságomat felölelő kiállítás készüljön egészen a ’70-es évek közepétől kezdve. Megnéztük a galériát, ahol több kisebb helyiség áll rendelkezésre. Korszakonként állítjuk ki a műveimet és több alkotás képként kerül a galéria falára – mondta a művész.

Bár érik, sőt, nagyon is megérett már egy Gombi-életműkiállítás, de ez a mostani mégsem az, hiszen ahhoz nem áll rendelkezésre elég szabad hely. Például a Hagyaték a harmadik évezred küszöbén című kompozíció-sorozat, az abban megelevenedő balerinák is elmaradhatatlan darabjai életművének. (Egy életmű-kiállítást mindenképpen helyben, Dunaújvárosban kellene megrendezni, ott, ahol a művészi hagyaték megszületett, ott, ahol inspirációt nyert a művész, ott, ahol az értékteremtés játszik központi szerepet életében mind kultúrát, mind a közéletet illetően. Egyébként néhány napja fültanúi lehettünk, amint Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója felkínálta Gombinak, hogy a múzeumban helyet kaphatna egy életmű kiállítás.)

A mostani kiállításban igyekeztek minden fontosabb művészi korszak legjobb, legszebb, legelgondolkodtatóbb darabjaiból válogatást összeállítani. Megjelenik majd a társadalomkritika, a cső-és geometrikus ábrázolás a kezdetektől egészen napjainkig. Ezek mellett kisplasztikák, amelyek szimbolikus jelentéssel bírnak, gondoljunk csak a Sztálinvárosi Madonnára, a Vasgyári sejtre, a kör elmozdulásaira és az összes Metamorfózis darabra.

A tárlatot május 7-én 17 órakor nyitja meg a ráckevei Keve Galériában dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, Dunaújváros díszpolgára, majd Burkovics Márton, a Sándor Frigyes Zeneiskola klarinétosa játszik a közönségnek. A kiállítást június 21-ig lehet megtekinteni.

 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!