Kocsmasportból lett iskolai tantárgy

doszerk - 2015. június 30. 8:45

Tagokat toboroz városunk egyik legfiatalabb sportegyesülete, a Dunaújvárosi Darts Club. A DDC sportegyesület, mert bizony a darts nem csupán kocsmai melléktevékenységként ismeretes, hanem sportként is.

Tagokat toboroz városunk egyik legfiatalabb sportegyesülete, a Dunaújvárosi Darts Club. A DDC sportegyesület, mert bizony a darts nem csupán kocsmai melléktevékenységként ismeretes, hanem sportként is. Eredete 1415-ig nyúlik vissza az angol íjászokig, de az első darts szövetség is az angolokhoz (1924), sőt, mi több, a világszervezet megalakulása is hozzájuk köthető (1976. World Darts Federation).

A dunaújvárosi szervezet még gyermekcipőben jár, hiszen január óta működik. A Körmendi Mihály ügyvezető által kezdeményezett lelkes csapat az MMK 503-as termében lelt otthonra.

 

- Az egész történet úgy kezdődött, hogy nyertem egy steel darts táblát nyilakkal együtt. Gyakorolgattam, nagyon megtetszett ez a sport, s körülnéztem, hol lehet ezt játékos sportként, versenyszerűen játszani. Meglepődtem, mert Dunaújvárosban nem volt klub, így a dömsödieknél jelentkeztem, ők azonnal be is fogadtak. Aztán gondolkodtam, hogy jó lenne, ha nem kellene mindig olyan sokat utaznom egy-egy edzés, vagy verseny miatt, s adódott az ötlet, hogy alapítsunk egy helyi klubot. Szerencsére a barátok, ismerősök között gyorsan terjedt a hír, volt erre igény.

A dartsosok közben igazi csapattá értek. A Parázs Varázson is együtt főztek, és amatőr versenyekre is eljárnak. Legutóbb például egy budapesti bajnokságon voltak, ahol 309 sportoló nevezett. A csapat lelkes tagjai (a kemény mag) mintegy 8-10 fő, szinte minden lehetőséget kihasznál a gyakorlásra. Sőt, a társadalmi munkából is kiveszik a részüket.
- A teremben mindent mi alakítottunk ki. A világítástól kezdve a táblák mögötti részen túl a festésig. Persze, reméljük, hogy ez még csak a kezdet. Pillanatnyilag nincsen szponzorunk, de szeretnénk, ha lenne, mert komolyabb célokat szőhetnénk. Egyelőre mi magunk fizetjük a kiadásainkat, mi adjuk össze a működési költségeinket, és . De már van saját címerünk, és egységes pólónk is.

Mint megtudom, a csapat a steel darts ágat űzi, mert itt nagyobb ügyesség szükségeltetik, s ez az ágazat több mindent is fejleszt. A dartsban ugyanis két irányzat létezik a tábla és a nyilak anyagától függően. Steel dartsnak nevezik azt a játékot, amikor fémhegyű nyíllal szizál (vagy ritkábban más anyagú) táblára dobnak, soft dartsnak pedig azt, amikor a játékosok automata (általában műanyag) gépekre játszanak műanyag hegyű nyilakkal. Ráadásul a steel játékban csak a táblából a játékos által kivett nyilak pontértéke számít, míg a soft játéknál az, „amit a gép megad” elv érvényesül. Ez ugyanis azt jelenti, hogy ha előbbinél a harmadik nyíl kilöki az első két nyíl valamelyikét, vagy mindegyiket, akkor azokért nem jár pont. A soft játéknál pedig ilyenkor általában mindent számol és megad a gép. Fontos szabály még, hogy a táblától 237 centiméterre kell állnia a dobónak.
- Jómagam másfél éve játszom, de aki fél éve rendszeresen edz, azon már meglátszik. Aki tehetséges, hat hónap alatt nagyot fejlődhet rendszeres edzéssel. A dartshoz egyébként nem kell különleges képesség, csak érzék. Itt nincs darts óra, de a három darab nyilat egy perc alatt el kell dobni.

A darts fejlődésében egyébként kulcsszerepet játszott a televízió, ugyanis a közvetítések révén egyre népszerűbb lett ez az ügyességi játék. A világbajnokságokat rendszerint milliók követik figyelemmel. Magyarországon is az utóbbi három évben indult rohamos fejlődésnek. Sorra alakultak a darts klubok Szombathelyen, Debrecenben, Pécsen, s főképp a fővárosban. A népszerűségének talán annak is köszönhető, hogy önmagában véve nem költséges sport, mert a táblán kívül csupán nyilakra van szükség.

 A DDC tagjai folyamatosan járnak amatőr versenyekre. Leggyakrabban a budapesti bajnokságra, amely egy évben 8-10 fordulóból áll. Ezen kívül háziversenyeket is rendeznek az újvárosi dartsosok.
- Két versenyt is hirdetünk. Az egyik a karácsonyfa verseny, a másik a pontvadászat. A karácsonyfa versenyben a teljesítmények alapján piramis alakzatban vannak a versenyzők nevei egymás alatt. A feljebbjutáshoz egy felettünk állót kell legyőzni, hogy megtörténjen a helycsere. A pontvadászatban pedig pontokért játszunk. Aki szorgalmasabb, az nyer végül. Hiába nyer valaki egy napon, ha nem jön el a következő versenynapokon, akkor többször szerzett kevesebb értékű pontokkal is meg lehet előzni. A pontvadászat nyertesének a jutalma egyébként egy havi tagdíjmentesség. A darts nem csupán egy öncélú sportág, hiszen több képességet és készséget is fejleszt, például a fejben számolást. Aztán az egyensúlyérzéket, a finommotorikát és a keresztmozgásokra is jó hatással van. Nem véletlen, hogy Hollandiában és Dániában már az iskolai tananyag része, szervezett keretek között oktatják.

A dunaújvárosi dartsosok szeretettel várják azokat, akik csatlakoznának hozzájuk, vagy csak kipróbálnák ezt a sportot. Hölgyek is bátran jelentkezhetnek, hiszen két női versenyzőjük is vannak. Az edzéseket kedden és csütörtökön tartják, de elérhetőek dunaujvarosi darts facebook oldalon is és a DDC e-mail címen egyaránt.

-Szóládi Zoltán-

A rovat további hírei: Sport

Nem borult a papírforma Miskolcon

Nem borult a papírforma Miskolcon

2024. már. 28.

Három szettben szenvedett vereséget Miskolcon a DKSE röplabda csapata az Extraliga alsóházának szerda esti összecsapásán.

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

2024. már. 28.

Mindössze öt gólt kapva aratott sima győzelmet a DFVE női vízilabda csapata a III. Ker. TVE elleni bajnokin a Fabó Éva Sportuszodában szerdán este.

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

2024. már. 27.

Fontos találkozó vár a DKKA női kézilabdázóira a balatonboglári akadémisták ellen csütörtökön délután öt órától.

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

2024. már. 27.

Jogosulatlan szereplés miatt az ellenfeleknek írták jóvá a DAB-ASP Andersen Ligás negyeddöntőjének és elődöntőjének mérkőzéseit. A sorozatból így kizárt dunaújvárosiak fellebbezést nyújtanak be a döntés ellen.

Fontos pontokra hajt a DFVE

Fontos pontokra hajt a DFVE

2024. már. 27.

A III. Ker. TVE elleni hazai összecsapással folytatja az OB I-es pontvadászat alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata ma este hét órától.

DSTV: újabb öt év az elnökségben

DSTV: újabb öt év az elnökségben

2024. már. 26.

A Magyar Birkózó Szövetség újabb 5 évre választotta az elnökség tagjává Mátyás Gábort, a DKSE ügyvezető elnökét. A szakemberrel az elnökségben végzett munkáról, annak céljairól, valamint arról is beszélgettünk, hogy ennek milyen hatásai lesznek a DKSE birkózó szakosztályára. Hangkép.

Biztos siker a felnőttek között

Biztos siker a felnőttek között

2024. már. 26.

A Szigetszentmiklós elleni hatgólos győzelemmel folytatta az NB II-es felnőtt bajnokság alsóházi pontvadászatát a DKKA U21-es együttese.