Dunaújváros Hetilap

Augusztális - ünnepi programok

Molnár Emese - 2015. augusztus 19. 19:20

Négy napos programot kínálnak városunkban az augusztus 20-i államalapítási ünnep, a hosszú hétvége alkalmával, amelyen minden korosztály megtalálhatja a kedvére való szórakozást. A rendezvény az önkormányzat főtámogatásával, a dunaújvárosi Tourinform iroda szervezésével valósul meg és mindenki számára ingyenes.

Emellett a Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. egy újdonsággal is szolgál a fiatalabb korosztálynak. A hagyományoknak megfelelően az ünnepi sort a fúvószenekarok és mazsorettek találkozója kezdi. Idén immár tizenkilencedik alkalommal szervezik meg hazai és határon túlról érkező együttesekkel a találkozót. Három mazsorett és három zenekar vonul fel augusztus 19-én a Szórád Márton útról, a Dózsa György és a Vasmű úton át egészen a mozi előtti térig, ahol térzenével és táncbemutatóval kedveskednek a közönségnek.

Az augusztus 20-i ünnepségnek ezúttal is a Szalki-sziget ad otthont. 9 órától a fúvószenekarok és mazsorettek műsorával kezdődik a nap, majd 11 órakor lesz a hivatalos megnyitó. Cserna Gábor polgármester ünnepi köszöntője után az evangélikus, a református, a görög-katolikus, valamint a baptista egyházközség képviselői szentelik meg az ünnepi kenyeret. Ezután 11:30-kor a Zenicai Néptáncegyüttes és a Dunaújvárosi Big Band műsorával kezdődnek a színpadi produkciók. Őket követi a Vasas Néptáncegyüttes, Tóth Boglárka diákjai és barátai, a Max Pain Sportcentrum, a World Dance Hungary tánciskola.

- 15 órakor lép fel Janicsák István és az asszonykórus, majd 15:30-kor Janicsák Veca koncertezik. Apa és lánya a kezdetekben megfogadták, hogy közösen nem fognak színpadra lépni. Ám most a mi kedvünkért kivételt teszek, így Magyarországon most először és utoljára előadnak egy dalt közösen - tájékoztatta szerkesztőségünket Mórocz Erika, a helyi Tourinform iroda vezetője, majd folytatva a fellépők sorát elmondta, 16 órakor Mc Pita rapműsorral készül, 16:30-kor az United zenekar lép fel.

- Versek neked címmel kifejezetten a mi augusztus 20-i ünnepségünkre készül egy produkció. Március 15-én nagy sikert aratott az úgynevezett Pilvaker színi előadás a fővárosban, amit a televízió is közvetített. Ezen felbuzdulva Mc Pita és Lecső Péter színművész egy egyedülálló produkcióval lép fel nálunk 18 órakor. Ugyancsak különlegességnek számít, hogy a Pokolgép egykori énekesei, Kalapács József és Rudán Joe együtt fog zenélni a Szalki-sziget színpadán, 18:50-kor egy közös akusztikus koncertet adnak elő- mondta Mórocz Erika.

19:30-kor az Attila Fiai Társulat jön és ad elő híres dalokat különböző rockoperákból. A Tourinform iroda vezetője hozzátette, a Rockmaratonon is fellépett ez az együttes, de most új produkcióval készülnek a dunaújvárosi közönségnek. A tűzijáték 21 órakor kezdődik, végül 21:30-tól Nagy Feró és a Beatrice zárja a programot.

 – Már megkértük az autóbusz társaságot, biztosítson menetrend szerinti járatot 23 óráig, hogy mindenki nyugodtan maradhasson a rendezvény végéig. A nap folyamán egyébként lesznek még sportrendezvények, strandfoci, strandkézilabda, strandröplabda. A gyerekeket légvár, trambulin, vidámpark, játszóház várja (utóbbi ingyenes).  Ahogy azt már megszokhatták, lesznek különféle gasztronómiai kínálatok is, bor, pálinka, grillételek, kenyérlángos, kürtöskalács- vázolta még a fontosabb tudnivalókat Mórocz Erika.

A további városi programokról elöljáróban azt is megtudhattuk Mórocz Erikától, a Tourinform iroda vezetőjétől, hogy szeptember 5-én lesz a Nyárzáró buli a Városháza téren, ahol fellép majd a Magashegyi Underground zenekar. Idén is csatlakozik a város az Itthon vagy, Magyarország szeretlek! elnevezésű országos programsorozathoz, amelynek keretében az Anna and the Barbies fog koncertezni Dunaújvárosban.

Az ünnepségsorozat augusztus 21-én szintén a Szalki-szigeten folytatódik. 15 órától egészen éjfélig több zenekar lép fel a szabadtéri színpadon. Erről a programról bővebben itt olvashat.

Végül augusztus 22-én Pentele városrész Szent István napi ünnepével zárul a rendezvénysorozat, ahol átadják a Pro Pentele díjat, majd nótaestet és aratóbált tartanak a vendégeknek.

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.