Dunaújváros Hetilap

Az Eszközkezelő többféleképpen is segíthet

doszerk - 2015. július 27. 14:11

A Nemzeti Eszközkezelőt 2012-ben azért hozták létre, hogy a hiteleiket törleszteni nem képes, szociálisan rászoruló hiteladósok lakhatását biztosítsa, amint megszabadítják őket az adósságtehertől. Ferenczhalmy Zsófia, az Eszközkezelő kommunikációs munkatársa kiemelte: mindkét feladatot tudják teljesíteni.

Ingatlanok megvásárlásával a bank lemond a vételáron felüli követeléséről, így a hitelfizetéstől az adós megszabadul, ezt követően pedig határozatlan idejű bérleti szerződést kötnek vele. Ez azt jelenti, hogy ha a kedvezményes bérleti díjat fizeti, egy életen át az ingatlanban maradhat, s ez a jog örökölhető.

A programba bekapcsolódók között azonban vannak olyanok is, akik még ezt a csökkentett bérleti díjat, illetve a közüzemi számlákat sem tudják fizetni.

A törvény alapján hat hónap után fel kell mondani azoknak a bérlőknek a szerződését, akik nem fizetik a bérleti díjat, vagy a közös költséget. Hogy ezek a bérlők ne kerüljenek az utcára, az eszközkezelő kidolgozott egy programot, aminek keretében a bérlő egyrészt elismeri az addig felhalmozott adósságát, és vállalja, hogy részletekben törleszti, másrészt egy éven keresztül egy mentorszolgáltatást kap – magyarázta.

A HBSZ-program (határozott idejű bérleti szerződés) a Református Szeretetszolgálat és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakképzett munkatársai segítenek az anyagi nehézségekkel küzdőknek.

Major Gábor, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hiteles programjának vezetője szerint komplex szolgáltatást kell nyújtaniuk a bajba jutottaknak.

Nagyon alacsony jövedelmű családokról van szó. Azzal, hogy az eszközkezelő megvásárolta lakásukat, megszabadultak a jelzáloghitel törlesztésének kötelezettségétől, nagyon sok esetben azonban maradt egyéb tartozás. Ezeket a tényeket összefoglaljuk, próbáljuk a családdal áttekinteni, megnézzük, hogy a problémákra van-e alternatív megoldás. (…) Ezek a családok gyakran elszigetelődnek, és abban is tudunk segíteni, hogy megtalálják azokat a potenciális támogatásokat, melyek számukra nyitva állnak. Megnézzük azt is, hogy a háztartás gazdálkodásában vannak-e tartalékok – sorolta.

Szerinte az egyik leggyakoribb probléma a stabil jövedelemforrás hiánya, de ebben is igyekeznek hathatós tanácsokat adni. Segítünk önéletrajzot újrafogalmazni, végiggondolni, hová érdemes azt beadni. Megnézzük azt is, milyen átképzési programok vannak – jegyezte meg. A tapasztalatok azonban azt mutatják, nem minden esetben elegendő az egy év a fizetési képesség helyreállítására.

A mentorálási folyamat igazán arra elég, hogy ezek a folyamatok beinduljanak. Vannak olyan családok, akiket a 12. hónap végén formálisan el kell engedjünk, de nyilván, mint segélyszervezet, a későbbiekben is segítünk nekik, ha hozzánk fordulnak – hangoztatta.

A héten megjelent kormányhatározat is azt tűzi ki célul, hogy hosszabb ideig és további megoldások kidolgozásával is lehessen kezelni a hátralékfizetési problémákat – mondta Ferenczhalmy Zsófia. Így a szerint a közmunkaprogramba is bevonják a nem fizető ügyfeleket.

Most dolgozzák ki a koncepciót. Egy évről kitolódik másfél-két évre a program azokban az esetekben, amikor úgy látja az eszközkezelő, és a mentorok, hogy több időre van szükség a bérlő fizetőképességének helyreállítására. A kormányhatározatba belekerült, hogy azok is, akik nem tudják elvégezni bérlőként a kötelező felújításokat, részt vehetnek a HBSZ-programban.

Június végéig 26 ezer szándéknyilatkozatot fogadott be az eszközkezelő, és 17 ezer ingatlant vettek át. A 26 ezres ingatlankeretszám a jövőben bővülhet.

OPH

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.