Nincs rossz idő, csak rosszul öltözött turista

doszerk - 2015. július 29. 7:41

A Dunaújvárosi Építők Természetjáró Sportegyesület tagjai az időjárástól és minden más körülménytől függetlenül, legalább havonta kétszer felveszik a túrabakancsot. Együtt hódolnak a természetjárás szépségeinek és élvezik a remek csapattá kovácsolódott társaság minden rezdülését, a természet páratlan szépségeit.

Az Építők TSE elődje még az átkosban alakult meg, anno a 26-os ÁÉV elődjének berkein belül, valamikor 1951-ben. A nagy cég nagy egyesülete aztán a rendszerváltáskor megfogyatkozott, s a természetjáró szakosztály sem kerülhette el a sorsát. A ’90-es években önálló egyesületté váltak, és a tekésekkel egyetemben megmaradtak hírmondónak, hiszen a többi szakosztály megszűnt.

Wirth Mária még 1987-ben vette át a szakosztály vezetését Juhász Lóránttól. Ám az egyesület céljait még közösen fogalmazták meg. Ez kissé korszerűsítve így hangzik: a tagok célja és feladata a mozgás, a sportolási lehetőség biztosítása, a természet, a környezet védelme, a szabadidő hasznos eltöltése, túrák, táborozások szervezése, és a természetjárás népszerűsítése. Tag lehet bárki, aki az alapító okiratban foglaltakat és e célokat elismeri és betartja.

- Nem könnyű manapság a természetjárók helyzete. Elutazni valahová sok pénzbe kerül, és ennek költségeit magunknak kell állni. Emellett olykor jó egy-egy túravezetőt is megbízni, hogy ne tévedjék el az ember fia, avagy lánya. De azért nem panaszkodom. Igyekszünk nyaranta egyhetes külföldi túrákat szervezni. Idén sikerült Herkulesfürdőre látogatunk, Erdélybe, a Vaskaputól 20 kilométerre. Ez a csodás hely a monarchia leghíresebb fürdővárosa volt. Fürdőjének vize páratlan összetételű, a levegője csodálatos. A monarchia előkelőségei, köztük Ferenc József császár és Sisi gyakran és szívesen tartózkodtak Herkulesfürdőn. Innen fogunk túrázni folyamatosan, több alkalommal és hajózunk, hegyet mászunk majd - meséli Wirth Mária.

 

Mint mondta, minden hely emlékezetes marad számukra. Eljutottak már Szászsvájcba: Drezda környékére, Kárpátaljára: Raho, Hoverla, Brassó és Triglav mellé és a szlovák és lengyel Tátrába is. Felfedezték Tirolt és vidékét, Innsbruck környékét is. Pünkösdkor Cesky Krumlowban jártak, útba ejtve az osztrák Duna-kanyart: Krems, Dürnstein, Aggstein, Melk, Schönbühel városait, várait, míg visszafelé Bécset és Hofburgot járták be.

A túrázás viszonylag olcsó sport. Egy jó bakancs és bármilyen szabadidő öltözék megteszi.

- Ahogyan lehet, mi is spórolunk. Az egyesületben mindenki önkéntes a könyvelőtől kezdve az elnökig. Emellett folyamatosan pályázunk. Az adó egy százalékából is keletkezik bevételünk, de civil szervezetekhez, az önkormányzathoz, sőt sportpályázatokra is adunk be anyagokat, hiszen száz-százötvenezer forint nekünk sokat jelent. Ezen összegekből pótoljuk ki a túráink költségeit, így a tagdíjunk sem magas. Egy felnőttnek évi ezer, egy diáknak és nyugdíjasnak évi ötszáz forintot kell befizetnie. E jelképes összegek mellett persze az adott utakra különböző összeget szedünk. A túráinkat pedig igyekszünk úgy megszervezni, hogy az edzettebbeknek és az inkább nézelődőknek is megfeleljünk. Ezért mindig létezik egy rövidebb 7-10 kilométeres szakasz és egy hosszabb, 15-18 kilométeres. A séta, túra közben sokszor csodaszép dolgok, látnivalók tárulnak az ember szeme elé. Az igazi természetjárót pedig az időjárás sem rettenti el, mert mind mondjuk: „Nincs rossz idő, csak rosszul öltözött turista…” – összegez Mária.

S valóban, az Építők TSE tagjai között a három évestől a nyolcvan esztendősig minden korosztály megtalálható, s egy-egy alkalommal közel ötvenen barangolnak együtt Magyarország tájain. Ám a fiatalokra, új tagokra mindig szükség van, ezért akinek kedve tartja, bátran e vidám csapattal tarthat bármelyik túrájukra.

Mária egyébként építészként dolgozik. A pécsi Pollack Mihály Főiskolán szerzett építészmérnöki oklevelet, majd munkába állt. Döntését azóta sem bánta meg.

- Annak idején a gyermekeim is túráztak velünk, örültek minden alkalomnak. Ennek eredményeként nem is a földrajzkönyvből tanulták a földrajzot, és nem könyvekből ismerték meg az országot, hanem a saját lábukon járták végig. Ma, természetesen, mindketten szeretnek túrázni. Igaz, többnyire már teljesítménytúrákra járnak. Zoltán a Tátrából jött meg nemrég. A kisebbik fiam György, gyakrabban túrázik magában, rövidebbeket csatangol. Az ő baráti köre egyébként még mindig jár velünk, bármerre megyünk.

Persze, a gyönyörű helyeket járva az épületek is szemügyre vétetnek. Ilyenkor sokszor szakmai szemmel veszi górcső alá Mária a látottakat.

- Mindig, szinte minden helyen van építészetileg jelentős alkotás. Amikor ilyen jellegű épületeket látunk, azt megmutatjuk a csapatnak, elmeséljük, mit érdemes tudni róla, mi az esetleges különlegessége, miért érdemes megnézni. A célunk az, hogy lehetőleg minél többet túrázzunk, minél több gyönyörű helyre jussunk el.

Szóládi Zoltán

A rovat további hírei: Mozaik

Újra itt a reptéri szezon, várják a repülni vágyókat

Újra itt a reptéri szezon, várják a repülni vágyókat

2024. már. 29.

A 6-os útról szemlélve sem volt nagyon feltűnő a dunaújvárosi repülőtér múlt szombati rendkívüli programja – de aki benézett a hangárok környékére, az nagyon is láthatta, óriási nyüzsgés volt, sokan voltak, mindenki tett-vett, pakolt, takarított.

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

2024. már. 28.

Az országban nagyon sok helyen állítanak tojásfát húsvét előtt. Aki Dunaföldváron jár ebben az időszakban, már évek óta gyönyörködhet a főtér egyik különleges ékességében. Pontosan innen jött az ötlet – majd került át a hagyomány Dunaújvárosba is, a Kertvárosba.

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

2024. már. 27.

Számos olyan kisebb-nagyobb munka van egy otthon kialakítása, felújítása során, amelyet magunk is elvégezhetünk, ugyanis nem igényel különösebb szaktudást, speciális szerszámokat és eszközöket. A felületkezelések is ilyenek. (X)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

2024. már. 26.

Nagyon szubjektív és nagyon nosztalgikus beszámoló következik, drága olvasók és aranyos mindenki, egyszerűen nem tudok elfogultság nélkül nyilatkozni arról a jubileumi eseménysorról, amivel a 70. születésnapját ünnepelte a Széchenyi István Gimnázium. (Nekem, naná: a Münnich.)

Motorfelújítás profi kivitelben

Motorfelújítás profi kivitelben

2024. már. 26.

Egy veterán autó, vagy annak egy bizonyos részének felújítása nemes feladat, ugyanakkor elképesztően komplex, idő-, pénz-, és energiaigényes folyamat is egyben. (X)

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

2024. már. 26.

Városunk az ország egyik legtöbb zöldfelülettel rendelkező települése, történelme pedig bőven visszanyúlik Sztálinváros építésének kezdetén túlra. Bővelkedünk természeti és kulturális kincsekben, felsorolni is nehéz, hogy mennyi itt a látnivaló, amire büszkék lehetünk. 

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

2024. már. 26.

Ma már nem luxus egy saját otthoni szauna, de fontos ennek precíz elhelyezése és karbantartása. Ehhez szükséges egy vízszintes, teherbíró alap melyen el tudjuk helyezni szaunánkat, és persze fontos az is, hogy az alap elbírja a szauna, valamint a benne tartózkodó személyek súlyát. (X)