Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

BeatKOHO: a zenei olvasztótégely

doszerk - 2015. augusztus 14. 15:32

Az augusztus 21-én, a szabadstrandon sorra kerülő Wandallz Mini Fesztivál legismertebb zenekara kétségkívül a BeatKOHO lesz, amely együttes már útban van az átütő országos hírnév és ismertség felé. Az alábbiakban őket igyekszünk bemutatni, persze csak a teljesség igénye nélkül, nagy vonalakban.

A zenekar első fogaskerekei 2010 márciusában kerültek arra a zenei tengelyre, amelyen rock, blues, reggae, hiphop, jazz, house és downtempo háttérrel rendelkező zenészek olvadtak eggyé, akár egy KOHO-ban. Az ütemek viszont javarészt hip-hop beatekre épültek. Erre és a gyárvároshoz való kötődésre utal a nevük és logójuk. No, és persze azt sem feledhetjük, hogy a hattagú banda Dunaújvárosban próbál, négy tagja dunaújvárosi, egy-egy pedig mátészalkai és budapesti származású.

A csapat legendáriumából kiderül, hogy hosszú és viszontagságos kezdeti időszak után jött létre a nagy egymásra találás. Többen zenéltek előzőleg együtt más-más zenekarokban, voltak, akik barátoknak is tekinteték egymást, de sorsuk 2010 nyarára keresztezte végérvényesen egymást. Az eleinte négytagú csapat kissé döcögős, ámde ígéretes próbákat követően, 2-3 hónapnyi csiszolódás után kapta el a ritmust, ekkor kezdett körvonalazódni a zenekar arculata.

Egy ideig próbateremhiány miatt a dalok írásába merültek, hogy terveik szerint egy albummal örvendeztessék meg a dunaújvárosi közönséget. A nehézségeket végül előnnyé kovácsolták a KOHO-ban. A Hősök együttesének invitálására 2011. május 28-án színpadra álltak a Terminál Bárban, és mintegy félórás, ropogósra pirult ízelítővel szolgáltak a zenei kemencéjükből. Ezt pedig már a lemezfelvételek követték, az R33 Stúdióban, Lászlóffy András (Andriel) koordinálásával. Az ő tanácsára indultak el az R33 tehetségkutatóján 2011-ben, ahol a döntőben végül a dobogón, második helyen végeztek. Ekkor a zsűri szakmai javaslatát figyelembe véve még két tagot vontak be: MC-ként Back és a scratch király Krossy csatlakozott a gárdához. Szintén e verseny hozadéka volt, hogy Németh Juci felajánlása révén a későbbiekben vele is készült egy közös felvétel („Kicsit mindenkié”), amely felkerült az első lemezre is.

Ezután egy újabb versenyen indultak el és arattak újabb sikert. Az A38 Talentométer 2011-es versenyén 565 formációból a legjobb hiphop indulóként az AfroDZAQM reggae zenekarral a döntőben fellépő 12 zenekar egyike lehetett a BeatKOHO. Részben ennek köszönhetően az MR2 Vadonat bemutatta a „Fújd ki” és „Ez az én földem” felvételeiket. 2012 szeptemberében pedig megjelent a várva várt „Fújd ki” című album. A zenekar első klipje az „Augusztus” a VIVA TV hazai chartján az első helyet érte el októberben, második klipje 2013. márciusban került fel a Youtube-ra. Több felvételüket is játszotta az MR2 Petőfi Rádió. 2013 év végén pedig már a Hibátlan EP felvételein dolgoztak, amely 2014 márciusában jelent meg. Erről eddig Kiss Flórával (Budapest Voices) a Szabad akarathoz készült klip, és Ecküvel (Hősök) és Marge-zsal a Tükör című számhoz, valamint az Összedőlt világ című dalhoz Maszkurával, amelyet a kisapostagi reptéren forgattak.

Közben tovább bővült a csapat, két budapesti taggal. Csatlakozott Csatári Fanni (ének), aki egyébként a Riddim Colony-ban is háttérvokálozik, valamint Boros Gábor Dávid, aki az MR2 Akusztik felvételre csatlakozott először a bandához, ám a felkészülés és a koncert akkora élmény volt számára, hogy ráébredt, ezután csakis a KOHO teljes értékű tagjaként képzeli el a zenei életét.

Képek: DO-archív

Az első lemez óta számos koncertet adott a BeatKOHO. Bejárták az ország legnagyobb városait és legjelentősebb koncerttermeit. Hogy csak néhányat említsünk, voltak a FEZEN-en, az R33-ban, a Dürerben, a Gödörben, az A38-on és rendszeresen koncerteznek a Halott Pénzzel, különböző koncerteken egy színpadon léptek fel a Hősökkel, a Soul Surge-dzsel, a DSP-vel, a streetROYAL-lal, a Punnany Massiffal, az Irie Maffiával és A.K.K.E.Z.D.E.T. P.H.I.A.I.-val.

A BeatKOHO egyik legnagyobb erőssége, és népszerűségének kulcsa lehet, hogy a csapat élő megszólalása megegyezik az albumon hallható sounddal. Ráadásul hitvallásuk is elismerésre méltó, hiszen a feladatuknak tekintik, hogy megmutassák, a hiphop műfajában is lehet előzenészként helytállni és maradandót alkotni.

A zenekar tagjai: Joó László Joe (rap), Kecskés Roland Back (rap), Horváth Oszi nosferato (billentyűk, zenei alapok), Szaksz Ferenc FerKOHO (dob), Parádi Albert Evil (basszusgitár, gitársávok), Keresztes Robi (scratch), Csatári Fanni (ének), Boros Gábor Dávid (gitár).

 

-Szóládi Zoltán-

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!