Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Pentele már az Árpád-korban virágzott

doszerk - 2015. augusztus 2. 16:07

Férfi szerzetesek lakták, majd apácazárdaként működött az első monostor Pentelén, amely az Árpád-kor legnagyobb szakrális komplexuma volt. Ám mindez csak a történelmi feljegyzésekből következtethető, 1903-ban a monostor romjait végleg eltörölték a kemping mögötti területről.

Mindezekről Szabó Zsolt Róbert pentelei építész, lokálpatrióta mesélt nekünk Szent Pantaleon megemlékezése kapcsán.

-Ma már elfogadott tény, hogy a monostor alapítására, építésére az 1054. évi nagy egyházszakadás előtt volt történelmi lehetőség. Penteléről és a szakrális építményről 25 középkori forrás is ír. A szigeti rom területe 2,24 hektár, ami a korabeli Pannonhalmi és Veszprém völgyi kolostor területének többszöröse. A monostor keleti típusú építmény lehetett, persze Intercisa erődjének köveiből, melynek felépítményei eltérhettek a bizánci építéstechnikától. Az 1238-ban megjelent legkorábbi oklevél Penteléről azt bizonyítja, hogy a valószínűleg görög származású Ondarnuk nemzetségbeli Bán volt a „Duna – szigeti hitgyülekezet” vezető apátja, azaz férfi szerzetesek előjárója- mondta Szabó Zsolt Róbert.

1242-ben a mongolok felgyújtották a monostort. 1265-77. között veszprémi apácák lakhatták a helyreállított építményt. 1277-tól többször cserélt gazdák, adományozás és pereskedések útján. 1522-ben Lázár Deák készítette el az első fennmaradt térképet a Magyar Királyságról, amelyen még szerepelt a monostor.

-Az utolsó monostort ábrázoló térkép 1710-ből való, ezt követően már nem jelölik. Az 1886-os Duna-szabályozási terv „Szaki-rom” elnevezéssel említi, míg az 1901-ben készített felmérés pedig „régi kőrom maradványokat” jelöl meg a folyam medrében. A Duna 1903-as szabályozáskor a kőrom maradványokat felrobbantották, és a folyómederrel együtt kikotorták-magyarázta a fiatal építész.

Mintegy negyvenöt darabos leletanyag került elő 1883-ban a Szalki-sziget északi peremén, köztük egy Jupiter fejszobor, római kori síremlékek, keresztény szentek szobortöredékei, sisakok és kardok a keresztes hadjáratokból.

Nagy Lajos pentelei történész, levéltáros, aki látta a felmérési rajzokat, azok alapján egy kilencosztású keleti típusú templomot modellezett meg, négy nagy oszlopos központi térrel, hozzá több kisebb-nagyobb épülettel, amely a szerzetesek lakhelye lehetett.

-A kőromok tájolása északi- déli irányúak, a kiterjedése 160x140 méter. Ekkora komplexumot kisnemesi család, nemzetség (Andornok) nem tudott építeni. Ekkora kivitelezésre – amely alatt meg kellett küzdeni a legnagyobb folyamunk szeszélyeivel is - csak a mindenkori Magyar uralkodó kincstára volt képes. Így a pentelei monostort király, vagy királynői alapításúnak tekinthetjük- tette hozzá Szabó Zsolt Róbert.

Lazarus térképe és Nagy Lajos munkája alapján rekonstruálta az egykori monostort Szabó Zsolt Róbert. Így nézhetett ki a Szalki-sziget északi részén épült kolostor-együttes.

A rovat további hírei: Kultúra

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.