Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Pentele RapCore – nem csak penteleieknek!

doszerk - 2015. augusztus 15. 7:54

A Wandallz Mini Fesztivál egyik ikonikus zenekara minden bizonnyal az Ayahuaska együttes lesz, mert nem csak műfajukban nyújt kiemelkedő produkciót, de lokálpatriotizmusa is megsüvegelendő.

A Wandallz Mini Fesztivál egyik ikonikus zenekara minden bizonnyal az Ayahuaska együttes lesz, mert nem csak műfajukban nyújtanak kiemelkedő produkciót, de lokálpatriotizmusuk is megsüvegelendő. A Pentele RapCore-ral pedig önálló stílust is igyekeznek meghonosítani az országos és a dunaújvárosi zenei palettán.
Az Ayahuaska kifejezés a kecsua ajaˈwaska szóból ered, melynek jelentése Holtak Szőleje, de nevezik a Lélek Liánjának, a Halál Folyondárjának, vagy a Holtak Borának is. Igazából egy pszichoaktív főzetet jelöl, amelyet a törzsi sámánok használnak még ma is a transzba eséshez.

A dunaújvárosi együttes viszont alapvetően metál és rap elemekkel operáló zenekar. 2010 augusztusában alakult a Patyolat udvar egyik garázsában, több régebbi bandából (pl. Eleven). Stílusukat Pentele RapCore-ként aposztrofálják, mivel a húzós metál riffekre és a kemény breakdown dobokra rap-ek és scream-ek hangoznak el, méghozzá magyarul. A fő irány a metál/rapcore. Ha feltétlenül hasonlítani szeretnénk a zenéjüket nyugati együttesekéhez, akkor talán a Limp Bizkit, esetleg a Body Count, a Biohazard és a Rage Against Machine jöhetne szóba, de nem akarjuk, mert ez a Pentele RapCore, mint ahogyan leendő EP-jükön is hallható lesz: „nem fém-core, nem u.g., nem hiphop, karcol a gitár a vakerok alatt, a dob, meg a basszus tip-top …”
Az MC-kel – Pacskó Ádámmal és Svajcsik Dáviddal – beszélgetve több titokra is fény derül a zenekar történetéből. Megtudom például, hogy a legelső próbán elő sem kerültek a hangszerek, és később is sokáig csupán örömzenélés folyt. Mint mondják, tulajdonképpen legjobb barátjuknak: Okos Zoltánnak köszönhetik a létezésüket, ugyanis ő a lelke, a mozgatórugója a csapatnak. Igyekeznek legalább hetente egyszer próbálni, ami nem egyszerű feladat, hiszen mindannyian civilként dolgoznak, ketten ráadásul három műszakban.

– Nem csoda, ha nehéz összeegyeztetni egy-egy fellépést – mondja Pacskó Ádám, aki tulajdonképpen a névadásért felelős MC.
- Igen, ebben én vagyok a hibás – meséli mosolyogva. – Anno, az MTV-nek volt egy Wild Boys című műsora, amiben végigvándorolták, bejárták a világot, s útközben mindent kipróbáltak. Az egyik ilyen ez a főzet ez volt, innen eredeztettem a nevünket. Egy próbán aztán bedobtam a köztudatba, de nem született azonnali döntés, mindenki átgondolta, mielőtt rábólintott volna.
Aztán szép lassan, közel két év alatt összeállt az első kislemez.
- Persze, azért amíg kialakult a saját stílusuk, több évnek kellett eltelnie. – mondja Svajcsik Dávid, a másik MC. – Sokáig tartott az útkeresés időszaka, kísérleteztünk, örömzenéltünk. Aztán elkezdtünk nótákat írni, majd adódott egy lehetőség és felvettük a kislemezünket, majd forgattunk egy klipet is. Eleinte metálcore-t játszottunk, de annak műfaji sajátossága a tiszta ének, amivel nem tudtunk azonosulni, hát váltottunk a rapcore-ra. Nagyon figyelünk arra, hogy legyen értelme a szövegeinknek, ne csupán öncélú káromkodásból álljon.
- Igyekszünk élni egy kis társadalomkritikával, próbálunk előre mutatni, felhívni a figyelmet tényekre, tévedésekre. – veszi át a szót Palcsó Ádám.
A zenekar életében meghatározó volt a Talentométer tehetségkutató, az A38-on, amelyen a metál kategóriában 400 együttes közül bejutottak abba a tízbe, aki felléphetett a hajón.
- Nagy megtiszteltetés volt ez számunkra, de igazi nagy áttörést nem hozott, mert talán kicsit korán jött ez az elismerés, nem tudtuk kezelni, nem tudtuk feldolgozni. – folytatja a névadó. - Azóta egyik legnagyobb sikerünk, hogy a Subscribe zenekar előtti „zavarkeltés” a városban, a mi nevünkhöz fűződik.

A nagy áttörés viszont még várat magára. Talán majd a következő kislemez hozza meg a várt sikert.
- Az új kislemez kiforrottabb lesz. Már nem csak azt mondjuk magunkról, hogy rapcore zenekar vagyunk, hanem azt is játszunk, természetesen úgy, ahogyan mi gondoljuk ezt a műfajt. Szeretnénk télen, még az idén előjönni az új EP-vel. Folyamatosan dolgozunk rajta, az első számunk a PRC (Pentele RapCore) már elkészült, ez hallható lesz augusztus 21-én, ahol nyolc számot fogunk előadni. – avat be a fesztivál részleteibe Svajcsik MC, majd a kiadás, megjelenés nehézségeiről is ejt pár szót. – Sajnos, ma már nem éri meg nagylemezeket készíteni, ugyanis senki sem hallgatja a cd-ket, lemezeket. Egy-egy dalt elkészíteni, megjelentetni olcsóbb, intenzívebb és ésszerűbb. Bevételt pedig önmagukban egyáltalán nem jelent egy lemez. Éppen ezért a mi felvételeink is ingyenesen letölthetők a: http://wacuumairs.hu/waindex.php?show... oldalról.
A beszélgetésünk végén erős a késztetés bennem, hogy rákérdezzek a lokálpatriotizmusukra. A válaszuk pedig rendhagyó.
- Természetes, hogy kötődünk a városhoz és igyekszünk lokálpatrióta hangvételben kikacsintani a nótáinkból, mert magunkban hordozzuk a város életérzését. – vallja Pacskó Ádám – Ez tetten érhető a legnagyobb videó megosztó portálon is, mert a városi jelképek az első felvételeink képi világában visszaköszönnek (Pentele, Apokalipszis, Te vagy az). Emellett éppen úgy gyűlöljük és imádjuk Dunaújvárost, mint kortársaink. Itt születtünk, itt nőttünk fel, ide jártunk iskolába, és itt élünk, itt dolgozunk. Tagadhatatlan a kötődésünk a városhoz és ezt belehelyezzük a zenénkbe. Még akkor is, ha ez zeneileg hosszú távon nem feltétlenül jó ötlet, nem túl életképes gondolat.

Az AYAHUASKA jelenlegi felállása
Okos Zoltán – Ritmusgitár
Pacskó Ádám - Rap, Vokál
Niku Arisztotelész – Dob
Svajcsik Dávid - Ének, Scream
Szaniszló Balázs – Basszusgitár

 

-Szóládi Zoltán-

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

2024. ápr. 25.

Molnár Ferenc színművével, A farkas című darabbal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A produkció érdekessége, hogy jobbára fiatalokból álló alkotócsapat viszi színre a művet Ágoston Péter rendezésében. Hangkép.

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.