Az igények és elvárások mentén alakul a képzés szerkezete

Pálinkás István - 2015. szeptember 25. 15:23

Tájékoztató látogatást tett ma a Dunaújvárosi Főiskolán Dávid Ilona a MÁV Zrt. elnök–vezérigazgatója, valamint Bánhidi-Nagy Attila humánerőforrás vezérigazgató–helyettes.

Tájékoztató látogatást tett ma a Dunaújvárosi Főiskolán Dávid Ilona a MÁV Zrt. elnök–vezérigazgatója, valamint Bánhidi-Nagy Attila humánerőforrás vezérigazgató–helyettes, akiket Dr. András István rektor fogadott, valamint a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskola igazgatója, Gyöngyössy Csaba. Szó esett többek közt a MÁV-csoporttal való lehetséges együttműködésekről, a duális képzés fontosságáról, valamint arról, hogy a főiskola valamint a Bánki jelen esetben való együttállása milyen hatékonysággal lesz képes támogatni a 37 000 főt foglalkoztató állami társaság stratégiai céljait, valamint a humánerőforrás igényeit.

Mint azt Dávid Ilona elmondta, az főiskola és a MÁV Zrt. kapcsolata hosszú időre nyúlik vissza, s voltaképpen az elmúlt három évben természetes szövetségként aktivizálódott ez a hat éves viszony, amit András István rektor úr is megerősített köszöntőjében:
- A MÁV-nak is szüksége van jól képzett, szakmailag felkészült szakemberekre és diplomás utánpótlásra. A Bánkinak jó lehetőség, mert összekapaszkodhat egy olyan felsőoktatási intézménnyel és egy céggel, amely hosszútávon tud gondolkodni az ő képzési területein. A főiskolának is jó lehetőség, hiszen a duális képzésekben olyan partnerre tud találni, amellyel mind létszámban, mind minőségben képesek leszünk együttműködni: műszaki menedzser, gépész és anyagmérnök szakon is. A főiskola felsőoktatási stratégia mentén képzeli a jövőjét. Palkovics államtitkár úr a szakképzés, az ipari szereplők és a felsőoktatás közelítését fogalmazta bele ebbe a stratégiába. Úgy gondolom, államtitkár úrral is tudunk ebben közösen gondolkodni. Ugyanakkor legfontosabb küldetése a főiskolának, hogy az alkalmazott tudományok terén alapvetően műszaki, informatikai - nem kihagyva a pedagógiai és társadalomtudományi területeket sem – téren neveljen kiválóságokat.

A főiskola és a Bánki között elindultak már a legkülönbözőbb szakmai csoportok. Következő állomásként pedig annak meghatározása lesz, mi kell ahhoz, hogy a bánkisok bejussanak a felsőoktatásba. A MÁV csoporttal pedig azon dolgoznak jelenleg, hogy a duális, kooperatív képzéseket a szervezeti keretek és tananyagok szempontjából felépítsék. Technikai része lesz az együttműködésnek, hogy az ipari partnerek részt vesznek a duális képzés előminősítési eljárásban.
Gyöngyössy Csaba igazgató úr is optimista az együttműködést tekintve:
- Együttműködésünk lénye, hogy olyan szakembereket képezzünk a Bánkiban, akik a MÁV vállalatcsoport területén nincsenek, illetve hiányoznak, mert elöregedett a szakemberállomány. Ennek az utánpótlását szeretnénk biztosítani. A jövő tanévtől ez már lehetőségként jelentkezik a Bánki iránt érdeklődők számára és minimum egy osztályt szeretnénk indítani. Meglátásom szerint ez egy szerencsés együttállás, hiszen mindig az volt a cél, hogy olyan szakmákat indítsunk, amiket elvégezve a diákok elhelyezkedhessenek a munkaerőpiacon. Ez most szinte direktben megvalósul. Nyitott kapuk lesznek.

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: óvodai nyílt napokat tartottak

DSTV: óvodai nyílt napokat tartottak

2024. ápr. 10.

Az ismerkedés és a megismerés nagyon fontos állomásai voltak a Dunaújvárosi Óvoda tagintézményeiben tartott foglalkozások, derül ki a DSTV összegzéséből. Várhatóan 320-340 kisgyermek kerül ősztől a rendszerbe. Hangkép.

DSTV: a görögkatolikus iskola is várja a nebulókat

DSTV: a görögkatolikus iskola is várja a nebulókat

2024. ápr. 09.

Minden oktatási intézmény igyekszik bemutatkozni a leendő elsősök és szüleik számára, hogy amint aktuális lesz a beiratkozás, már ne legyen kétsége senkinek afelől, hogy jól döntött. Ennek apropóján látogatott a DSTV stábja a Szent Pantaleimon iskolába. Hangkép.

DSTV: négy felvonás a Petőfiben

DSTV: négy felvonás a Petőfiben

2024. ápr. 03.

Idén is várta a leendő elsősöket és szüleiket a Petőfi Sándor Általános Iskola, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény vezetése és kollektívája négy részből álló programsorral rukkolt ki a beiskolázás előtt. Hangkép.

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

2024. már. 26.

Nagyszabású és rendhagyó megemlékezésről számol be a DSTV összeállítása. A Petőfi Sándor Általános Iskola közösségének közelmúltban tartott gálaműsorán mintegy 250 diák lépett közönség elé a KULTIK Moziban. Hangkép.

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

2024. már. 24.

Látványos és szó szerint mozgalmas bevetésről tudósít a DSTV összeállítása. A vármegyei rendőr-főkapitányság és a rendészeti képzést végző középiskolák közötti kapcsolat keretében látogattak el a MEKTA-alosztály szakemberei a Dunaferr iskola szakmai napjára. Hangkép.
 

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

2024. már. 21.

Érdekes témát boncolgat a DSTV sorozatának új darabja a Dunaújvárosi Óvoda vezetőjével. Gyenes Éva ezúttal a minőségi időtöltésről fejtette ki gondolatait – többek között arról, miért is fontos minél több időt a szabadban tölteni, és segíteni a kicsiket élményszerzéssel, új impulzusokkal. Hangkép.
 

DSTV: beilleszkedés az óvodába

DSTV: beilleszkedés az óvodába

2024. már. 18.

Komoly témával, az óvodai beilleszkedés kérdéskörével foglalkozik a DSTV összeállítása. A gyerekeknek, de a szülőknek is jelentős "ugrás" ez, az ismerkedés-megismerés folyamata elsőrendűen fontos ebben az életszakaszban. Hangkép.