Dunaújváros Hetilap

Családi csődvédelem - az igénylés feltételei

doszerk - 2015. szeptember 2. 7:48

Szeptember elseje után azokon segít a családi csődvédelem, akikkel szemben az illetékes pénzintézet a hitel törlesztésének elmaradása miatt már felmondta a szerződést, ebből kifolyólag közel állnak ahhoz, hogy elveszítsék lakóingatlanukat.

A programban való részvételnek további feltétele, hogy az adós elismerje tartozásának legalább 80 százalékát – hívta fel a figyelmet a Rádió Orientben Pálvölgyi Ákos, Budapest Főváros Kormányhivatala Gyámügyi és Igazságügyi Főosztályának vezetője.

Szeptember elsejétől lép életbe a családi csődvédelem intézménye, amelynek célja a valamilyen oknál fogva kilátástalan pénzügyi helyzetbe került családok, magánszemélyek, egyéni vállalkozók és őstermelők megsegítése. „A csőd önmagában védelmet nyújt azon adósok számára, akik vállalják, hogy helyzetük rendezése érdekében együttműködnek a hitelezővel, illetve az illetékes hivatallal, hiszen ezen időszak alatt nem lehet velük szemben újabb igényeket érvényesíteni” – mondta Pálvölgyi Ákos.

A programban való részvétel feltétele, hogy az illető rendelkezzen vagyonnal és rendszeres jövedelemmel, valamint a kérelem benyújtásától kezdve tudja vállalni a minimális törlesztő részlet megfizetését. Ez utóbbi megállapításához az ingatlannak a hitel folyósításakor aktuális értékét kell figyelembe venni, méghozzá úgy, hogy az érték 7,8 százalékának 1/12-ed részét kell megfizetni.
A főosztályvezető példaként elmondta: ez egy 15 millió forint értékű ingatlan esetében havi 97.500 forintot jelent. A program időtartama 5 év, amely bizonyos feltételek teljesülése mellett további 2 évre meghosszabbítható – ennyi idő áll tehát az adós rendelkezésére anyagi helyzetének rendezésére.

Ütemezés

Az érintettek körének bevonása több ütemben történik. Mint azt Pálvölgyi Ákos elmondta, először - 2016. szeptember 30-ig - azok jelentkezhetnek a programba, akiknek Magyarországon bejegyzett pénzügyi intézetnél deviza alapú lakóingatlan-jelzáloguk vagy lízingszerződésük alapján a forintosítást követően hitelhátralékuk volt, s emiatt szerződésüket felmondták. „Először tehát azokon segít a családi csődvédelem, akik nagyon szorult helyzetben vannak, végrehajtási eljárás alatt állnak vagy lakóingatlanukat elveszthetik” – tette hozzá.

Második ütemben tágul a kör és már olyanok is jelentkezhetnek a programba, akikkel szemben késedelemre vagy nem teljesítésre hivatkozva a hitelezők egyike sem mondta ugyan fel a szerződést, de már egyértelműen látszik, hogy az adós nem tud teljesíteni. A rendezés lehet bíróságon kívüli rendezés, bírósági adósságrendezés vagy bírósági adósságtörlesztés. „Az elnevezések is mutatják, hogy amíg az utóbbi kettő esetében már a bíróság és a kormányhivatal jár el, addig az előbbi a főhitelezőhöz, azaz a hitelintézethez tartozik” – mutatott rá Pálvölgyi Ákos. Hozzátette: „A kormányhivatal felkészült az adósok tájékoztatására, hiszen valószínűleg sokan nem fogják tudni, melyik besorolás alá tartoznak.” A főosztályvezető szerint országosan 25-180 ezer fő közötti kérelmezőre lehet számítani, a kérelmek 1/5-ét várhatóan a fővárosban adják be az érintettek.

A programban részt vevőknek olyan vagyonfelügyelők fognak segíteni családi gazdálkodásuk rendezésében, akik jogi és gazdasági területen is jártas szakemberek. „Ők segítenek a bajba kerülteknek abban, hogy anyagi helyzetüket úgy tudják alakítani, hogy a hiteltörlesztésre is jusson, és a család számára is maradjon pénzük. Mindehhez bizalomra van szükség.” – mondta a főosztályvezető.

A családi csődvédelem intézményében való részvételnek további feltétele, hogy az adósnak adóstársaival együtt a kamatok és a járulékok figyelembe vételével együtt összesen legalább 2, de legfeljebb 60 millió forint tartozása lehet. Emellett a tartozások legalább 80 százalékának elismert vagy nem vitatott hitelnek kell lennie. „A jogszabály az együttműködésre helyezi a hangsúlyt, aki tehát tartozását legalább 80%-ban nem ismeri el, az nem indíthatja el az eljárást” – tájékoztatott Pálvölgyi Ákos.
OrientPress Hírügynökség (OPH)

A rovat további hírei: Közélet

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

2024. ápr. 16.

Nyár elején újra választ az ország, méghozzá egy időben az Európai Parlament (EP) tagjaira, a települési polgármesterekre, valamint az önkormányzati képviselőkre, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok tagjaira voksolhatunk.

Szakmai értekezlet a rendőrségen

Szakmai értekezlet a rendőrségen

2024. ápr. 16.

A Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány és Dunaújváros Önkormányzata szervezésében létrejövő Rendvédelmi hónap részeként, illetve annak megnyitójaként szerveztek konferenciát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon a napokban.

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

2024. ápr. 15.

Nagyszabású szerszámkiállításnak ad otthont az Innopark szerdán: a Hoffmann Group kiállítására 10-15 óra között várják az érdeklődőket – meghívó és regisztrációs űrlap máris itt!