Kajak-kenu: új időszámítás kezdődik

doszerk - 2015. szeptember 1. 18:59

Világbajnoki dobogókat, országos bajnoki címeket és egy olimpiai kvóta helyet szereztek a Dunaferr SE kenusai az idei szezonban, s a kiváló eredményeknek köszönhetően résnyire nyílt az ajtó sportolóink számára a riói olimpia fele.

Kell ennél több? Tettem fel magamban a kérdést, mielőtt Molnár Gergellyel, a Dunaferr kajak-kenu edzőjével beszélgettem volna, aki az idei szezonban szó szerint mindent megnyert versenyzőivel. Hajdu Jonatán ráadásul nem csupán a saját korosztályában, hanem a felnőttek között is a legjobb lett, míg Vass András bebizonyította, hogy hogyan kell megtartani azt a világ elitjéhez tartozó szintet, amit már elérni is rengeteg munkával, kitartással lehetett. Jonatán ráadásul kivívta az olimpiai kvótát, s ha ott szeretne lenni jövőre a nyári játékokon "mindössze" annyit kell tennie, hogy megőrzi első helyét a sprinterek hazai mezőnyében, míg Vass Andrásnak ez bonyolultabb feladatot jelent, mivel neki egyesben, vagy párosban kell előrébb lépnie.

Molnár Gergely elégedett az idei eredményekkel! (kép:DO-archív)

- Egy edző soha nem mondhatja ki, hogy minden kitűzött célt elértünk – mondja a mindig szerény Molnár Gergely edző -, és ez az idei szezonra is igaz. Az viszont, hogy a tervezett eredményeket sikerült megvalósítanunk, hatalmas örömmel tölt el. Év elején még nem mondhattuk ki biztosan, hogy Hajdu Jonatán olimpiai kvótát fog szerezni, de ezt az eredményt a szövetséggel közösen láttuk benne. Így ez lett az elsődleges célunk. Láttuk, hogy gyors, melyet az előzetes eredményei is mutattak, mára pedig ő Magyarország legjobbja. Ezzel, még ha egy kis szerencse is kellett hozzá, mint a legtöbb jó sporteredményhez, tudott élni a világbajnokságon, ahol megszerezte az olimpián való indulás jogát. Vass András szintén elérte a kitűzött célt a négyessel, akik meg tudták ismételni tavalyi világbajnoki harmadik helyüket. Némedi Konrád kijutott az ifi vb-re, és most az Európa-bajnokságra készülünk. A kisebbek is megvalósították a terveinket, így mondhatnám, hogy nincs bennem hiányérzet, de ezt nem teljesen érzem így. Bízom abban, hogy Konrád az Eb-n bizonyít majd, hiszen ott a döntőbe kerülés, majd az első hatba jutás lesz a cél.

Hajdu Jonatán ott lehet az olimpián! (kép:DO-archív)

- Az kimondható, hogy elégedett?
- Ez igen, hiszen ilyen jó éve a klubnak fennállása óta nem volt. Azt azonban nem tehetjük, és nem is tesszük meg, hogy hátradőlünk, hiszen jelenleg a kvóta megvan, de azt, hogy ezzel ki élhet, jövőre még ki kell harcolni. De bízom a fiainkban.
- A sok munka után kapnak egy kis pihenőt?
- Vass András most kezdte meg szabadságát, de Hajdu Jonatán Rióban van, az előolimpián, és Némedi Konrádnak még az Eb hátravan. A két fiú így később pihenhet majd, míg számomra október környékén lesz lehetőség a kikapcsolódásra, hiszen a többi versenyzővel elkezdtük az ilyenkor szokásos edzéseket. Ha a szabadságról beszélünk, ne felejtsük, hogy az eredményességnek kőkeményen megvan az ára.

Vass András (jobbra) vb-bronzéremig jutott! (kép: MTI)

- Tervezi-e már a jövő évi felkészülést, hiszen Jonatán kiharcolta, hogy megnyíljon az ajtó Rió felé, de azon még be kell tudni lépni?
- Aki el tud lazulni, az meg tud feszülni, így a megérdemelt pihenő után új időszámítás kezdődik, mely egészen az olimpia végéig tart majd. Az idén felépítettünk egy edzéstervet, mely sikerre vezetett bennünket. Azt kisebb átalakításokkal, a fiúkkal történő egyeztetések során finomítjuk majd, de az irányvonal adott. Ez az előző évhez hasonlóan edzőtáborokkal, és más hazai vizeken történő edzésekkel lesz színesítve. Arra azonban vigyázni kell, hogy olyan változatos programot állítsunk össze, mellyel motiválni tudjuk a versenyzőinket. Szerencsére a mi versenyzőink tudják, hogy mi a cél, így a motiválással nem lehet gond. Mentálisan is fel kell tudni készíteni őket, hiszen a világversenyeken csak tized másodperceken múlik az, hogy ki az első, vagy a nyolcadik.
- Volt ünneplés az elért eredményeket követően?
- Igazából nem, hiszen a munka java csak ezt követően kezdődik el. Természetesen megszorítottuk egymás kezét. Most a folyamat egyik állomásánál tartunk, mely nem ad okot az ünneplésre, hiszen az akkor jöhet el, ha elértük a maximumot, melyet sportoló elérhet. Ez pedig csakis az olimpiai győzelem után lehetséges.

-Szárszó Lajos-

 

A rovat további hírei: Sport

Nagyot csatáztak a Dragon Steel SE sárkányhajósai

Nagyot csatáztak a Dragon Steel SE sárkányhajósai

2024. ápr. 24.

Pozitív élményekkel és egy értékes hetedik helyezéssel tért haza a dunaújvárosi Dragon Steel SE a 13. Hosszú Távú Sárkányhajó Magyar Bajnokságról.

Újra élen a Karmacsi

Újra élen a Karmacsi

2024. ápr. 24.

A listavezető elleni győzelemmel feledtette korábbi botlását a Karmacsi Autó FC együttese a városi kispályás labdarúgó bajnokság ST Solar Csoportjában.

Már a döntőért küzd a DFVE

Már a döntőért küzd a DFVE

2024. ápr. 24.

A Ferencváros otthonában kezdi meg a két nyert mérkőzésig tartó bajnoki elődöntőt a DFVE női vízilabda csapata ma este nyolc órától.

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

2024. ápr. 23.

A helyi nevelésű szakember munkáját Revák Zolták és Hetler Ádám segítik másodedzőként, míg a kapusok szakmai munkájáért Pinczés Bendegúz felel a DAB hokisainál a 2024/2025-ös szezonban.

Kilenc érem az országos döntőről

Kilenc érem az országos döntőről

2024. ápr. 23.

Kiválóan szerepeltek a dunaújvárosi lábtoll-labdázók a Mohácson megrendezett országos diákolimpiai fináléban.

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

2024. ápr. 23.

Összesen tizennégy dobogós helyezéssel, s az éremtábla hatodik helyével zárták az évadnyitó Máramarosi Kupát a DKSE ifjú kajak-kenusai a mögöttünk hagyott hétvégén.

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

2024. ápr. 22.

Tizenegy dobogós helyezéssel, az éremtábla hetedik helyén zárták legutóbbi versenyüket a DKSE korosztályos úszói a mögöttünk hagyott hétvégén.