Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Remek este, emlékezetes örömzenével fűszerezve - Bágyi Balázs New Quartet

Pálinkás István - 2015. október 6. 18:54

Mi jellemzi a kortárs jazzt? Nos, erre a kérdésre adott kimerítő választ hétvégén a Bágyi Balázs New Quartet (Ávéd János - szaxofon, Oláh Dezső - zongora, Oláh Péter - bőgő) fellépése. A remek hangzás, a kiváló egyéni produkciók, Lubos Soukup cseh szaxofonos fellépése, mind a banda erényeit csillogtatták meg.

A repertoárt ezen az estén a vendégművész és a quartet szerzeményeinek egyvelege alkotta. Ez a műsor lesz Prágában is decemberben, ahol a cseh nemzeti rádió felvételt is készít majd a koncertről. Bágyi Balázzsal beszélgettünk.

Miben áll ennek a formációnak az erőssége?

A jelenlegi felállás lényege, hogy megosszunk zenei gondolatokat egymással.

Egyébként játszol más hangszeren is?

Sajnos nem, de persze egy picit tudok zongorázni. Kell a komponáláshoz. Régimódi felfogás, de én így szeretem: zongora, kottapapír, ceruza. Nem használok számítógépet a zeneszerzéshez. Szeretnék viszont rendesen zongorázni, az jó volna még, de ebben az életben már nem lesz rá időm, gyanítom.

Mi inspirál az alkotásban?

Szeretek kirándulni. A fellépés napját a dinnyési madárrezervátumban töltöttem, este meg ugye Dunaújvárosba jöttem a fiúkkal. Vannak kifejezetten – főleg a régi szerzeményeim között – magyaros ihletésű dolgok. Az a világ, amiben felnőttem, azok a hatások beszüremlenek a saját zenéimbe.

Mit vár tőletek a közönség?

Igazából azt szeretik, ha egyénit tudunk nyújtani, ne legyünk másolatok semmiképpen, hanem ássunk le magunkban. Hozzuk felszínre a bennünk rejlő kicseket, abból építkezzünk, s akkor az unikum lesz a világ számára is. Jobban fogadják, mintha valami trendnek próbálunk megfelelni.

A csapat meghívásos alapon jött létre?

Így van, mert tudtam, hogy kik kellenek mellém a bandába. Mindenesetre Oláh Peti adott volt, mert majd’ húsz éve vagyunk egy ritmusszekció, olyan majdnem, mint egy házasság. 1996 óta minden saját produkciómnak ő a bőgőse. Olyan kötelék és kapcsolat, aminek nagyon egyben kell lenni. Aki velünk játszik hallja, érezze a biztos hátteret, amit egy kiforrott ritmusszekció biztosít.

A turnézás felpörget?

Igen, pörgősebb vagyok. Ez egy olyan intenzív dolog, amikor egy erős kohézió keletkezik a bandán belül, és estéről-estére jövök föl, mintegy focivébé körről-körre, meccsről –meccsre. Engem ez spannol.

Született már ebben a pörgésben olyan, amit le kellett jegyezz?

Volt márilyen, igen. Koncert közben, az improvizáció során történt valami, amit úgy éreztem, meg kell fogni. Hazamentem éjszaka, leültem a zongorához, elkezdtem komponálni. Legalább azt a kis ötletecskét lejegyeztem, majd pár nap múlva kidolgoztam. De ott, akkor, azt meg kellett ragadnom, mert elillan.

Mire volna szüksége a mai közönségnek, hogy érezze ezt a szabadságot?

Nagyobb érdeklődésre, meg hogy kirobbanjanak a tévé elől. Nekem nincsen tévém, húsz éve nem láttam. Nincs a házban, a gyerekek sem néznek. Élő dolgokkal kell foglalkozni, el kell menni színházba, hangversenyre, a jazzklubba, mert az életszagú legalább. Amikor megizzadok a dobok mögött, törölgetnem kell magam, akkor igen, az életszagú.

Aztán arról is beszéltünk, hogy voltaképpen minden ilyen személyes zenének örülnünk kellene, s lehet. Például ami a vendégszaxofonos, Lubos szerzeményének, a Shikara–nak játéka közben is megnyilvánult – mindenféle határok elmosódtak, a hangok és a ritmus valami mindig is kívánt érzetet kölcsönzött a Művész Jazz Klub falai közé. Ahogy a Bágyi kompozíciók, a Tenderness-től a Skippin’-ig, szinte kínálták a személyekben rejlő virtuozitás megvillanásait.

Remek este volt! Emlékezetes örömzenével fűszerezve.

A rovat további hírei: Kultúra

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.