A szakoktatásban a duális képzésé a jövő

Pálinkás István - 2015. november 22. 9:14

A munkaerőpiac az egyik olyan területe a gazdaságnak, amit nem hagyott érintetlenül a válság hazánkban sem. Budai Gábor, a Dunaújvárosi Főiskola főiskolai tanársegédje 1993-tól máig hatóan ennek átalakulását kívánja disszertációjában rögzíteni Dunaújvárosra tekintettel.

Mindezt úgy, hogy a munkaerőpiac átalakulását vizsgálva, a hozzá szorosan köthető szakképzési rendszer megváltozására figyelemmel.

Láthatóan sok interjú készült vállalatvezetőkkel, az érintettekkel. Mire fókuszálnak ezek a vizsgálódások térségünket tekintve?

A folyamatot nézve ne szaladjuk ennyire előre, hiszen a gazdasági világválság 2008-ban kezdődött, és a számomra érdekes folyamatok már a rendszerváltást követően megindultak Dunaújvárosban. Két fókuszpontot vizsgáltam: Dunaújváros szakképzési rendszerét és munkaerőpiacát, amely területek irányítóival és vezetőivel összesen 32 interjút készítettem, strukturált formában. A két szakterület önmagában is vizsgálható lett volna, de már a szakirodalmak tanulmányozásakor is felfigyeltem arra a jelenségre, hogy „ezer szállal” kötődnek egymáshoz. A szakképzési rendszert vizsgálva a dunaújvárosi középiskolák működésébe és azok – számomra merevnek tűnő – szakmakínálatába nyerhettem betekintést, főként az iskolaigazgatókkal készített interjúk kapcsán. Munkaerőpiaci oldalról pedig elsősorban arra kerestem a választ a vállalatvezetőktől, hogy vajon a középfokú oktatási intézmények olyan szakmákat kínálnak-e a továbbtanulás előtt állóknak, amelyekkel a végzést követően – lehetőleg rövid időn belül és a lakóhelyükhöz közel –, sikeresen el is tudnak majd helyezkedni, illetve arra, hogy az időközben megjelent multinacionális vállalatok szakember-igényeire reagált-e, és ha igen, milyen rugalmasan adott választ a szakképzési rendszer. Ezzel kapcsolatban megfigyeltem azt, hogy az oktatáspolitika, mint a törvényi szabályozás színtere, valamint az iskolafenntartó és a település önkormányzatának tevékenysége már előre behatárolhatja az iskolák mozgásterét, ezért is hosszú folyamat az, amíg egy új szakma megjelenik az adott iskola képzési kínálatában.

Dunaújváros gazdasági szerkezetváltásáról (átalakulásáról) beszélhetünk az elmúlt évek tükrében?

A 90-es évek elején sok magyarországi nagyvállalat tönkrement vagy privatizálták azokat. A 90-es évek végéig létrejött új vállalkozások és a privatizáció felgyorsulása sem hozott új, pozitív fordulatot Dunaújváros és kistérsége foglalkoztatottsági adataiban.  A 2000-es évek közepétől viszont a „teremtett” város már globális kihívásokkal szembesült, hiszen egyre több multinacionális vállalat telepedett le a régióban, amelyek Dunaújvárosban és a kistérségében is új munkalehetőségeket kínáltak, igaz már egy másfajta – az addigra már megszokottól eltérő – szociális védelemmel.

A megváltozó piaci viszonyok és a szakképzési rendszer mostani átalakulása összhangban képes szolgálni a gazdaság fellendülését?

A piacgazdaságban működő gazdasági társaságok új feltételeket támasztottak a hozzájuk jelentkező vagy a már náluk dolgozó szakemberekkel szemben. A legtöbb esetben már minimum feltételként jelölték meg, hogy a szakdudáshoz párosuljon az érettségi bizonyítvány megléte, valamit egyre inkább elvárták az informatikai- és az idegen nyelvtudást is. Ezzel párhuzamosan megindult a „kétkezi szakmák” presztízsének csökkenése. Az említett jelenség Dunaújvárosban is megfigyelhető volt, hiszen a 90-es évektől kezdődően egyre többen választották a szakközépiskolai- vagy a gimnáziumi képzéseket, amely hatására a szakiskolai szakmák háttérbe szorultak. Ez a folyamat a szakiskolai és a speciális szakiskolai tanulók létszám adataiban mutatkozik leginkább. Ezekben az iskolatípusokban az 1994/95-ös tanévben 2023 diák tanult, míg a 2007/2008-as tanévben már csak 1265 tanuló választotta ezt a – szakmát adó – képzési formát. – hozzáteszem ez a tendencia a napjainkban is megfigyelhető. Többek között erre a jelenségre szolgált megoldásként a 2012-ben hatályba lépett új szakképzési törvény, amely a szakmát – azon belül is a hiányszakmákat – tanulni kívánókat helyezi előtérbe, - és itt elsősorban az új ösztönzési rendszerre gondolok. A duális szakképzés bevezetésével pedig egyre inkább arra ösztönzi az új törvényi szabályozás az oktatási intézményeket, hogy az ipar szereplőivel közösen keressenek megoldást az évek óta jelentkező szakemberhiányra, amely közös munka várhatóan a gazdaság megerősödését vetíti előre.

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

2024. már. 26.

Nagyszabású és rendhagyó megemlékezésről számol be a DSTV összeállítása. A Petőfi Sándor Általános Iskola közösségének közelmúltban tartott gálaműsorán mintegy 250 diák lépett közönség elé a KULTIK Moziban. Hangkép.

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

2024. már. 24.

Látványos és szó szerint mozgalmas bevetésről tudósít a DSTV összeállítása. A vármegyei rendőr-főkapitányság és a rendészeti képzést végző középiskolák közötti kapcsolat keretében látogattak el a MEKTA-alosztály szakemberei a Dunaferr iskola szakmai napjára. Hangkép.
 

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

2024. már. 21.

Érdekes témát boncolgat a DSTV sorozatának új darabja a Dunaújvárosi Óvoda vezetőjével. Gyenes Éva ezúttal a minőségi időtöltésről fejtette ki gondolatait – többek között arról, miért is fontos minél több időt a szabadban tölteni, és segíteni a kicsiket élményszerzéssel, új impulzusokkal. Hangkép.
 

DSTV: beilleszkedés az óvodába

DSTV: beilleszkedés az óvodába

2024. már. 18.

Komoly témával, az óvodai beilleszkedés kérdéskörével foglalkozik a DSTV összeállítása. A gyerekeknek, de a szülőknek is jelentős "ugrás" ez, az ismerkedés-megismerés folyamata elsőrendűen fontos ebben az életszakaszban. Hangkép.

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

2024. már. 15.

Idén immáron második alkalommal szerveztek évfolyamkoncertet a Móricz Zsigmond Általános Iskolában, derül ki a DSTV összeállításából. Ez alkalommal a szülőknek szóltak a dalok, akik vastapssal jutalmazták a diákok produkcióit. Hangkép.

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

2024. már. 14.

Teljes arzenált bevetve várták a jövő tanév elsőseit és szüleiket a Dózsa György Általános Iskolában, derül ki a DSTV összegzéséből. Az iskolanyitogató keretében színes foglalkozásokon mutatták be az intézmény oktatási programját, kínálatát. Hangkép.

DSTV: régi rudasosok is meséltek

DSTV: régi rudasosok is meséltek

2024. már. 07.

Folytatták a szép hagyományt, "hazahívták" egy-egy szakterület jeles képviselőjét a Rudas középiskolába, derül ki a DSTV összegzéséből. A "öregdiákok" a szakai előadások mellett arról is meséltek, milyen útravalóval indultak el pályájukon iskolájukból. Hangkép.