Birkózás: ösztönző megállapodás

Pálinkás István - 2015. november 30. 16:32

Az egész magyar birkózósport profitálhat abból a stratégiai megállapodásból, melyet Németh Szilárd szövetségi elnök kötött meg a Nemzetstratégiai Kutatóközpont vezetőjével.

Stratégiai megállapodást írt alá néhány napja Németh Szilárd a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, valamint Szász Jenő a Nemzetstratégiai Kutatóközpont vezetője. Németh Szilárd hangsúlyozta, hogy a birkózás a harmadik legeredményesebb sportág az olimpiai sportágak között, továbbá a nemzetegyesítés terén fontos, hogy a csonka határainkon kívül rekedt magyar birkózóegyesületek versenyzői is szerepeljenek a magyar bajnokságban. Ehhez gratulált többek között levélben Mátyás Gábor is a DSE ügyvezető elnöke:
- Örömmel vettük, hogy a Birkózó Szövetség egy stratégiai megállapodást kötött. Gratuláltam elnök úrnak, s azt kívántam neki, hogy a magyar birkózósport jövőjét szolgálja majd ez az együttműködés.

A birkózásban nincsenek határok, Magyarországon ez egy nagycsalád, s ebbe azok is beletartoznak, akik önhibájukon kívül, jó néhány évvel ezelőtti átrendeződést követően nem Magyarországon élnek. Ettől még magyarok! A határon túl nagyon komoly és erősen jól működő szakosztályok vannak, ahol kiváló versenyzőket nevelnek. Ha őket bevonjuk elnök úr szerinti elgondolás alapján a vérkeringésbe, akkor azt hiszem, az egész magyar birkózás erősödni fog.
- A most felnövő birkózóinkat is ösztönözheti mindez?
- Mindenféleképpen, hiszen azt tudni kell, hazánkban az elmúlt két évtizedben nagyot csökkent a versenyzők száma. Ez a vérfrissítés abszolút jót tesz a rivalizációnak. Ezzel súlycsoportonként nő meg a versenyzői létszám, ami minőségi változást fog hozni.
- A dunaújvárosi birkózók is belakták az új csarnokot?

- A Gurics György Birkózócsarnokban március óta eltelt időszakban rengeteg minden történt. Nagyon jól érezzük magunkat, már két edzőtábort rendeztünk. Centrum-edzőtábort, ahol jelentős számú versenyző űzte naponta a birkózást és több egyesületet hívtunk meg. Naponta használjuk, s haladunk a további használatba veendő helyiségek átalakításával. Birkózásra alkalmassá tesszük ezeket, végre van otthonunk! Versenyzők, edzők jól érzik magukat, s ide már büszkén hívhatjuk a palántákat is. Minden évben nagy feladat, hogy az iskolákat megszólítsuk. A Centrum adta lehetőségeket kihasználva az Arany János iskolával olyan együttműködési megállapodást kötöttünk, ami a mindennapos testnevelést összeköti a birkózósporttal. A helyszűkében lévő iskola örült a felajánlásunknak, hogy a birkózóteremben testnevelésórákat lehet tartani. Az alsó tagozatosoknál pedig bizonyos testnevelésórákon a birkózás alapjait is oktatjuk.

A rovat további hírei: Sport

Óriásit hajrázva nyert a Kohász

Óriásit hajrázva nyert a Kohász

2024. már. 29.

A második félidőt tizenöt góllal megnyerve aratott 32-20-as sikert a DKKA női kézilabda csapata a NEKA elleni hazai bajnokin.

Nem borult a papírforma Miskolcon

Nem borult a papírforma Miskolcon

2024. már. 28.

Három szettben szenvedett vereséget Miskolcon a DKSE röplabda csapata az Extraliga alsóházának szerda esti összecsapásán.

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

2024. már. 28.

Mindössze öt gólt kapva aratott sima győzelmet a DFVE női vízilabda csapata a III. Ker. TVE elleni bajnokin a Fabó Éva Sportuszodában szerdán este.

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

2024. már. 27.

Fontos találkozó vár a DKKA női kézilabdázóira a balatonboglári akadémisták ellen csütörtökön délután öt órától.

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

2024. már. 27.

Jogosulatlan szereplés miatt az ellenfeleknek írták jóvá a DAB-ASP Andersen Ligás negyeddöntőjének és elődöntőjének mérkőzéseit. A sorozatból így kizárt dunaújvárosiak fellebbezést nyújtanak be a döntés ellen.

Fontos pontokra hajt a DFVE

Fontos pontokra hajt a DFVE

2024. már. 27.

A III. Ker. TVE elleni hazai összecsapással folytatja az OB I-es pontvadászat alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata ma este hét órától.

DSTV: újabb öt év az elnökségben

DSTV: újabb öt év az elnökségben

2024. már. 26.

A Magyar Birkózó Szövetség újabb 5 évre választotta az elnökség tagjává Mátyás Gábort, a DKSE ügyvezető elnökét. A szakemberrel az elnökségben végzett munkáról, annak céljairól, valamint arról is beszélgettünk, hogy ennek milyen hatásai lesznek a DKSE birkózó szakosztályára. Hangkép.