Dunaújváros Hetilap

Együtt a közös jövőért

Brousil Csaba - 2015. november 27. 15:24

A Fejér Megyei Területi Cigány Kisebbségi Önkormányzat és a városi Roma Nemzetiségi Önkormányzat ma délelőtt tartott konferenciát, ahol bemutatták a városunkban példásan működő közfeladat ellátáson alapuló, képzéssel egybekötött tömegfoglalkoztatási programot és annak megyei szintű kiterjesztési lehetőségét.

A konferencián jelen volt dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgára, Cserna Gábor városunk polgármester, Dr. Tanárki Gábor, a Fejér Megyei Kormányhivatal igazgatója, Mádai Balázs, a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatója és Nagy Zoltán Dunaújváros rendőrkapitánya is.

Cserna Gábor megnyitó beszédében köszöntötte az egybegyűlteket abból az örömteli alkalomból, hogy a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége által kiírt pályázaton Dunaújváros mutatta be az idei esztendő legjobb, példát mutató önkormányzati gyakorlatát. Elmondta, hogy a pályaművet Hosszú János, a Dunaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke ismertette Budapesten a 43 pályázó egyikeként. Kiemelte, hogy a „Roma nemzetiségi és települési önkormányzati együttműködés” kategória első helyezettje Dunaújváros Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata lett, sőt, a Territora Innovációs Díjat „Közösség kategóriában” szintén elnyerte. A polgármester gratulált a díjhoz, majd emlékeztetett, hogy a pályázat elsődleges célja a legjobb önkormányzati gyakorlatok feltérképezése és megismertetése volt Magyarország más önkormányzataival és hozzátette, hogy „a legjobb önkormányzati gyakorlatokból a teljes önkormányzati rendszer profitál, ezért van szükség az újításokat bemutató pályázatokra és fórumokra”

Cserna Gábor beszédében kiemelte, hogy „a dunaújvárosi önkormányzat és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat együttműködése példát átadó gyakorlattá válhat más önkormányzatok számára.” Felelevenítette, hogy a Roma Nemzetiségi Önkormányzat az általa alapított Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért Nonprofit Kft-vel közösen az elmúlt években közfoglalkoztatási programot indított, mely programnak a legfontosabb része Cserna Gábor szavai szerint az, hogy „az említett közfeladatokat romák és nem roma származású, de hátrányos helyzetben lévő személyek együtt látják el. A program résztvevői, romák és nem romák tanulhatnak, képezhetik magukat, ugyanakkora van esélyük visszakerülni vagy bekerülni a munkaerőpiacra, majd ott helytállni. Legalább ennyire fontos, hogy a programban részt vevők elsajátítják az alapvető viselkedési normákat. Megtanulják, hogyan kezeljék a problémákat, a konfliktusokat. Megértik és elfogadják, hogy az együttélés írott és íratlan szabályait be kell tartani – mondta a polgármester, aki Kazinczy szavaival méltatta és köszönte meg a Roma Nemzetiségi Önkormányzat által végzett áldozatos munkát: „Jót, s jól, ebben áll a nagy titok.

A polgármesteri köszöntőt Hosszú Jánosnak, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökének összefoglalója követte, aki beszédének elején köszönetet mondott a város vezetésének, azért, hogy anyagi, jogi és erkölcsi támogatásukkal megoldottá tették a Roma Nemzetiségi Önkormányzat teljes körű fenntartását és működését. Megköszönte azt a 2012-ben kapott hárommillió forintos önkormányzati támogatást is, melynek révén meg tudták alapítani a Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkozásáért Nonprofit Kft-t. A Kft, így ugyanis már törvényes kereteken belül tudott szerződést kötni elsődlegesen a DVG Zrt-vel és más partnereivel, hogy meg tudják kezdeni a közös munkát, mely a feladatellátásra, foglalkoztatásra és a képzések megszervezésére irányult. Hosszú János ismertette azokat a fő tevékenységi köröket, melyek az ő nevükhöz köthetőek. Megbízásokat kaptak Dunaújváros Önkormányzatától, a város vagyonkezelő cégétől, a DVG Zrt.-től illetve a Munkaügyi Központtól közfeladatok ellátására: a város közterületeinek takarítására, vagyonvédelemre, a téli síkosság mentesítésre. Az elnök kiemelte, hogy ezeken a tevékenységeken kívül nagyon fontos még az alternatív konfliktuskezelési programjuk is, hol romák és nem romák közötti esetleges feszültségi gócpontokat próbálják meg felszámolni a békés együttélés normáinak követése mentén. Szorgalmazzák továbbá a társadalmi esélyegyenlőséget és az össztársadalmi problémák kezelését is.

Kitért arra is, hogy számos képzést indítottak el a városban a hátrányos helyzetű emberek felzárkóztatása érdekében, különösen fókuszálva a hiányszakmákra, azok oktatására. Mára több akkreditált és OKJ-s rendszerű képzésük működik és ad szakmát az emberek kezébe, sőt a hátrányosa helyzetű, tanulmányaikkal nehezebben boldogulóknak megszervezték a pótvizsgákra való felkészülés lehetőségét is. Fontos pontként megemlítette, hogy a diákoknak is tudnak munkát biztosítani a diákmunka programjuk keretében. Hosszú János örömmel adott hangot annak is, hogy az országban szinte egyedülálló módon létrehozták és működtetik a Városőrséget, mely mind a rendőrség, mind a polgárőrség munkáját hathatósan tudja segíteni.

A jövőbeni terveket illetően elmondta, hogy szeretnének létrehozni a városban egy, népkonyhát, mely 300-350 rászoruló napi étkezési gondjait lenne hivatott megoldani, illetve szeretnék kiterjeszteni azt a már ma is folyó műhelymunkát, mely rehabilitációs munkaként külföldi piacra is készítene különböző kézműves termékeket, munkát adva így egyre több rászorulónak. Végezetül kitért arra is, hogy a megye felkérte, hogy dolgozzon ki megyei szinten is egy olyan jól működő programot a hátrányos helyzetű emberek felzárkóztatására, mint amilyen a városi. Elmondta, hogy járási szinten megszervezett tájékoztatókkal, a megye településeinek és vállalkozóinak bevonásával ez a program ugyan sok munkát igényel, de összefogással megvalósítható és eredményre vezető lehet.

Mádai Balázs, a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatója rövid beszédében méltatta és megköszönte a Roma Nemzetiségi Önkormányzat munkáját, csak úgy, mint Nagy Zoltán városi rendőrkapitány, aki a Városőrség áldozatos munkáját dicsérte.

Hosszú János a konferencia végén a meghívott vendégekhez fordult és még egyszer a hálának adott hangot szavaival, megköszönte a támogatást dr. Dorkota Lajosnak, Cserna Gábornak és Friedrichné Pethő Ilonának, amiért már a kezdetektől fogva támogatták őt és a Roma Nemzetiségi Önkormányzatot.

A konferenciát kis szünet közbeiktatásával a Zöld Mező Ének-és Zenekar műsora zárta.                                                                 

A rovat további hírei: Közélet

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.