Dunaújváros Hetilap

Hitelekben úszunk karácsony előtt?

doszerk - 2015. november 22. 13:33

A karácsony előtti időszak hagyományosan erős a fogyasztási hitelezés szempontjából, legtöbben az áru- és folyószámlahiteleket keresik ekkor, de a hitelkártyákat is november-decemberben használja leggyakrabban a lakosság - derült ki az MTI által megkérdezett bankok válaszaiból.

Többen kiemelték a fogyasztók növekvő tudatosságát is a hitelfelvétel során. Az OTP Banknál az áruvásárlási és szolgáltatási gyorskölcsönöknél egyértelműen az év végi két hónap a legerősebb időszak, amikor a fogyasztók meghatározott termék vagy szolgáltatás megvásárlásához keresnek pénzügyi megoldást. A banknál arra számítanak, hogy tavalyhoz hasonlóan idén is egyre többen fizetnek vásárlásaik során hitelkártyájukkal a karácsonyi szezonban.

A Magyar Cetelem Banknál 118 000 forint áruhitel esetén az átlagos felvett hitelösszeg; az éves áruhitel-forgalom közel negyede a karácsonyt megelőző két hónapban valósul meg. A hitelkártyáknál az átlagos kosárérték hatezer forint, decemberben megközelítőleg 25 százalékkal magasabb forgalom bonyolódik Cetelem hitelkártyákkal, mint az év más hónapjaiban - írták.

Júniustól a bank szerint határozott élénkülés tapasztalható a személyi kölcsön piacon, a magyar bankok által havonta folyósított hitelösszeg 10-15 százalékkal meghaladja a tavalyi év azonos időszakának az adatait. Míg 2014-ben az év utolsó két hónapjában 20 milliárd forint személyi kölcsönt vettek fel a magyar családok, idén -  a június óta tartó lendület miatt - ennél magasabb kihelyezésre számítanak.     

Hozzátették: a növekvő hitelfelvétel ugyanakkor növekvő tudatossággal és átgondolt döntéssel is jár, már minden ötödik ügyfelük hiteleket összehasonlító internetes oldalakat tanulmányozott.

Hagyományosan nagy a kereslet a karácsonyi szezonban a szórakoztató elektronikai cikkek, ezek közül is kiemelten a TV-készülékek iránt. Tavaly a táblagép volt a slágertermék, idén ezek mellé várhatóan a különböző "okos" eszközök - vezeték nélküli, bluetooth hangfalak - is felzárkóznak.

A Budapest Banknál a hitelfelvétel átlagos összege a karácsonyi ünnepek előtt átlagosan 80 000-150 000 forint között mozog. A tavalyi ünnepi időszakban a műszaki cikkek, szórakoztató elektronikai termékek voltak a legnépszerűbbek, a bank idén is hasonló fogyasztói preferenciára számít.

Az UniCredit Banknál az év végi szezonban a személyi kölcsönök és főleg a folyószámlahitelek voltak a legnépszerűbbek az elmúlt években. A folyószámlahitelek iránti keresletben ugrásszerű növekedés történt a tavaly év végi szezonban: az igénybe vett folyószámlahitelek száma több mint 80, összege mintegy 120 százalékkal növekedett az előző évihez képest, és idén is erre számítanak.

A bank szerint az ügyfelek hitelválasztásában a válság nehéz éveiben szerzett tapasztalatokból eredő óvatosság és a korábbihoz képest nagyobb tudatosság egyaránt szerepet játszik.

-MTI-

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.