Pályaválasztási Expó a Dunaújvárosi Főiskolán

Pálinkás István - 2015. november 13. 8:16

A Dunaújvárosi Főiskola minden évben megrendezi a Tudomány Heti ünnepségsorozatot. Ezen belül valamennyi intézete egy vagy több szekcióban hirdet konferenciát. Az idei évben elsőként a héten, egy helyszínen jelentkezett a felnövekvő, pályaválasztás előtt álló generációk számára a Pályaválasztási Expó is.

A Pályaválasztási Expó a térség valamennyi általános és középfokú tanintézményét érintette. Mint azt Buday Attila főosztályvezető (Fejér Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály) is hangsúlyozta, tudatos összhangban tették mindezt az ipari szereplőkkel:

-Amikor év elején meghozzuk döntésünket, hogy pályaválasztási kiállításokat szervezünk, mindig készítünk egy felmérést szakmánként, hogy mi a helyzet. A foglalkoztatási osztály regisztrációjában megjelenteket is figyelembe vesszük, s ez mindig arra ösztönöz bennünket, hogy próbáljunk egy olyan expót szervezni a megyeszékhelyen is és Dunaújvárosban is, ahová a megye, de a megyén kívüli szakképzéssel foglalkozó, szakképző iskolák képviselőit is elvárjuk, akik felvonultatják ajánlataikat. Ezzel azt célozzuk, hogy a pályaválasztás valóban koncentráltabban történjen, ne csak baráttól, családtól, hallomásból lehessen értesülni a lehetőségekről. Az is fontos, de az élő kapcsolat, amikor találkozom a szakképző intézmény, iskola képviselőivel, még fontosabb. Úgy a tantárgyakról, szakmáról, mint az iskolai közösségi életről kapott információk is. Ez a tér kiváló erre.

Meglepő, hogy a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum által jegyzett hiányszakmák között szerepel például a hentes szakma

-Ami biztos, hogy a Székesfehérváron és Dunaújvárosban lévő Szakképzési Centrumok létrejötte óta  közös beindult a konzultáció a Kormányhivatallal. Hiszem, hogy a változás elindult és teljes megtörténtével olyan szakmákat fognak a szakközépiskolák bevezetni, amire ma, a mai magyar gazdaságnak szüksége van. Igen, elindult egy komoly párbeszéd. A mi tapasztalatunk, hogy a munkáltató és a munkaerőpiac kapcsolat a kereslet-kínálat viszonyában jelenik meg, s a gazdasági szerkezetváltás jó irányba mozdul az iskolákkal.

A Főiskola éppen egyetemmé válásának folyamatában is megkerülhetetlen a Tudományos Héten egy olyan szakma, ami szintén hiányszakmának számít, mint azt említette dr. Király Zoltán az Informatikai Intézet intézetigazgató docense:

-Nálunk matematikai és informatikai szekcióban tartottunk konferenciát. Természetesen mindkettőből jelen voltak más egyetemek és főiskolák képviselői, illetve kutatóintézetek előadói. Az elhangzott nyolc-tíz előadás feltehetően nyomtatásban is megjelenik majd. Az informatikai szekciót vezetve elmondhatom, hogy rendkívüli jó előadások voltak. Szó volt például az intelligens vállalatirányítási rendszerről, annak informatikai eszközökkel való támogatottságáról is. A duális képzésről jómagam tartottam az előadást. Nagyon érdekes volt, mert nagyon sok informatikai céget megkérdeztünk, mit várnak a duális képzéstől? Különös a kérdés, mert egyszerre nem tudnak mit kezdeni ennyi hallgatóval, ugyanakkor nagyon nagy az informatikushiány a piacon. Ami fontos számunkra, hogy a DF-en jelenleg öt olyan cég van jelen, akik beszállnak az oktatásba, öt kreditértékű tárgyat oktatnak és saját, speciális tudásukat is adják. Több olyan céggel is tárgyalunk jelenleg, akik csatlakozni kívánnak. Inkább kooperatív képzések lesznek ezek, de fontosak, mert ezek a cégek válogatnak is a hallgatóinkból, majd szakmai gyakorlatra is viszik őket. Hozzáteszem, egy dunaújvárosi informatikai céget is sikerült megtalálnunk erre a feladatra, egy speciális programnyelv ismertetésére.

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: óvodai nyílt napokat tartottak

DSTV: óvodai nyílt napokat tartottak

2024. ápr. 10.

Az ismerkedés és a megismerés nagyon fontos állomásai voltak a Dunaújvárosi Óvoda tagintézményeiben tartott foglalkozások, derül ki a DSTV összegzéséből. Várhatóan 320-340 kisgyermek kerül ősztől a rendszerbe. Hangkép.

DSTV: a görögkatolikus iskola is várja a nebulókat

DSTV: a görögkatolikus iskola is várja a nebulókat

2024. ápr. 09.

Minden oktatási intézmény igyekszik bemutatkozni a leendő elsősök és szüleik számára, hogy amint aktuális lesz a beiratkozás, már ne legyen kétsége senkinek afelől, hogy jól döntött. Ennek apropóján látogatott a DSTV stábja a Szent Pantaleimon iskolába. Hangkép.

DSTV: négy felvonás a Petőfiben

DSTV: négy felvonás a Petőfiben

2024. ápr. 03.

Idén is várta a leendő elsősöket és szüleiket a Petőfi Sándor Általános Iskola, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény vezetése és kollektívája négy részből álló programsorral rukkolt ki a beiskolázás előtt. Hangkép.

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

2024. már. 26.

Nagyszabású és rendhagyó megemlékezésről számol be a DSTV összeállítása. A Petőfi Sándor Általános Iskola közösségének közelmúltban tartott gálaműsorán mintegy 250 diák lépett közönség elé a KULTIK Moziban. Hangkép.

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

2024. már. 24.

Látványos és szó szerint mozgalmas bevetésről tudósít a DSTV összeállítása. A vármegyei rendőr-főkapitányság és a rendészeti képzést végző középiskolák közötti kapcsolat keretében látogattak el a MEKTA-alosztály szakemberei a Dunaferr iskola szakmai napjára. Hangkép.
 

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

2024. már. 21.

Érdekes témát boncolgat a DSTV sorozatának új darabja a Dunaújvárosi Óvoda vezetőjével. Gyenes Éva ezúttal a minőségi időtöltésről fejtette ki gondolatait – többek között arról, miért is fontos minél több időt a szabadban tölteni, és segíteni a kicsiket élményszerzéssel, új impulzusokkal. Hangkép.
 

DSTV: beilleszkedés az óvodába

DSTV: beilleszkedés az óvodába

2024. már. 18.

Komoly témával, az óvodai beilleszkedés kérdéskörével foglalkozik a DSTV összeállítása. A gyerekeknek, de a szülőknek is jelentős "ugrás" ez, az ismerkedés-megismerés folyamata elsőrendűen fontos ebben az életszakaszban. Hangkép.