Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Húsvétváró nagyböjt kezdete: hamvazószerda

Várkonyi Balázs - 2016. február 10. 11:22

Ősi szokás elevenedik meg ma a templomokban. Hamvazószerda – a nevéből is kiolvasható – a megbánás jelképét, a megtisztulás-szertartást hordozza: az ókorban szokásban volt bűnbánati rítus szerint aki hamut szór a fejére, tisztává lesz. Lelki értelemben persze.

Ezért ma a katolikus templomokban a pap az előző évben szentelt és elégetett barka hamujával rajzol keresztet a hívek homlokára. A hét vasárnapján ez a szertartás megismétlődik.

E napot a régi szóval böjtfogószerdának is hívták – hiszen a húsvétra való ráhangolódás, a lelki készülődés ideje, vagyis a nagyböjt hamvazószerdával kezdődik. A böjtidőt nevezik negyven naposnak is, noha ekkortól húsvét vasárnapig negyvennél több, éppen negyvenhat nap telik el. A hat napos „többlet” magyarázata, hogy az egyház a vasárnapot nem tekinti böjti napnak, így az erre a ciklusra eső hat vasárnapon a vallása reguláit követőnek sem kell megtartóztatnia magát.

Holnap „torkos csütörtök”. Ez régi szokás is, meg nem is. Egykor, a régebbi időkben a zabálócsütörtök, tobzócsütörtök, kövércsütörtök néven is emlegetett nap nem a böjtidőre esett, hanem az előző hétre, és a farsangidő csúcsát jelentő karnevál kezdetét jelezte. Később, bár nem általánosan, de a néprajzkutatók szerint itt-ott megjelent az a szokás, hogy a hamvazószerda utáni napon költötték el a farsangi ételmaradékot, hogy az ne vesszen kárba. Erre építve vezette be a vendéglátó szakma a torkos csütörtök fogalmát, s lett ez az évek alatt új hagyománnyá. E napon valószínűleg nem sokan tartják be Pázmány Péter intelmét, aki a torkosság csúf szokására figyelmeztetve kéri az Urat: „… adjad, hogy én is minden tobzódástúl; részegségtűl és testemnek gyenge, kínyes táplálásátúl megoltalmazzam magamat.”

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!