Melegebb vizeken készülnek kenusaink

Szárszó Lajos - 2016. február 10. 7:29

Vass András Dél-Afrika, míg Hajdu Jonatán Florida felé veszi az irányt a hétvégén, hogy részt vegyen a sportág szövetsége által szervezett háromhetes edzőtáborban.

A sportolók számára a riói olimpia miatt kiemelten fontos a 2016-os esztendő. Ez még annak árnyékában is így van, hogy a hírekben egyre többször arról hallunk, hogy Brazília és ezzel együtt a dél-amerikai kontinens a Zika vírus által legfertőzöttebb terület. Jelzem, már van olyan nagyhatalom, melynek sportszövetsége azon gondolkodik, hogy megtiltsa sportolóinak az olimpiai indulást. Reméljük, erre nem kerül sor, és a sportolókat sem téríti el a versenyekre való felkészüléstől a szúnyogok által terjesztett kor. Ami biztos, hogy két kitűnő kajakozónk, Vass András és Hajdu Jonatán készülnek, mégpedig gőzerővel. Közülük Joni rendelkezik kvótával, de az indulás jogát még meg kell szereznie, míg Andrisnak a kvóta megszerzésért is harcolnia kell. Ennek jegyében dolgoznak a hétköznapokon a hideggel is dacolva a Dunán a fiúk, akik most a Magyar Kajak-Kenu Szövetség tagjaként melegvízi edzőtáborba utaznak.

(Képek: Dunaferr SE kajak-kenu FB-oldal)

- Már szeptemberben elkezdődött a felkészülés arra – tudtuk meg Vass Andrástól -, hogy a válogató versenyekre és a Világkupára a lehető legjobb formában állhassak rajthoz, hiszen a célom egyértelműen az, hogy a válogatott tagjaként ott lehessek Rióban. Ehhez azonban egyesben két válogatót kell megnyerni, míg párosban a Világkupán a legjobb magyarnak kell lenni.
- Mennyire zökkenőmentes a felkészülésed?
- Egyesben jól halad a munka, de a páros felkészülése társam kéztörése miatt szünetel. Így azzal a helyzettel kellett szembesülnöm, hogy amennyiben nem sikerül az ő rehabilitációja, akkor az egyesre kell nagyobb hangsúlyt fektetnem. Én azonban bizakodó és biztos vagyok abban, hogy az a törött kéz márciusra teljesen meggyógyul, így még időben elkezdhetjük a közös munkát.
- Most az edzésprogramban egy külföldi edzőtábor szerepel. Pontosan hova, és mennyi időre utazol?
- A szövetség szervezésében veszek részt a háromhetes dél-afrikai edzőtáborban, mely számomra nem ismeretlen, hiszen jártam már ott. Nagyszerű körülmények között, a közeli várostól elzárt torkolati folyón készülhetünk, ahol csak erre a feladatra kell koncentrálnunk. A helyszínt nevezhetném földi paradicsomnak is, hiszen az előző alkalmakkor találkoztunk már szabadon kószáló majmokkal, vagy antilopokkal. Ez a környezetváltozás, mivel megszakítja a munka szokott környezetbeli monotonitását, nagyban segíti felkészülésünket a világ és hazai versenyekre.

 

(Képek: Dunaferr SE kajak-kenu FB-oldal)

- Hogyan telik majd egy napod?
- A szokásoknak megfelelően napi három edzésünk lesz. Ez kiegészül kondicionáló, és állóképesség fejlesztő feladatokkal. Általában reggel nyolckor kezdünk, majd a délutánt a négykor kezdődő harmadik edzés zárja. A kettő között futóedzések várnak ránk.
Hajdu Jonatán a szövetség jóvoltából teljesen más felé veszi az irányt, hiszen ő Floridában száll majd hajóba. Ez a környezet számára nem lesz új, hiszen tavaly már volt lehetősége a válogatott tagjaként elutaznia ugyanoda. Hasonlóan Andráshoz, ő is kemény „kiképzésben” vesz majd részt. Mint azt két sportoló edzőjétől, Molnár Gergelytől megtudtam, ő nem tart a fiúkkal, hiszen itthon számos teendője van a feltörekvő ifjúsággal, akik közül remélhetően többen is arra törekednek, hogy újvárosi példaképeik nyomdokába lépjenek.  Addig azonban még sok víz lefolyik a Dunán.

A rovat további hírei: Sport

Nagyot csatáztak a Dragon Steel SE sárkányhajósai

Nagyot csatáztak a Dragon Steel SE sárkányhajósai

2024. ápr. 24.

Pozitív élményekkel és egy értékes hetedik helyezéssel tért haza a dunaújvárosi Dragon Steel SE a 13. Hosszú Távú Sárkányhajó Magyar Bajnokságról.

Újra élen a Karmacsi

Újra élen a Karmacsi

2024. ápr. 24.

A listavezető elleni győzelemmel feledtette korábbi botlását a Karmacsi Autó FC együttese a városi kispályás labdarúgó bajnokság ST Solar Csoportjában.

Már a döntőért küzd a DFVE

Már a döntőért küzd a DFVE

2024. ápr. 24.

A Ferencváros otthonában kezdi meg a két nyert mérkőzésig tartó bajnoki elődöntőt a DFVE női vízilabda csapata ma este nyolc órától.

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

2024. ápr. 23.

A helyi nevelésű szakember munkáját Revák Zolták és Hetler Ádám segítik másodedzőként, míg a kapusok szakmai munkájáért Pinczés Bendegúz felel a DAB hokisainál a 2024/2025-ös szezonban.

Kilenc érem az országos döntőről

Kilenc érem az országos döntőről

2024. ápr. 23.

Kiválóan szerepeltek a dunaújvárosi lábtoll-labdázók a Mohácson megrendezett országos diákolimpiai fináléban.

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

2024. ápr. 23.

Összesen tizennégy dobogós helyezéssel, s az éremtábla hatodik helyével zárták az évadnyitó Máramarosi Kupát a DKSE ifjú kajak-kenusai a mögöttünk hagyott hétvégén.

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

2024. ápr. 22.

Tizenegy dobogós helyezéssel, az éremtábla hetedik helyén zárták legutóbbi versenyüket a DKSE korosztályos úszói a mögöttünk hagyott hétvégén.