Dunaújváros Hetilap

Jövő hét pénteken eldőlhet a Déli sorsa

doszerk - 2016. május 28. 15:10

Jövő hét pénteken tárgyal a kormány a fővárosi pályaudvarok sorsáról - jelentette be a kancelláriaminiszter. Lázár János  azt mondta: a Déli pályaudvar esetében a bezárás lehetőségét is vizsgálja a kabinet, de az csak akkor történhet meg, ha a pályaudvart ki tudják váltani, például Kelenföld fejlesztésével.

Lenni vagy nem lenni? – merül fel a kérdés újra és újra évek, évtizedek óta a Déli pályaudvar esetében. Legutóbb ez év elején a Magyar Hírlap kürtölte világgá „kormányközeli forrásokból” származó értesülését, amely szerint hamarosan egyértelmű válasz születik a klasszikus shakespeare-i kérdésre, és a kormány végérvényesen lakatot tesz a Délire.

Azóta civilek, politikusok és szakmai szervezetek sora nyilatkozott már az ügyben. Nagy részük a kormány szándékaival szemben inkább a fejpályaudvar megtartása mellett foglalt állást, ahogy az általunk megkérdezett szakértők is.

Sokan rosszul járnának

"Közlekedésszakmailag nem vállalható a Déli pályaudvar teljes megszüntetése. A jelenleg vasúti üzemként funkcionáló óriási területek felszabadíthatóak és hasznosíthatóak, az utasforgalmi részre azonban mindenképp szükség van. Ha a kormány mégis a bezárás mellett dönt, akkor azzal nagyon sokat kockáztat. Azt vállalta az Európai Unió felé, hogy sűríti az elővárosi vasúti forgalmat, amit a Déli nélkül nem lehet. Ha viszont a stratégiával ellentétes lépést tesz, akkor azzal veszélybe sodorja az egész közlekedési operatív programot, így több ezer milliárd forintot" – magyarázta a hirado.hu-nak Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke.

Szerinte valamennyi vágánynak meg kellene maradnia ahhoz, hogy a távolsági és – a jövőbeli sűrűbb – elővárosi vasúti forgalmat, illetve a nyári balatoni, Velencei-tavi csúcsot fennakadások nélkül lehessen kezelni. Mivel Budapest lakosságának igen jelentős része a Délin keresztül éri el a vasútvonalat, így számukra egyértelműen hátrányos lenne a bezárás.

Ezt támasztja alá egy vasúti szakértői tanulmány is, melyet a hvg.hu hozott nyilvánosságra. E szerint, ha lakat kerülne a Délire, azzal a budapestiek 44 százaléka járna rosszul, egyes kerületekben pedig akár 15 perccel is megnőne a vasúthoz jutás ideje. Csak a legrosszabb forgatókönyv több mint 200 ezer embert érintene.

Fotó:MTI

Valamit tenni kell

Bezárás ide, bezárás oda, a Délivel valamit biztosan kezdeni kell, az állapota ezt már jó ideje indokolja. Tavaly, év elején halaszthatatlan felújítási munkálatok miatt ideiglenesen bezárták, miután támfalkövek hullottak a sínekre a vasúti alagútnál. Később a támfal is megcsúszott. Júniusban pedig egy több tízméteres betonkorlát zuhant le a peronszintről a járdára.

"A Déli lerobbant állapotban van, ennek ellenére nem szabad bezárni. Helyette inkább a felújításában, a fejlesztésében kell gondolkodni. Meg kell vizsgálni, melyek azok a területek, amelyek leválaszthatók a vasút-üzemeltetéshez szükséges funkciókról, és áthelyezhetők máshová – hisz nem kell, hogy értékes budai területen legyenek –, illetve melyek azok, amelyeknek maradniuk kell. A vasúti funkció fejlesztése viszont elengedhetetlen, mivel az infrastruktúra elavult, a kiszolgáló épületek, a peronok pedig leromlott állapotban vannak" – tette egyértelművé Ekés András közlekedési szakértő, a mobilitástervező Mobilissimus Kft. ügyvezetője.

Ezek a fejlesztések becslések szerint több tízmilliárd forintra is rúghatnak. Ha viszont bezárják a Délit, az még több pénzbe kerülne, mivel a vasúti területet teljesen fel kellene számolni, majd máshol, például Kelenföldnél vissza kellene pótolni.

A szakértők szerint azonban a budai állomás a mai állapotában nem alkalmas arra, hogy az elővárosi, a távolsági és a nyári időszakban kiszolgálja a forgalmat. 2015 elején is csak úgy tudta pótolni a Délit, hogy az elővárosi vonatok közel felét törölték és nem volt szezonális menetrend. Nagyon komoly fejlesztésekre lenne szükség ahhoz, hogy Kelenföld a Déli helyébe léphessen.

Vannak kételyek

A bezárás melletti fő indokok között szerepel, hogy a pályaudvar helyén felszabaduló területen parkot és P+R parkolókat lehetne létrehozni, Kelenföld előtérbe helyezésével pedig még több utast lehetne átterelni a 4-es metróra.

Ekés András úgy vélte, előbbi érv azért nem reális, mert a P+R parkolókat nem a belvárosban kell elhelyezni. Épp azt a célt szolgálják, hogy az emberek a központtól távolabb tegyék le az autójukat, tömegközlekedéssel folytassák az útjukat, amivel csökkenteni lehet a dugókat. A Déli környéke olyan értékes, hogy ott nem lehet ingyen parkolni.

Dorner Lajos szerint a Déli bezárása miatt hosszú távon nem használnák többen a 4-es metró vonalát sem, mivel Kelenföldről kelet felé, a Délitől pedig északi irányba lehet utazni. Az elmúlt években beállt már a metró utazóközönsége, ahogy a pályaudvart is 22-23 ezer ember használja naponta, mert gyorsabban éri el az úti célját.

Új városrészeké a jövő

"Nagyon nagy érték a belvárosban egy ekkora pályaudvar. Éppen ezért komplex, a vasútra alapozott városfejlesztési tevékenységre van szükség. A már kihasználatlan területek felszámolásával, mellé-, alá- vagy fölé-építésével új városrészek alakíthatók ki – erre számos példa létezik. Az új ingatlanokat, köztereket vagy rekreációs terülteket úgy kell fejleszteni, hogy azokkal munkahelyeket is teremtsenek, illetve kényelmet biztosítsanak a több ezernyi utasnak naponta" – hangsúlyozta a közlekedési szakértő.

A kormány márciusban bízta meg a fejlesztési minisztert, hogy készítsen hatásvizsgálatot a Déli pályaudvar jövőbeni funkciójáról, az üzemi pályaudvar megszüntetésére és a Kelenföldi pályaudvar bővítésére. Május elején a fejlesztési minisztérium azt közölte, hogy semmiféle döntés nem született a Déli teljes bezárásáról, de 2017-ben ötmilliárd forintot fordítanának a pályaudvar nagy kiterjedésű, ám csekély kihasználtságú, rozsdaövezeti jellegű üzemi pályaudvari területeinek más célú felhasználására, illetve Kelenföld további kapacitásbővítésére.

A kancelláriaminiszter csütörtökön bejelentette: a kormány további hatástanulmányokat rendelt, és a jövő héten dönthet a budapesti pályaudvarok sorsáról.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni!