Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Római kori limes - Világörökség lehetne

Pálinkás István - 2016. május 4. 7:59

A római kori limes világörökségi pályázatának ügyében járt városunkban dr. Visy Zsolt professzor, miniszteri biztos. Harmincöt esztendővel ezelőtt félbehagyott munkát folytatnak, hatalmas kutatómunkát végeznek, amely múzeumokat, kulturális intézményeket is érint.

Mint mondta, Magyarország hamarosan benyújtja a pályázatot, amellyel a római kori limes hazai szakasza világörökségi helyszín lehet. A professzor ezen a munkán már évek óta dolgozik kollégáival.

- Azt mondhatom, hogy majdnem készen vagyunk vele. Jelen megbízatásom arra szól, hogy a végleges helyzetet megteremtsük, készüljön el minőségi formában a beadható nevezési pályázat, és ami hiányosság, azt pótoljuk. Ez a megbízatásom miniszteri biztosként, a világörökségi kinevezés kézben tartása, a munka szervezése, befejezése. Még akkor is óriási jelentőségű ügy, hogy „csak” a rómaiakra és a Limesre vonatkozik. Egészen pontosan arról van szó, hogy a Duna mentén körülbelül 400 kilométer hosszan helyezkednek el a különböző katonai táborok a hozzájuk tartozó településekkel, temetőkkel, és a Duna mellett ezeket összekötő Limes-úttal, ami sok helyütt a középkori országúttal is azonos. Továbbá vannak még az őrtornyok, amelyek részint az út mentén, sokszor látótávolságban épültek, másutt közvetlenül a Duna parton helyezkednek el, olykor a Duna másik oldalán. Ez az ásatás, amit a kollégákkal végzek, beletartozik a nevezéshez. A különböző turisztikai, műemléki tervek miatt pontosítani szeretnénk dolgokat. Ebből vállaltam Intercisát és környékét, így az Intercisa V-ös számú őrtorony kutatását Kisapostagon. Komárom környékén is dolgozom, ahol ott vannak azok a menettáborok, melyeket ugyan rövid ideig használt a hadsereg, ám jelentősek, mert feltehetően a II. századi markomann háborúkhoz köthetőek (amik Marcus Aurelius személyes irányítása alatt zajlottak). Intercisából oda megyünk hasonló, pontosító ásatásért.

- Mi a következő lépés a világörökségi cím felé?

- Ez egy nemzetközi ügy. Nem csak hazánk van benne, hanem sok más ország is. A római limes már világörökség. De ahhoz, hogy ténylegesen az legyen, az egyes országoknak nevezni kell saját szakaszukat. Nem új helyszínként, hanem ki-ki a Római Birodalom Limes Világörökséghez kapcsolódik. Több ország, majdnem az összes európai ország készíti a pályázatát. A miénk első szinten öt évvel ezelőtt elkészült, most van a befejezés. Arra törekszünk, hogy nyárra elkészüljön a pályázat, s ha minden jól megy, 2017 januárjában benyújtjuk Párizsban. A benyújtástól számított másfél esztendő, amíg a Világörökségi Bizottság döntést hoz. Viszont már ebben az évben megindulnak a folyamatok, olyan műemléki, turisztikai fejlesztések, amelyek által elérhetővé, láthatóvá válnak a közönség számára a Limes-helyszínek. Hatvanhét helyszín az országban, a legtöbb tábor, torony benne van. Komplex bemutatási tervet alkotunk. Ehhez turisztikai és műemléki tervek készülnek, ebben a félévben már látható formát öltenek. Egy európai pályázat (GINOP) révén kimondottan a limesre fordítható másfélmilliárd forint. A pályázat meghirdetése június elején lesz, szeptemberig kell benyújtani. Erre készülünk lázasan.

A miniszteri biztos a víztorony mellett lévő kőtárban szemlélődve arról beszélt, hogy a különböző limes menti helyszínek képviseletét a pályázatban súlyozzák, és Intercisa a két kiemelt helyszínek egyike lesz. Ez azt jelent, hogy több százmillió forint jut a kőtár, a tábor, és néhány műemlék, mint a nagy fazekaskemence fejlesztésére, amelyek méltók a bemutatásra. Minden helyen információs és útbaigazító táblák kerülnek ki internetes hozzáférhetőséggel együtt, hogy valóban megmutassuk ezeket a műemléki értékeket. Elindul ugyanakkor a gondnoksági program, amely a helyszínek biztonságát, használhatóságát, turisztikai látogathatóságát, vonzerejét növelik. Ez szintén feltétel a pályázat benyújtásához. A kormány részéről hamarosan a döntés is megszületik, hiszen heteken belül benyújtják az egész Limes-pályázatra vonatkozó anyagot. Ha a kormányhatározat megszületik, elindulhat a program.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

2024. ápr. 11.

Több mint két évtizedes hagyományt folytattak, a magyar költészet napjára időzítve szervezték meg a dunaújvárosi óvodások mesemondó seregszemléjét a Csillagvirág Tagóvodában kedden délelőtt. Mesés kezdeményezés – minden ízében!

DSTV: Tapolczai Jenő emlékezete

DSTV: Tapolczai Jenő emlékezete

2024. ápr. 11.

Várostörténeti jelentőségű személyiségre emlékeznek az Intercsa Múzeumban, derül ki a DSTV összegzéséből. Tapolczai Jenő egykori tanácselnök a várossá válás meghatározó időszakában volt a település első embere, maradandót alkotott, munkássága még mindig tetten érhető. Hangkép.

A képmutatás komédiájára készül a Bartók (galériával)

A képmutatás komédiájára készül a Bartók (galériával)

2024. ápr. 10.

Moliére egyik legnépszerűbb, legtöbbször játszott, örökbecsű darabjával, a Tartuffe című vígjátékkal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora. A képmutatás és élethazugság komédiája mindig aktuális, de most talán a szokásosnál is jobban mar, csíp. Premier pénteken!

Sándor Frigyes Zeneiskola: koncertözön itt is, ott is, de még amott is!

Sándor Frigyes Zeneiskola: koncertözön itt is, ott is, de még amott is!

2024. ápr. 09.

Három nap, három hangverseny – ráadásul széles műfaji palettán: remek koncertek egész sorával várja a muzsika szerelmeseit a Sándor Frigyes Zeneiskola csütörtökön, pénteken, majd szombaton is! Gazdag kínálat máris itt!