Dunaújváros Hetilap

Horgász-, Halászlé- és Halfőző verseny Dunaújvárosban

Pálinkás István - 2016. június 19. 11:30

A Szalki-sziget horgászturizmusának nyitórendezvénye lehet a június 25-i Horgász- és Halászléfőző Verseny. Az ország több városából vett számos példa alapján született meg az ötlet ehhez a rendezvényhez, melyre örömmel jönnek majd a meghívott vendégek.

Dr. Szűcs Lajos a MOHOSZ elnöke, országgyűlési képviselő, dr. Urbányi Béla professzor a Gödöllői Szent István Egyetem halgazdálkodási tanszékvezetője, valamint Siklósi Béla a Velencei tavi és Dunamenti Horgászegyesületek elnöke is részt vesz a június 25-én Dunaújvárosban, a Szalki-szigeten rendezendő Horgász, Halászlé és Halfőző versenyen – tájékoztatta lapunkat Somfai Rezső Rudolf, a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület elnöke, aki Hingyi László képviselővel egyeztetett a részletekről, aki szintén elkötelezettje a turisztikai fejlődésnek:

-Amikor 2012-ben az időszaki választás követően győztesként kezdtem képviselni a választókerületet, s mert itt élek, sokat beszélgettem az emberekkel. A jelzett igényeik alapján gondoltam, hogy mindenképpen olyan program összeállítására kell törekednünk a testületben is, hogy a város egyik legcsodálatosabb területén, a Szalki-szigeten, a Duna parton legyenek azok megvalósíthatók.

A faházak építése, legutóbb pedig a szauna-park kialakítása mutatják azt a szándékot, hogy újra élettel megtölthető, idegenforgalmi szempontból vonzó térség legyen a Szalki-sziget még a külföldiek számára is: 

-Dunaújvárosban nem csak zenei fesztiválok vannak, hanem gasztronómia is létezik. Az ország több városából vett számos példa alapján született meg az ötlet ehhez a rendezvényhez. Csodás Dunánk van, az ország legnagyobb és méltán híres Halászcsárdájával. A horgászegyesület vezetője nyitott volt, még egy horgászversenyt is meghirdettek erre a napra. Minden a halról, a halfogyasztásról és horgászokról szól majd, amit sok felmérő és adatgyűjtő munka előzött meg.

Az elmúlt időszakban megjelentek a minisztériumból is, hogy miként lehetne a horgászturizmust fejleszteni, s egyetlen percig nem vitatták, hogy az ország egyik legcsodálatosabb Duna menti helyével van dolguk. Hozzátéve, hogy mindenképpen fejleszteni kell tenni a térséget, mondta Hingyi képviselő:

-Hajózhatók vagyunk, kikötővel rendelkezünk, szálláslehetőség is van a városban. A Duna-part még vonzóbbá tételhez azonban infrastruktúra és még több beruházás kell, amit önkormányzatunk önerőből nem tud megcsinálni. Miniszterelnök úr ittjártakor is látta ezt a csodás területet, s biztatást adott a tervek előkészítésére. Méltán hiszem, hogy európai rangú horgászközponttá tehető a Szalki-sziget.

A városvezetők megbeszélésen rögzítették, hogy bár nem könnyű a feladat, ám a vízművekkel, építési osztállyal egyeztetve, közművek elhelyezésének megvizsgálásával, majd pedig racionális elgondolásokkal fognak csak munkához, hangsúlyozta Hingyi László:

-Ezt az öblöt ki kell kotorni ahhoz, hogy egyáltalán járni és horgászni lehessen itt.  A két patak iszapfogóját meg kell csinálni a hordalék lerakódásának megakadályozása miatt.  A Szalki-szigeti tóból az öbölbe való vízátvezetés megoldása is cél, de lesz egy vízbővítés, egy hínárosítás elleni eljárás is. Rengeteg előzetes munka folyik és még több vár még ránk, ezek befejezése után lehet majd beruházásról beszélni.

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.