Dunaújváros Hetilap

Végösszeg - Több mint harmincmilliárd jut a fejlesztésekre

Molnár Emese - 2016. június 1. 14:34

Harmincegy milliárd forint. Összeadva minden tételt, ekkora összeget fordíthat a város fejlesztésekre, amelyről tegnap kötött megállapodást Cserna Gábor polgármester és Orbán Viktor miniszterelnök a Modern Városok Program keretében.

A részletekről Cserna Gábor polgármester számolt be mai sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, az elképzeléseik szerint a zöld SZTK-t megvásárolja a kormány, és a Fejér Megyei Kormányhivatal, a Dunaújvárosi Járási Hivatal szervezeti egységei költöznének oda (például a munkaügyi kirendeltség), illetve a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankerülete.

A terv az, hogy a kormány megvásárolja az egykori élményfürdőt, aminek telkét egyesítik a Fabó Éva Sportuszodával, felújítják mindkét épületet, és az így létrejövő fürdőcentrumot a város fogja üzemeltetni. Erre a beruházásra 3 milliárd forintot fordítanak.

Kutatóközpontot alakítanak ki az egyetemen, és nagy hangsúlyt kap az elektromobilitás, az ez irányú fejlesztések, amelyre 1,3 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

A gépjárműpark fejlesztés összesen huszonkét autóbusz cseréjét érinti városunkban. Az új típusú, elektromos buszokra, és hozzá töltőállomás kialakítására 2,1 milliárd forintot fordítanak.

Nagyvenyim határánál egy áruforgalmi csomópontot, egy logisztikai központot hoznak létre 12 milliárd forintból.

A múzeumot átköltöztetik az óvárosi Monbach kúriába, a múzeum helyén pedig egy szállodát fognak kialakítani. Ez a költöztetés, felújítás 3 milliárd forintból valósulhat meg.

Útfelújításra 4 milliárd forintot fordítanak. Ez a Dunaújváros-Mezőfalva-Sárbogárd összekötő út felújítását jelenti. Cserna Gábor polgármester elmondta, ahhoz, hogy a Hankook abroncsgyár a negyedik ütemét megvalósíthassa, szüksége lenne további munkaerőre a környékről. Így merült fel ezen útszakasz felújítására.

3 milliárd forintból költöztetnék át a Béke téri autóbuszpályaudvart a vasútállomásra. Ebből az összegből egy gyalogos aluljárót is építenek a Béke városrész felől, hogy ne a sínek mellett kelljen közlekedni az állomásig. Továbbá felújítják az épületet, a peront, a parkolót, kihelyeznek biciklitárolókat, és egy menetrend tájékoztató táblát is.

1,2 milliárd forintból a víziközművet, a meglévő csáposkutakat újítják fel, továbbá egy új csáposkutat is építenek.

A baracsi úti arborétumnál az önkormányzati vendégházat átalakítják egy képzési központtá száz millió forintból. Az épület a kiránduló csoportoknak, látogatóknak kínál majd pihenőrészt, kiskonyhával, szállással, tűzrakó hellyel.

A Szalki-szigeten a műszaki, gátat érintő munkálatok mellett új szabadtéri színpadot, éttermet építenek, kikotorják a mederfenéket, felújítják az öltözőket, a vizesblokkot 900 millió forintból.

A volt vidámparkot kalandparkká alakítják kerti mozival egyetemben, amely munkálatok 400 millió forintból valósulhatnak meg.

A radari sporttelep komplett felújítást kap 610 millió forintból.

Egy új kézilabda munkacsarnok épület 2 milliárd forintból, amely már szerepel a jövő évi költségvetési tervben is.

- Sikeres volt a tegnapi egyeztetés. Azt látom, hogy már az idén elkezdődhetnek a fejlesztési munkálatok. Az Előttünk a város, mögöttünk a kormány jelmondattal, egy még sikeresebb várossá válhatunk- hangsúlyozta a polgármester.

A rovat további hírei: Közélet

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

2024. ápr. 15.

Nagyszabású szerszámkiállításnak ad otthont az Innopark szerdán: a Hoffmann Group kiállítására 10-15 óra között várják az érdeklődőket – meghívó és regisztrációs űrlap máris itt!

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

2024. ápr. 14.

A szolgáltatói összegzés szerint a fűtési idény végeztével még egy hónapon át, május derekáig tart a pótfűtési időszak. DVG-tájékoztató itt!

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

2024. ápr. 13.

Egy volt fideszes képviselő szerint a KDNP soha, semmit sem csinált Dunaújvárosban.

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

2024. ápr. 13.

Már jó ideje igazi tavasz van, és ez látszik a növényeken is, minden kizöldült. Természetesen nő a fű is. Éppen ezért már jó ideje dolgoznak és nyírják a füvet a szakemberek Dunaújvárosban. Az idei évben több emberrel és több géppel történik a fűnyírás.

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

2024. ápr. 12.

"... előterjesztéséiben részletezett új tagintézmény létrehozása nem kerül felterjesztésre" – a tankerület a magyar nyelv szabályait megcsúfoló mondattal fújt visszavonulót. Győzelem a hajtás után. (FRISSÍTVE: Pintér Tamás polgármester is reagált a döntésre)

A történelmi múlt kötelez, de a jövő bőven tartogat feladatokat is

A történelmi múlt kötelez, de a jövő bőven tartogat feladatokat is

2024. ápr. 12.

Szabó Zsolt szerint egy gazdasági alpolgármester dolga, hogy a város cégeit, intézményeit időről időre személyesen is körbejárja és egyeztesse az éppen aktuális teendőket. Ennek jegyében kedden az Innopark Nonprofit Kft.-hez, dr. Huszti Zsolt ügyvezetőhöz látogatott el. 

A KDNP elnöke szerint összeférhetetlen Magyar András a Fidesszel

A KDNP elnöke szerint összeférhetetlen Magyar András a Fidesszel

2024. ápr. 12.

A belső feszültségekkel terhelt dunaújvárosi Fidesz-KDNP-ben tovább mélyültek az ellentétek, miután polgármester-jelöltet állítottak, a KDNP helyi elnöke szerint ugyanis a pártszövetség jelöltje alkalmatlan a feladatra.