Dunaújváros Hetilap

Drágább lesz a kenyér?

doszerk - 2016. augusztus 21. 12:43

A dráguló liszt és a gyenge forint miatt idén ősszel 25–30 százalékkal nőhet a kenyér ára. A fogyasztók pedig már szeptemberben érezhetik az áremelés hatását.

A fogyasztók már szeptembertől érezhetik a drágulást – a pékszövetség elnöke szerint. A dráguló liszt és a gyenge forint miatt idén ősszel 25–30 százalékkal nőhet a kenyér ára – közölte a szerdai Napi Gazdasággal Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. Elmondta: a kereskedőkkel várhatóan augusztus végén kezdődnek erről tárgyalások, a fogyasztók pedig már szeptemberben érezhetik az áremelés hatását.

Az elnök szerint a lépés már évekkel ezelőtt időszerű lett volna, most azonban nem lehet elhalasztani. Az idei aratás után, a vártnál rosszabb minőségű gabona miatt a liszt akár 30 százalékkal is drágulhat, a magas euró–forint árfolyam miatt pedig az import alapanyagok ára is megugrott – jelezte.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke arra számít, hogy a kereskedőkkel meg tudnak egyezni, mivel áremelés nélkül több száz hazai sütőipari cég működése kerülhet komoly veszélybe.

Jelenleg közel 1100 magyar sütőipari vállalkozás működik az országban, amelyek 23 ezer főt foglalkoztatnak. A vállalkozások száma azonban folyamatosan csökken, a piacot pedig mind jobban koncentrálják a nagy áruházláncok sütödéi, amelyek egyre több terméket állítanak elő – mutatott rá az elnök. Emellett a mintegy 600, hazánkban működő albán sütőipari cég súlya is növekszik a piacon – tette hozzá.

Mindezek kapcsán kereste meg az Észak-Magyarország a Mályiban található Anyám Kenyere Pékség tulajdonosát, Vigh Erzsébetet, aki szerint sok mindenen múlik a kenyér ára.

– Mi nem fogunk most emelni – jelentette ki. – Emeltünk az év elején, amikor behozták például a minimálbér-emelést, hiszen akkor muszáj volt, most pedig megpróbáljuk „benyelni”.

Olcsó a gázolaj, mélyponton vannak a gabonaárak, ráadásul alacsonyabb áfa jöhet – vetettük fel.

– Jó lenne az áfacsökkentés! – mondta. – Nálunk a fehér kenyér kilója 189 forint. Korábban 179-ért adtuk, tíz forint emelést kellett az idén végrehajtani, de utána megcsappant a vevőforgalom. Ha még egyszer meglépném az emelést, még kevesebb lenne a vevő, hiába jó a minőség.

A tulajdonos elárulta, hogy azóta sikerült visszacsalogatnia a vevőket azzal, hogy máshonnan beszerzett kenyeret tud árulni 20 forinttal olcsóbban. Mályiban is van persze mindenféle kenyér: sima rozs, magvas rozs, barna, teljes kiőrlésű. Van rá kereslet.

A mennyiséggel nincs gond

– Nagyon számít a kenyér ára, 10–20 forintra is nagyon érzékenyek az emberek. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ez a tapasztalat – tette hozzá az Anyám Kenyere Pékség tulajdonosa. – Viszont van egy olyan vevőkör, akiknél nem számít az ár, csakis a minőség, de közel hetven százaléknak csak az ár számít.

Septe József­, a Magyar Pékszövetség elnökének becslése szerint a búza mennyiségével idén sem lesz probléma, a teljes idei termés meghaladhatja az ötmillió tonnát, amiből várhatóan 1,5 millió tonna lesz sütőipari minőségű.

A rovat további hírei: Közélet

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra. 

Mindig a lakók érdekeit kell képviselni!

Mindig a lakók érdekeit kell képviselni!

2024. már. 25.

A Dózsa II. városrészben folytatódott Pintér Tamás polgármester városrészeket, választókörzeteket felkereső körútja. Ezúttal Gyöngyössy Csabával, a 2-es választókerület képviselőjelöltjével találkozott. A beszélgetéshez pedig csatlakozott Mezei Zsolt alpolgármester is.