Foglalkoznak a továbbtanulással

Vass Ádám - 2016. augusztus 20. 17:41

Több mint kilencezer hetedikes diákot kérdeztek meg arról, hogyan is tervezi a továbbtanulást. Az autók-motorok, a művészetek és a természettudományok iránt érdeklődnek leginkább a régiónkban.

Az ország minden régiójából összesen 9202 hetedikes korú diák töltötte ki a kérdőíveket, melyet a Magyar kereskedelmi és Iparkamara számára készített a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet. Dunaújvárosban 180 tanuló válaszolt a kérdésekre áprilisban és májusban. A tanulmány a diákok továbbtanulási és szakmaválasztási érdeklődését vizsgálta. Az adatokból kitűnik, hogy már tíz fiatal közül kilencen komolyan foglalkoztak a továbbtanulás kérdésével, többségük a szüleikkel való beszélgetés során döntött. A szülők főképp olyan tanácsot adott gyerekének, hogy olyan szakmát szerezzen, ami boldoggá teszi.

Sokan javasolták azt is, hogy jól kereső szakmát tanuljon, de 46 százalékuk gyermekére bízza a végső döntést. A diploma megszerzését mindössze 26 százalékuknak javasolták, a diákok azonban nagyobb arányban terveznek diplomát szerezni, minden harmadik szeretne főiskolai vagy egyetemi diplomát kapni. Szakközépiskolai érettségit 18, szakmunkás bizonyítványt és érettségit 17 százalékuk tenne. 14 százalékuk szakmunkás végzettséget szeretne, míg 12 százalékuk gimnáziumi érettségivel tervezi a tanulmányai befejezését. Mindössze 5 százalékuk választaná a technikusi végzettséget, és csak minden századik fejezné be tanulmányait az általános iskola elvégzése után.

Képek: DO-archív

A régiók közti különbségek nem számottevőek, de észrevehetően magasabb a szellemi foglalkozást tervező tanulók aránya. A Közép-Dunántúlon választanák a legtöbben a gimnáziumi érettségit és a technikusi végzettséget. Megyénkben a legmagasabb azok arányai, akik a leghosszabb ideig tervezik a tanulmányaik folytatását, ez átlagosan 5,2 évet jelent. Ebben a régióban a legalacsonyabb azon szülők száma, akik saját hivatásukat javasolják gyermeküknek. A diákok a Közép-Dunántúlon érdeklődnek leginkább az autók-motorok, a művészetek és a természettudomány iránt.

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

2024. már. 26.

Nagyszabású és rendhagyó megemlékezésről számol be a DSTV összeállítása. A Petőfi Sándor Általános Iskola közösségének közelmúltban tartott gálaműsorán mintegy 250 diák lépett közönség elé a KULTIK Moziban. Hangkép.

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

2024. már. 24.

Látványos és szó szerint mozgalmas bevetésről tudósít a DSTV összeállítása. A vármegyei rendőr-főkapitányság és a rendészeti képzést végző középiskolák közötti kapcsolat keretében látogattak el a MEKTA-alosztály szakemberei a Dunaferr iskola szakmai napjára. Hangkép.
 

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

2024. már. 21.

Érdekes témát boncolgat a DSTV sorozatának új darabja a Dunaújvárosi Óvoda vezetőjével. Gyenes Éva ezúttal a minőségi időtöltésről fejtette ki gondolatait – többek között arról, miért is fontos minél több időt a szabadban tölteni, és segíteni a kicsiket élményszerzéssel, új impulzusokkal. Hangkép.
 

DSTV: beilleszkedés az óvodába

DSTV: beilleszkedés az óvodába

2024. már. 18.

Komoly témával, az óvodai beilleszkedés kérdéskörével foglalkozik a DSTV összeállítása. A gyerekeknek, de a szülőknek is jelentős "ugrás" ez, az ismerkedés-megismerés folyamata elsőrendűen fontos ebben az életszakaszban. Hangkép.

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

2024. már. 15.

Idén immáron második alkalommal szerveztek évfolyamkoncertet a Móricz Zsigmond Általános Iskolában, derül ki a DSTV összeállításából. Ez alkalommal a szülőknek szóltak a dalok, akik vastapssal jutalmazták a diákok produkcióit. Hangkép.

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

2024. már. 14.

Teljes arzenált bevetve várták a jövő tanév elsőseit és szüleiket a Dózsa György Általános Iskolában, derül ki a DSTV összegzéséből. Az iskolanyitogató keretében színes foglalkozásokon mutatták be az intézmény oktatási programját, kínálatát. Hangkép.

DSTV: régi rudasosok is meséltek

DSTV: régi rudasosok is meséltek

2024. már. 07.

Folytatták a szép hagyományt, "hazahívták" egy-egy szakterület jeles képviselőjét a Rudas középiskolába, derül ki a DSTV összegzéséből. A "öregdiákok" a szakai előadások mellett arról is meséltek, milyen útravalóval indultak el pályájukon iskolájukból. Hangkép.