Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Emlékfák gyűrűjében

Pálinkás István - 2016. augusztus 24. 14:27

Ismét szoborállítással koronázták meg a baracsi fafaragó tábort a Baracs vezérről elnevezett téren. A tábor egyik alkotója, Rohonczi István elmondta, a település más részeire is kihelyeztek emlékfákat.

- Nagyon jó hangulatban zajlott a tábori élet és munka. Amit vállaltunk, azt teljes mértékben teljesítettük mi is, és a település is, mindenki nagy boldogságára. Már múlt szerdán felavattunk egy alkotást a készültekből. Tibor doktor emlékfáját adtuk át, amit Nyitrai Mihály készített, aki maga is baracsi születésű. Egy éve, amikor Várai Róberttel, Baracs polgármesterével beszéltük az idei programot, abban állapodtunk meg ajánlatomra, hogy ne csak a parkban legyen szobor, emlékfa, hanem olyan személynek is állítsunk emléket, akire mindenki szívesen gondol. A közgyűlésen több név közül Tibor doktort választották. Az orvosi rendelővel szembeni parkba került az emlékfa, megható pillanatok között.

A tábort a stílusbeli sokszínűség jellemzi, hiszen a fával sokféleképpen lehet bánni. A résztvevő alkotók azt állítják, gyakorlatilag a fa mindent megenged a népi vonulaton keresztül a legmodernebb stílusirányzatig bezárólag. Rohó keze alól Farkas Mihály kopjafája került ki, de Ferenczi Gábor (aki először járt a táborban) például Samu Géza emlékét idézve készítette el angyal-szobrát.

A tölgyfából készített alkotások valóban azt mutatják, ami a tábor íratlanul is betartott szabályát rögzítik, kiváló alkotói légkörben létrehozni a terveket. Nemes Ferenc már másodszor tehette ezt:

- Ez a tábor rendkívül jó lehetőségeket biztosított a szobrászoknak alapanyagban, ellátásban. A község befogadása szinte már-már rokoni kapcsolatokat szült, szeretnek bennünket, s mi viszont őket. Műfaji határok áthágásával ugyan, de olyan szobor együttes teremtődik a község kiemelt részén, ami megérdemli a figyelmet. Én egy diákkori problémafelvetésemet valósítottam meg. Egy interferencia problémát hoztam elő körkörös változatban: sík hullámok, tarajos hullámok találkozása. Eleddig csak síkban, reliefszerűen, most pedig körkörösen.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!