Waldorf - A felújítások után indulhat a tanév

Vass Ádám - 2016. augusztus 26. 7:51

Már az utolsó simításokat végzik a waldorf óvoda és iskola felújításán, nagy izgalommal és nagy változásokkal várják a szeptemberi tanévkezdést. A Csigadombi Waldorf Óvoda új helyre költözött, a Pentelei Waldorf Iskolában pedig egy új osztálytermet alakítottak ki a második elsős osztálynak.

A Waldorf Óvodába egyre több gyermek jár, a bővülő létszám miatt már szűkös volt a Lilla közi intézményük. Idén nyáron a közgyűlés jóváhagyta, hogy a Mesevár Tagóvoda helyére, a Garibaldi utcai épületbe költözzenek (a Mesevár pedig átköltözött az Aranyalma Tagóvodába). Az új helyen a waldorfosok akár negyven gyermeket is tudnak majd fogadni. A költözést a szülők is sürgették, hiszen a szűkös férőhelyek csak korlátozott számban tették lehetővé újak érkezését, de ettől az évtől kezdve már két csoportnak is bőven van hely. Egy hatvan éves épületben sok, előre nem látható hibát is javítani kell, ami a felújítás során kerülhet elő. Holhosné Tünde és Homó Melinda óvodapedagógusokkal is épp ecsettel a kezükben találkoztunk kedden délelőtt, amikor is ellátogattunk az új óvodába. Mint azt elmondták, a felújítás próbára tette a közösség erejét és anyagi lehetőségeit, de az alapítványuk és a szülők kivételes összefogásról tettek tanúbizonyságot. Volt, aki akkor fugázott, és volt, aki csöveket szerelt, hogy a két csoport, a pihenőszoba és a többi helység minél jobb állapotba kerüljön a szeptember 5-i kezdésre. A szülők a nyári kirándulások és szabadságok mellett, illetve helyett igyekeztek mindenben segíteni akár személyesen, akár szakembert keríteni, vagy vállalni a fuvarozásokat.

A Pentelei Waldorf Iskolában könnyebb a felkészülés az új tanévre, hiszen nem egyik épületből a másikba kell költözni, csupán egy szomszédos terembe. Hamvas Emőke tanító és tizenegy fős osztálya, a leendő másodikosok maradnak megszokott termükben, míg a tíz elsős Kóty Zsuzsanna osztályfőnökkel megkapják az új helyet a másodikosok szomszédságában. Rudolf Steiner, a Waldorf-pedagógia kidolgozója tudatos, mindenre kiterjedő, a gyerekek életkorához igazodó módszert talált ki annak idején, melyet a mai Waldorf iskolák is követnek, így például a tavalyi elsősök osztálytermének barackvirág színű falai kaptak egy narancs árnyalatot, hogy az év témájához kapcsolódjon a terem hangulata is. A két tanterem mellett részben új külsőt kaptak a folyosók, a pihenőszoba és a tálaló helység is. A tervek szerint mindennel végeznek még a hónap végéig. Mivel az emeleten még vannak olyan helységek, amiket osztályteremmé alakíthatnak, így egy-két évig nem kell új szintre költözniük, azonban lassan, de biztosan ők is belakják a régi Szórád iskola épületét. Mindezek mellett az épület újításán kívül természetesen a tanagyag és a tanterv frissítésére is odafigyeltek, a tanítók nyáron Gödöllőn, a nyári akadémián készültek a következő évre.

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: óvodai nyílt napokat tartottak

DSTV: óvodai nyílt napokat tartottak

2024. ápr. 10.

Az ismerkedés és a megismerés nagyon fontos állomásai voltak a Dunaújvárosi Óvoda tagintézményeiben tartott foglalkozások, derül ki a DSTV összegzéséből. Várhatóan 320-340 kisgyermek kerül ősztől a rendszerbe. Hangkép.

DSTV: a görögkatolikus iskola is várja a nebulókat

DSTV: a görögkatolikus iskola is várja a nebulókat

2024. ápr. 09.

Minden oktatási intézmény igyekszik bemutatkozni a leendő elsősök és szüleik számára, hogy amint aktuális lesz a beiratkozás, már ne legyen kétsége senkinek afelől, hogy jól döntött. Ennek apropóján látogatott a DSTV stábja a Szent Pantaleimon iskolába. Hangkép.

DSTV: négy felvonás a Petőfiben

DSTV: négy felvonás a Petőfiben

2024. ápr. 03.

Idén is várta a leendő elsősöket és szüleiket a Petőfi Sándor Általános Iskola, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény vezetése és kollektívája négy részből álló programsorral rukkolt ki a beiskolázás előtt. Hangkép.

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

2024. már. 26.

Nagyszabású és rendhagyó megemlékezésről számol be a DSTV összeállítása. A Petőfi Sándor Általános Iskola közösségének közelmúltban tartott gálaműsorán mintegy 250 diák lépett közönség elé a KULTIK Moziban. Hangkép.

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

2024. már. 24.

Látványos és szó szerint mozgalmas bevetésről tudósít a DSTV összeállítása. A vármegyei rendőr-főkapitányság és a rendészeti képzést végző középiskolák közötti kapcsolat keretében látogattak el a MEKTA-alosztály szakemberei a Dunaferr iskola szakmai napjára. Hangkép.
 

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

2024. már. 21.

Érdekes témát boncolgat a DSTV sorozatának új darabja a Dunaújvárosi Óvoda vezetőjével. Gyenes Éva ezúttal a minőségi időtöltésről fejtette ki gondolatait – többek között arról, miért is fontos minél több időt a szabadban tölteni, és segíteni a kicsiket élményszerzéssel, új impulzusokkal. Hangkép.
 

DSTV: beilleszkedés az óvodába

DSTV: beilleszkedés az óvodába

2024. már. 18.

Komoly témával, az óvodai beilleszkedés kérdéskörével foglalkozik a DSTV összeállítása. A gyerekeknek, de a szülőknek is jelentős "ugrás" ez, az ismerkedés-megismerés folyamata elsőrendűen fontos ebben az életszakaszban. Hangkép.