Dunaújváros Hetilap

Három százalékos lesz a gazdasági növekedés?

doszerk - 2016. szeptember 20. 8:16

Az elmúlt években sikeres volt a magyar gazdaság átalakítása, és sikerült megteremteni a további építkezéshez szükséges biztos alapot - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn az európai audit hatóságok jubileumi, 25. találkozóján Budapesten.

A 2013-as növekedési fordulat óta minden évben három százalék körüli értékkel emelkedett a gazdaság teljesítménye, és az idén is ehhez hasonló adat várható - folytatta a miniszter.

Kiemelte: 26 éve nem dolgoztak olyan sokan, mint most, hat éve még 12 százalék volt a munkanélküliségi ráta, mostanra 5 százalékra csökkent. Az ország fizetési mérlege is évek óta többletben van, és az uniós források felhasználásában is élen jár Magyarország - ismertette az eredményeket Varga Mihály.

A növekedés nem társult a külső- és belső egyensúly megbomlásával, vagyis nem hitelből finanszírozta az ország a növekedést, az eredmények elérése közben az államháztartás stabil maradt, a költségvetési hiány és az államadósság csökkent - emelte ki a miniszter.     

Kijelentette, a magyar gazdaság átalakítása sikeres volt, ezt megerősítette az Európai Bizottság, az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet), valamint a nagy hitelminősítő intézetek.     

A Fitch Ratings után pénteken a Standard & Poor's is felminősítette az ország adósbesorolását, így Magyarország most már ténylegesen a befektetésre ajánlott kategóriába került - emlékeztetett Varga Mihály, hozzátéve, a magyar gazdaság teljesítménye és a piaci értékítélet azonban már évekkel ezelőtt megelőlegezte a felminősítést, hiszen nem volt olyan makrogazdasági mutató, amiben ne ért volna el javulást az ország.     Szólt arról is, hogy a magyar gazdaságpolitika fókuszában most az áll, miként tartható fenn és növelhető a gazdasági teljesítmény, valamint kulcskérdés az is, hogy az uniós támogatások hogyan használhatók fel még hatékonyabban és átláthatóbban.     

A 2014-2020-as időszakban 12 ezer milliárd forint uniós gazdaságfejlesztési forrás áll rendelkezésre, ezt a kormány a gazdasági növekedés fenntartására, a versenyképesség és a foglalkoztatás növelésére szeretné fordítani- mondta Varga Mihály.     

Az unió kohéziós politikája, amelynek alapvető törekvése a gazdasági és a társadalmi konvergencia megteremtése, kiemelten fontos Magyarország számára. Közös cél a regionális fejlettségi különbségek csökkentése és  az életszínvonal javítása - hangsúlyozta.

"Azt, hogy mennyire leszünk sikeresek ezen törekvések megvalósításában, alapvetően meghatározza, hogy az audit folyamatban milyen minőségű munkát tudunk elvégezni, az ellenőrzési folyamat ugyanis része az európai uniós támogatások felhasználásának" - fejezte be Varga Mihály.     

Marc Lemaitre, az Európai Bizottság regionális és várospolitikai főigazgatóságának főigazgatója azt mondta, két fontos kihívás előtt állnak most az audit hatóságok: a 2007-2013-as időszak lezárása és a 2014-2020-as időszak hatékony elindítása. Ez a két téma kiemelten szerepel a találkozó workshopjain és előadásain is - tette hozzá.     

A főigazgató kifejtette, a 2007-13-as időszak lezárásával kapcsolatban nagyok az elvárások, bizonyítaniuk kell, hogy az audit rendszer hatékonyan működik, bizonyítani kell a korrekciós képesség hitelességét, és meg kell találni az esetleges szabálytalanságokat.     

A 2014-2020-as időszakban a fő cél a kohéziós politikában az egyszerűsítés és a program teljesítése - fűzte hozzá.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.