Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Régi idők tanúja

Várkonyi Balázs - 2016. szeptember 29. 19:25

Idős asszony fotóját látom a Dunaújváros Online hírportálon. Derűs tekintet, mosolygós arc, a nagy életkort meghazudtoló vonások – pedig az olvasóval kilencven év néz szembe. Kilenc évtized tapasztalata, bölcsessége.

Csepi Teréz – ahogy az írás tudatja – „őspentelei”, s a születésnapján fogadhatta az önkormányzat köszöntését. Dunapentelén született, itt nőtt fel, itt dolgozott s ment aztán nyugdíjba. Tanúja volt hát mindannak, ami a kis falut várossá tette.

1947-ben, huszonegy évesen ő is átélte azt a csalódást, amit minden itt élő: hogy a háború után remélt jobb idők kora késik, a szegénység nem szűnik, ráadásul az időjárás is rendre csapást mér a parasztközösségre. Ahogy az előzőnek, annak az évnek a tavasza is súlyos aszállyal telt, a gazdák a saját vetőmagjukat is alig tudták megtermelni. A földadó fizetésével sokan elmaradtak, a vetőmagkölcsönt se tudták törleszteni, a tartozások behajtására hetente zajlott árverés. Ínséges idők voltak…

Azon az őszön jó néhányan szerencsésen visszatértek a hadifogságból. A nincsteleneknek a községi tartalék földekből 110 katasztrális holdat kívántak juttatni. A földosztást szentesítő telekkönyvi lajstrom ünnepélyes átadására szeptember 28-án került sor. Az egyenlőtlen birtokmegoszlást ez azonban csak kis mértékben tudta korrigálni: a gazdálkodók egyötödének mindössze 1 holdnyi földje volt, és alig több mint egyharmaduk művelt öt hold alatti területet. Ezek a parányi gazdaságok nem tudták családok megélhetését biztosítani. Csak minden ötödik gazda birtokolt akkora területet, amely az önfenntartást garantálta.

Kis híján nyolcszáz ellátatlan élt a községben, és számuk azon a télen még tovább emelkedett. A közellátás általában is akadozott, gyakran adódott hiány zöldségből, gyümölcsből, és a legfontosabból, kenyérből sem volt elegendő. A nemzeti bizottság kezdeményezte, hogy az önellátó gazdák egyszeri vagyondézsmaként 15 kiló kenyérgabonával segítsék a közellátást. A tejtermelés eredményei viszont igen jó voltak, és sok gazda a kötelező beszolgáltatáson felül is adott a közösbe, hogy a rászorulókat tejjel segíthessék.

E korszak tanúja – és minden bizonnyal elszenvedője – volt tehát a most 90 esztendős Csepi Teréz, aki azonban, szerencsére, megélhetett jobb időket is…

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!