Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Rendezői debütálás a Bartókban

Vass Ádám - 2016. szeptember 23. 15:05

Az Enyém, tied című darabot Sipos Vera rendezte, akinek ez élete első rendezése. Eddigi pályafutásáról és a darabról is mesélt a DO-nak a pénteki esti premier előtt.

Sipos Vera színész szakon végzett a Színművészeti Főiskolán, Jordán Tamás és Lukács Andor osztályában, melyet élete egyik legszebb négy évének aposztrofál, majd a Jordán Tamás igazgatta Nemzeti Színházba került, de mivel mindig is érdekelték az underground helyek és alternatív színházak, mindig több mindent csinált egyszerre. A Bartókba tartó útjáról így mesélt nekünk:

-2009-ben keveredtem a Forte társulatba, ott voltam majdnem négy évig, de az alternatív színházas élet nem volt egyszerű, én pedig azt éreztem, hogy mindenfélét csinálnék még mellette, és elkezdtem máshol is játszani. Ezután szólt az egyik kolléganőm - aki a Bábszínházban rendezett egy darabot - hogy a mozgást segítsek megcsinálni abban az előadásban, utána pedig kezdtem kézről kézre kerülni koreográfusként. A bábszínházas kolléganőm, Ellinger Edina Dunaújvárosba jött, hogy megrendezze a HEPP!!!-et, aminek én csináltam a koreográfiáját, tavaly pedig színészként játszottam itt. Idén pedig nyár elején jött a felkérés, hogy rendezzek egy darabot a színháznak.

Mivel első rendezésről és egy nehéz műfajról volt szó - egy mesedarabról gyerekeknek -, így érthető volt az izgalom és a félelem, de, mint mondta, a történet rögtön megtetszett neki és egyből elképzelt hozzá egy világot:

- Megfogott, hogy miképp lehet olyan mesét csinálni, ami a felnőtteknek is nagyon tanulságos, a gyerekek is értik és vizuálisan is le tudja őket nyűgözni, de közben a színház eszköztelensége és varázslata mindennél többet jelent benne. A legnagyobb félelmem az volt, hogy tudok-e a gyerekekhez szólni, le tudom-e kötni őket, annak ellenére, hogy én magam sok szempontból nagyon gyerekes vagyok. Általános tapasztalatom, hogy rendkívül gazdag a gyerekek világa, pedig sokszor azt gondoljuk, nem értenek dolgokat, holott nagyon is értik. Az fogott meg benne, hogy nagyon is a mai napjainkról szól, de ugyanakkor a barátságról, az összetartozásról és a manipulálásról is, ami a saját életünkben gyakran fel sem tűnik nekünk, és ezek miatt a darab a felnőtteknek is bőven tartogat mondanivalót. Az eredeti darabban Hopp Úr vonala inkább az óvodásoknak szól, az ő karakterét ezért kicsit bonyolultabbra írtuk, gondoltam, ez egy lényegesebb dolog lehet a történetben.

A darab hatvan perce igen pörgős és eseménydús, a díszletként szolgáló háttérvetítés, és a minimalista eszközökkel dolgozó zene pedig mind jókora pluszt nyújtanak az előadás élvezetéhez. Sipos Vera rendező tehát kiváló segítségeket is kapott első rendezéséhez:

- A grafika és a látvány Édes Gábort dicséri, szerintem gyönyörű és részletgazdag lett, és nagyon szépen követi a történetet. A zene külön élmény nekem, Ajtai Pétert kértem meg, hogy írjon zenét bőgőre a darabhoz, aki megkérte a világhírű jazzista Szelevényi Ákost, hogy együtt játsszák fel a zenét, szóval ez a csodálatos muzsika kettejüket dicséri. Meghatott, hogy ők szerzik a zenét és nagyon jó volt rá dolgozni, mert épp annyira bonyolult és egyben egyszerű, amennyire kell.

A rovat további hírei: Kultúra

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.