Dunaújváros Hetilap

Textiles merész álmokkal

doszerk - 2016. szeptember 26. 8:56

Gyerekkorától kezdve szereti a varrást Lehoczkyné Tesinszki Rita, aki mindig keresi az újabb és újabb kihívásokat a szabás-varrás, a bőrművesség területén, végül így talált rá a textilbabakészítés mesterségére is.

A nagypapája úri szabó volt, az apukája is varrt neki ruhákat, az édesanyja pedig a hímzés tudományát adta át számára. A Petőfi iskolába járt, ahol Novák Ilona tanárnő tanította meg varrni. Ezután egy kis kitérőt vett az útja. Az 1990-es évek elején a Petrás Anna által vezetett Guzsalyasban tanult, ahol játszóház vezető és népi bőrműves lett. A bőrözés tudományát Lepizsán Attilától leste el. Közben visszatért egykori iskolájába, ahol képesítés nélküli angoltanárrá vált és óvónői oklevelet szerzett. Két esztendő után a London Stúdió, majd 1994-től a Lorántffy iskola következett.

- A Lorántffyban tíz évig voltam bőrös oktató, de közben betörtek a kínai áruk és váltani kellett. Az angol nyelv felé fordultam. Ehhez jó alapokkal szolgált a petőfis múltam, ugyanis mi voltunk az első angolos csoport, még dr. Taródi Sándorné tanított minket. De a gimnáziumi évek is feledhetetlenek maradtak, hiszen Kiss Tibiék (Quimby) évfolyamtársa voltam. Az angol tanári diplomámat pedig már Szegeden szereztem.

A babák szeretete a gyermekkorból és az óvóképzőből datálódik, ott ugyanis Waldorf-babát készítettek.

- Szeretném, ha ennek a varázslatos  világnak az örömeit, szépségeit, értékeit mások is élveznék velem együtt, ezért készítem babáimat gyermekeknek, anyukáknak vagy egyszerűen csak azoknak, akik szeretik azokat – monda Rita, aki szerint a jó játék, a baba lélekápoló, feszültségoldó, és képesség fejlesztő.

A textilbaba is egy út a felnőtté válás felé, ezért nem mindegy, hogy milyen minőségű világot tárunk gyermekeink elé. A puha pamut textilből készült babák átveszik testünk melegét és jó kézben tartani, melengetni. Jó megölelni, mint anyának gyermekét.

- Sok anyagot és formát kipróbáltam. Aztán szépen lassan jöttek a saját ötletek, az egyéni elképzelések és megszülettek a PilliMolli textilbabák. Ezek kiváló minőségű textilekből készülnek, egyedileg válogatom a babákhoz a megfelelő anyagokat, hozzávalókat. Miden babámat saját kezűleg készítem, varrom, díszítem. Ezért nincs két tökéletesen egyforma köztük. Az egész kicsi gyerekek számára készített PilliMolli textilbabák nem tartalmaznak apró elemeket. Azoknál  a PilliMolli babáknál, melyek arca festett, minden esetben olyan textilfestéket használok, amelyek nem ártalmasak az egészségre. A babákat szintetikus tömőanyaggal tömöm. Ma már minden típust elnevezek, pedig eleinte azt vallottam, hogy a gyermekek kell elnevezniük. De mindig kérdezgették, hogyan hívják őket, ezért típusnevek adtam nekik.

Rita műhelyében körülnézve a filc hajú, fonal hajú, nemezelt babákon túl más csodák is feltűnnek. Láthatunk itt macikat, angyalkákat, teázó szetteket, táskákat, neszesszereket, takarókat, faliképeket.

- Régebben, bőrösként táskákat készítettem, innen maradt meg ez az irány. De apró ajándéktárgyakat, ünnepi kiegészítőket is szívesen készítek. Nagy szerelmem a foltvarrás, vagy idegen szóval patchwork. Huszonegy éve szerettem bele, mondhatni, első látásra. Keve Piroska vezetésével indult is egy klub, aminek azonnal a tagja lettem. Tíz esztendő múlva átadta nekem a stafétabotot, és megszűnéséig, tíz éven keresztül vezettem. Jelenleg a Fehérvári és a Pentelei Kézműves egyesület tagja vagyok. Járok foltvarró táborokba, ahol foltvarrást oktatok, s ritkán egy-egy babát is elkészítünk. Évente három-négy ilyen tábor van, és ilyenkor kitelepülnek az árusok is, ezért ez jó alkalom az anyagbeszerzésre is. Máskülönben Pestről és az internetről, külföldről rendelem meg az anyagokat.

Rita nem csak táborokba jár, hanem vásárokra és kiállításokra is. Több helyütt állított ki, sőt 2014-ben, a Vajdahunyadvárban, beválogatták babáit a Magyar Kézműves Remek kiállításra, míg tavaly a XIX. Országos Babakiállítás és versenyen,  I/2. Textil kategóriában harmadik helyezést ért el. Nem véletlen, hogy merész álmokat sző.

- Bőrösként, annak idején több munkámat is zsűriztettem, és most is erre készülök. Szeretném, ha a babáim zsűri számmal rendelkeznének, mert ez egyfajta szakmai elismerés is, bár az igazi elismerés a gyerekek csillogó szeme, mikor kézbe veszik a babáimat és nem akarják elengedni őket.

Rita nem csügged, folyamatosan készíti babáit, és ha sikerül a terve, új fejezetet nyithat a „babatörténelemben”. Ebben nagy segítségére van a családja is. A fia már felnőtt, elmúlt húsz esztendős és a saját útját járja. A fővárosban tanul műszaki informatikusnak. A férje, Attila, a nagy támogatója, nélküle nem tudna kiteljesedni ebben a hobbiban.

- Szeretek olvasni, kirándulgatni, utazgatni. A vágyam, hogy eljussak Toscanába. A baráti társaságunkba nyolcan tartozunk, de rajtam kívül senki sem helybéli. Velük évek óta összejárunk, kirándulunk. Jó néha kiszakadni a hétköznapokból. Ha pedig akad szabadidőm, akkor blogot írok a varrogatásról.

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.