Dunaújváros Hetilap

A város megveszi a zöld SZTK-t

Molnár Emese - 2016. október 20. 12:22

Megvásárolják a zöld SZTK-t, új térfigyelő kamerákat helyeznek ki a városban, éa béren kívüli juttatást kapnak az önkormányzati egészségügyi, gyermekjóléti, szociális és kulturális intézmények dolgozói - többek között ezekről döntöttek a csütörtöki közgyűlésen.

A Hamburger Hungária Kft. fejlesztést tervez, amelyhez területre lenne szüksége. Vételi ajánlatot tettek egy önkormányzati tulajdonú területre. Ezen a területen van az az út, amelyen keresztül jelenleg Kisapostag és az M8-as Duna híd gyalogosan és kerékpárosan is megközelíthető, valamint a Papírgyári út és Pentele-híd közé tervezett gyalog-és kerékpárút nyomvonala is ezen a területen húzódik. Az önkormányzat úgy járult hozzá az eladáshoz, hogy a cég vállalta, biztosított lesz a tervezett út megépítése.

A Magyar Fejlesztési Központ arról tájékoztatott több megyei jogú várost, hogy közvetlen brüsszeli forrásból lehetőség van fejlesztési beruházásokra. A központra bízott feladatok ellátása kapcsán nagyon szoros szakmai együttműködés alakult ki az elmúlt időszakban Kaposvár, Veszprém, Dunaújváros, Nagykanizsa, Tatabánya valamint Zalaegerszeg városaival annak érdekében, hogy sikeresen nyújtsák be közösen az úgynevezett ELENA-projektet. Ez egy olyan támogatásfinanszírozási eszközt jelent, amely segítséget nyújt a helyi közösségek számára az energiahatékonyság, a megújuló energiatermelés és a közlekedés területén tervezett beruházások projektfejlesztési munkáinak végrehajtásához, hogy ezáltal minél hatékonyabban vegyenek részt az európai klímavédelmi és kibocsátás csökkentési célok teljesítésében.  A projekttel a nagyvárosok csökkenthetik a szén-dioxid kibocsátást, szabályozhatják, gazdaságosabbá tehetik a középületek energiafelhasználását. A pályázat benyújtásához konzorciumi együttműködést kell kialakítani a résztvevő városoknak. Erről az együttműködési megállapodásról határoztak a mostani közgyűlésen.

Jelenleg az önkormányzati adóhatósághoz szükséges nyomtatványokat ki lehet elektronikusan tölteni, de csak úgy lehet benyújtani, ha kinyomtatják. Már több városban is bevezettek egy olyan rendszert, amellyel elektronikusan is be tudják nyújtani a bevallásokat az ügyfelek. Az ügyintézés egyszerűsítése érdekében a helyi adóhatóság is szeretné biztosítani ezt a lehetőséget az adózók számára a jövő évtől kezdődően. A mostani közgyűlésen már ennek előkészítéséről, a szoftver fejlesztéséről határoztak.

Béren kívüli juttatást adott ebben az évben az önkormányzat a fenntartásában lévő egészségügyi, gyermekjóléti, szociális és kulturális intézmények dolgozóinak Erzsébet-utalvány formájában. A szakszervezetek, a közalkalmazotti tanács vezetői azt kezdeményezték a közgyűlésnél, hogy biztosítsák jövőre is ezt a támogatást. A képviselők támogatták is a kérvényt, és a 795 érintett személyenkénti 5 ezer forintos béren kívüli juttatására 64,2 millió forintot biztosítanak. Elhangzott, hogy a jövő évi költségvetést követően tudnak dönteni egy magasabb összegről.

Bővíteni fogják a térfigyelő-kamerarendszert. A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság két ütemben javasolta a bővítést. Még idén tíz kamerát fognak telepíteni.  A városba bevezető utakat ellenőrző kamerákat fix nézőpontú, éjjellátó kamerákra cserélik azért, hogy pontos képet kapjon a rendőrség a városunkba érkező, illetve az innen távozó autókról, utasaikról az utazóbűnözés kiszűrése érdekében. Természetesen a leszerelt régebbi kamerákat a városon belül ki fogják helyezni, így összesen tíz pontra tesznek kamerákat: Május 1. utca és József Attila utca kereszteződésébe, a Vak Bottyán utca és a Móra Ferenc utca kereszteződésébe, a Szilágyi Erzsébet utca és a Hunyadi János utca kereszteződésébe, a Kalamár utca és az Akácfa utca kereszteződésébe, az Eszpereantó út és a kézilabdacsarnok kereszteződésébe, a Dunasor és Kohász utca kereszteződésébe, a Kenyérgyári út közepére, a Szórád Márton út és Esze Tamás utca kereszteződésébe, a Szórád Márton út és az Aranyvölgyi út kereszteződésébe, a Venyimi út és az Aranyvölgyi út kereszteződésébe. Jövőre további tizenöt kamerát helyeznének ki. A fejlesztésre 21 millió forintot biztosít az önkormányzat.

Még a februári közgyűlésen döntött arról a közgyűlés, hogy 166 millió forintos vételáron megvásárolja az egykori zöld SZTK épületét. Erről egy előszerződést is kötöttek a K-Klinika Kft-vel, amelyben rögzítették, hogy a cég október 30-ig rendezi a tulajdonosi jogviszonyokat, tehermentessé teszi az ingatlant, valamint 12 millió forint foglalót utaltak át.

A mostani ülésen arról döntöttek, hogy aláírják az adásvételi szerződést, ezután a város kifizeti a még fennmaradó 154 millió forintot, a cég pedig minden korábbi terhet rendez az ingatalonon. A kifizetéssel tehát a város tulajdonába kerül a zöld SZTK.  A közgyűlésen döntöttek arról is, hogy a birtokba adást követően az épület 24 órás őrzésével a DVG Zrt-t bízzák meg.

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.