Milyen és mennyi lesz a hegy leve idén?

doszerk - 2016. október 1. 15:48

A legtöbb borvidéken a napos szeptember kárpótolta a borászokat a korábbi kellemetlenségekért, de egyes területeken – főleg a Dunántúl északi részén – a fagy, a jég és a csapadékos augusztus jóvátehetetlen károkat okozott. A Borháló összegyűjtötte a szüreti tapasztalatokat.

Ritkán látszik a szüretelt szőlő mennyiségében és minőségében akkora eltérés az ország borvidékei között, mint idén. Nyugat-Dunántúlra, Sopronra, Somlóra, Észak-Balatonra, Neszmélyre többszörösen is rájárt a rúd, miközben a déli és keleti borvidékeken igen jó termés várható.

Fagy, jég és augusztusi esők nehezítették, ha nem lehetetlenítették el a nyugat-magyarországi borászatot az idén. A Balatontól északra a nyugati határig elterülő borvidékek jártak a legrosszabbul: ott az erős májusi fagykár után nyári jégesők és csapadékos augusztus tizedelte a szőlőtermést. „Vannak területek, ahonnan idén sajnos egyáltalán nem számíthatunk a jól megszokott borokra. A szőlő fele elfagyott, a maradékon megrepesztette a szemek egy részét a jégeső, végül a nedves augusztusi idő miatt képtelenség volt megvédeni a termést a betegségektől. Tudunk olyan gazdáról, aki Füred környékén egyáltalán nem szüretel, mások vállalják a szemek kézi válogatásának jelentős többletköltségét, de kevés boruk lesz” – mondja Kathona Krisztián, a Borháló Borkereskedés beszerzési igazgatója.

Fotó:MTI

Más borvidékeken ezzel szemben szép a szőlő, jó termésről számolnak be a gazdák. Az a veszély nem fenyeget, hogy országosan kiesik egy évjárat, és emiatt áremelkedés lesz, véli Kathona, hiszen a Mátrában, Tokajban, Egerben, az Alföldön vagy Villányban szép termés várható. Köztes helyzetben van a Dél-Balaton, aminek kisebb mértékben ugyan, de szintén kijutott szinte minden csapásból.

„Nem a borfogyasztók, hanem a borászatok egy jó körülhatárolható köre került idén bajba. A három csapás ugyanis ott pusztított leginkább, ahol gyors fogyású, friss, gyümölcsös, jó savgerincű fehérborokat termelnek, azaz a Balatonfüred–Csopaki és a Balaton-felvidéki borvidéken. Itt a pincészeteknek nincs módjuk arra, hogy a korábbi évekből megmaradt készletekkel forgalomban tartsák a márkát. Az ugyancsak nagy kárt szenvedett Somlón, Sopronban, Pannonhalmán és a Neszmélyi borvidéken legalább testesebb fehéreket és vöröseket is készítenek, ezekből feltehetőleg maradt annyi a pincészetekben, hogy forogjon a márka neve, de a Balaton északi oldalán sokaknak kell azzal szembenézniük, hogy nemcsak a pincéből, de a forgalomból is kimarad egy egész év. Ezért gondolkodunk azon, hogy miként tudnánk segíteni ezeknek a borászatoknak” – mondja Kathona Krisztián.

Ha az országos bortermést kell előzetesen értékelni, mindenekelőtt azt kell kiemelnünk, hogy a mennyiség az átlagos évek alatt marad majd, de semmiből nem várható kifejezetten hiány – mondja a Borháló igazgatója.

Ami a minőséget illeti, nagyon biztató, hogy nem égtek ki a savak a szőlőből, viszont a szeptember mindent megadott a cukrosodáshoz, így nagyon jó egyensúlyú borokat adhat a 2016-os évjárat.

-OPH-

A rovat további hírei: Mozaik

Újra itt a reptéri szezon, várják a repülni vágyókat

Újra itt a reptéri szezon, várják a repülni vágyókat

2024. már. 29.

A 6-os útról szemlélve sem volt nagyon feltűnő a dunaújvárosi repülőtér múlt szombati rendkívüli programja – de aki benézett a hangárok környékére, az nagyon is láthatta, óriási nyüzsgés volt, sokan voltak, mindenki tett-vett, pakolt, takarított.

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

2024. már. 28.

Az országban nagyon sok helyen állítanak tojásfát húsvét előtt. Aki Dunaföldváron jár ebben az időszakban, már évek óta gyönyörködhet a főtér egyik különleges ékességében. Pontosan innen jött az ötlet – majd került át a hagyomány Dunaújvárosba is, a Kertvárosba.

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

2024. már. 27.

Számos olyan kisebb-nagyobb munka van egy otthon kialakítása, felújítása során, amelyet magunk is elvégezhetünk, ugyanis nem igényel különösebb szaktudást, speciális szerszámokat és eszközöket. A felületkezelések is ilyenek. (X)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

2024. már. 26.

Nagyon szubjektív és nagyon nosztalgikus beszámoló következik, drága olvasók és aranyos mindenki, egyszerűen nem tudok elfogultság nélkül nyilatkozni arról a jubileumi eseménysorról, amivel a 70. születésnapját ünnepelte a Széchenyi István Gimnázium. (Nekem, naná: a Münnich.)

Motorfelújítás profi kivitelben

Motorfelújítás profi kivitelben

2024. már. 26.

Egy veterán autó, vagy annak egy bizonyos részének felújítása nemes feladat, ugyanakkor elképesztően komplex, idő-, pénz-, és energiaigényes folyamat is egyben. (X)

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

2024. már. 26.

Városunk az ország egyik legtöbb zöldfelülettel rendelkező települése, történelme pedig bőven visszanyúlik Sztálinváros építésének kezdetén túlra. Bővelkedünk természeti és kulturális kincsekben, felsorolni is nehéz, hogy mennyi itt a látnivaló, amire büszkék lehetünk. 

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

2024. már. 26.

Ma már nem luxus egy saját otthoni szauna, de fontos ennek precíz elhelyezése és karbantartása. Ehhez szükséges egy vízszintes, teherbíró alap melyen el tudjuk helyezni szaunánkat, és persze fontos az is, hogy az alap elbírja a szauna, valamint a benne tartózkodó személyek súlyát. (X)