Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A várakozás hetei

Várkonyi Balázs - 2016. november 27. 8:25

Rozál néni kapuján már csütörtökön megláttam az adventi koszorút. Az utcabéli asszony meg is adta a magyarázatot: azért aggatta ki jó korán, hogy figyelmeztessen másokat. Nincs kétségem, a hétvégén szinte mindegyik ház viseli majd az ünnepi készülődés jelképét.

Beérünk az adventbe. Vasárnap meggyújtjuk az első gyertyát. A környéken, ahol lakom, az idős asszony a hagyományok őrzője. Ebbe született, így marad ez már az ideje végéig. Ő képviseli az a meseszép gondolatot, amit a szakrális néprajzban kikerülhetetlen Bálint Sándor fogalmazott meg: a négy adventi hét a „ráérős, eszmélkedő csönd” ideje. És mi, a többi utcabeli, mi vagyunk az ellenpont: a csöppet sem csendesen megélt hétköznapjainkkal romboljuk azt, amit a régiek mindig a szívükben hordoztak. Ami a múlt század java részében még igaz volt, mára eltűnt. Hol van a ráérős tempó, a csönd, az ünnepváró töprengés. Nincs idő ilyen „régimódi” dolgokra. Igény is alig. Van helyette plázajárás, ajándékbegyűjtő vágta, persze annak, aki megteheti. A családi beszélgetésekben a szülők nem csordapásztorokról, az istenember köszöntésére érkező háromkirályokról mesélnek a gyerekeknek. A varázsszó az ajándék. Jól van ez így, mondatná velünk a realisztikus énünk. A jelképek erejébe kapaszkodó jobb felünk meg azt válaszolná, nagyon nincs ez jól. De mit tehetnénk, fölmentést kapunk a „gyorsuló idő” mantrázásától.

A biblikus történetek és a Szentíráson kívül eső legendamesék egykor filléres ponyvák lapjain elevenedtek meg, aztán a legtöbbjük folklorizálódott, szájhagyománnyá vált. De hol vannak már a Küsmödi Bálintok és más híres paraszt-mesemondók, az életünkből, az olvasmányainkból kikoptak ezek az „anakronisztikus” témák, persze, kell a hely a vérvalóságnak. Nem kesergek – a tényt rögzítem. És örülök annak, ami hellyel-közzel megmaradt: az együttérzés. Mert messze ugyan már az idő, amikor a falvak népéből a jámborabbak felosztották maguk között a tennivalót, s adventkor egy-egy szegény sorsú gyermekes családot pártfogásukba vettek – de mégis: a közösségi portálok spontán akciói mutatják a példát, hogy a szolidaritás nem veszett ki nyomtalanul. Az újvárosi segélyakciók is erről beszélnek.

Úrjövet – így fogja rövidre a népnyelv az Adventus Domini-t, a karácsonyünnepre vezető négy hét lényegét. A várakozás időszaka ez. Mást üzen a hites embernek, mást a nem hívőnek. Ám beszédes az a megfigyelés, hogy a templomok kapuját soha máskor nem lépi át annyi ember, mint ebben az időben. Karácsony – a legszebb szavaink egyike. Pedig nem is ősi magyar szó, szláv jövevény, a keleti szlovákoknál, a máramarosi ruszinoknál, a huculoknál épp úgy föllelhető. Különösen hangzik a délszlávok népi-gyermeki bájt hordozó ünnepjelölője, ahogy a régi pentelei rácok is mondták: Božič – vagyis Istenke. Az emberré vált Istent köszöntjük ilyenkor. Meg a téli napfordulat után a gyarapodó fényt, a vigasztalanban a reményt hozót. A kezdetet, az indulást, a születést. És a sarkunkban taposók, a kisgyermekek tiszta örömének forrását.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!