Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Ismét eljön a Bágyi Balázs New Quartet

Pálinkás István - 2016. november 17. 9:13

A Művész Kávézó jazzklubjában november 18-án 21 órakor ismét a Bágyi Balázs New Quartet koncertezik. Mint azt Bágyi Balázs - aki szintén nem először lép fel nálunk - elmondta, a quartetben a szaxofonos személye változott. Ávéd János helyett Lakatos Soso Sándor zenél tovább

A váltás az együttesben nyáron történt, jobbára az elfoglaltságok feszességének oldása miatt. Bágyi Balázs pedig kézenfekvőnek tartotta Soso csatlakozását: 

- Nagyon régóta ismerjük egymást, volt is helyettes a bandában, túl sokat nem keresgéltünk. A repertoárba is kerültek új darabok. Idén két lemezanyagot is megírtam, az albumok megjelentek: májusban a Contimuity, októberben pedig a Shakespeare album az évforduló kapcsán. Ebből nem játszunk, mert ahhoz az énekesnő, Pocsai Kriszta is kellene. A tavaszi, új anyagból viszont merítünk. Ismét vendégünk lesz Lubos Soukup (szaxofon, klarinét), aki szintén hoz új darabokat. Tehát egyáltalán nem az egy évvel ezelőtti műsor lesz porondon.

Bágyi Balázs örömmel beszélt arról is, hogy Lubossal való kapcsolatuknak meggyőző alapot kölcsönöz a jazztörténetből, jazz zenész képzésből adódóan sok-sok közös platform a zenék tekintetében:

- Nyilván megjelenik egyfajta sajátos kelet-európai sajátosság is az ő zenéjében, mint cseh származású művész, aki ma már Dániában, Koppenhágában él. Nyilván nála, ott is a felnövekedését meghatározó közeg, zenetanulás benne van a mentalitásában, ahogy a mi játékunkban is. Nyomot hagy, hogy ki, honnan való és hol él egyáltalán. Ennek van egy lenyomata, ami más jellegű, mint az amerikai jazz.

Lubos Soukup egyébként a mai európai jazz szintér meghatározó, fiatal művésze. Számos nemzetközi zenei projekt mellett hazájában, a Cseh Rádió Big Bandjének hangszerelőjeként is dolgozik. Kapcsolata Bágyi Balázs együttesével több évre nyúlik vissza. Ebben a formációban a magyar jazz legjobb fiatal muzsikusaival kollaborál. A Művész jazzklubjában pénteken este ezúttal új felállásban Soso Lakatos Sándor (szaxofon), Oláh Dezső (zongora), Oláh Péter (bőgő) erős társasági játékosokkal lép fel.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

2024. ápr. 25.

Molnár Ferenc színművével, A farkas című darabbal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A produkció érdekessége, hogy jobbára fiatalokból álló alkotócsapat viszi színre a művet Ágoston Péter rendezésében. Hangkép.

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.