Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Megvédték Cáricint?

Várkonyi Balázs - 2016. december 20. 16:28

Meg bizony! Alaposan! A teljes sikerrel zajlott megvédés időpontja: 1951. december 20-a. Helyszíne: Sztálinváros. Történelmi pillanat volt… legalábbis mozitörténelmi.

Az újonnan épült Dózsa filmszínházat ugyanis a Megvédjük Cáricint című szovjet alkotás díszbemutatójával avatták fel. A grandiózus film egy ősi orosz város, Caricin védelmezőiről szól. Ha a tisztelt Olvasó nem sokat hallott erről a városról, az nem véletlen. A XVI. század végétől élt ezen a néven – egészen 1925-ig. Akkor lett Sztálingrád. 1961-ben aztán sztálintalanítva, akkortól Volgográd.

A tatárok ősi fészkét az 1917-es szovjet forradalom örökösei védték meg – ki mástól, mint a hatalma elvesztésébe belenyugodni nem tudó földesuraktól. Na meg a külföldi intervenciós csapatoktól. És vajon ki vezényelte a védőket? Maga a lánglelkű Sztálin!

A korabeli hírlapíró lelkes filmszemléje szerint (Somogyi Néplap, 1952. január 30.) a hátország ellátásában fontos szereppel bíró Caricin védelmére Lenin „a kor legnagyobb hadvezérét” jelölte ki. És Sztálin „zseniális haditechnikával mindig megoldja a legnehezebb helyzetet is”. A városlakók már-már csüggedni kezdenek, de az időközben megérkező Vezér – ahogy a filmismertetőben olvashatjuk – „elvegyül a néptömegben és rövid idő alatt barátságos beszélgetésbe vegyül a néppel”. Így, szó szerint! A barátságos beszélgetésbe vegyülés után „erős kézzel rendet teremt a gazdasági élet területén megnyilvánuló zűrzavarokban”. Hogy a nép nagy tanítójának „zseniális haditechnikája” miben nyilvánul meg, azt a beszámoló nem taglalja, de egy fontos harci tettéről beszámol: személyesen üdvözli a város igazi megvédőjét, a csapataival győztesen bevonuló Vorosilov tábornokot. Alighanem zseniális üdvözléstechnikával…

Nem valószínű, hogy a szovjet film- és propagandaipar sematikus alkotása lázba hozta a sztálinvárosiakat. A vadonatúj, korszerű, kényelmes filmszínház viszont igen! Premiermozi volt – a városlakók az országban az elsők között láthatták a sikerfilmeket. A ma hatvanöt esztendős Dózsa a városépítészet egy jeles darabja, védett érték, műemlék. És persze több generáció számára a feledhetetlenül kedves szórakozó- és találkozóhely. Élő emléktár…

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.