Brutális hideg - Itiner az útra kelőknek

Brousil Csaba - 2017. január 7. 8:33

Bejött a meteorológia jóslata, reggel a városban mínusz 14 fokra esett a hőmérő higanyszála. Összeszedtünk minden hasznos infót az időjárásról, az utakról, riasztásokról.

Nézzük először, hogy mit jósol a meteorológia mára és holnapra országos szinten, ez az esetleg útra kelőknek segíthet

Szombaton többnyire napos idő lesz, keleten fordulhat elő egy-egy helyen kisebb havazás. A középső területek kivételével megerősödik a szél, a Bakonyban és a Zemplén környékén viharossá fokozódik. A leghidegebb órákban többnyire mínusz 17 és mínusz 12, fok között alakul a hőmérséklet, de a hóval borított, illetve szélvédett tájakon akár mínusz 22 fok is lehet. Napközben mínusz 12 és mínusz 5 fok között alakulnak a maximumok.

A középső országrész kivételével vasárnap is többfelé megerősödik szél: a legerősebb széllökések a Bakonyban, a Kisalföldön és az Észak-Alföldön lesznek, ami ezeken a helyeken hófúvásokat eredményezhet. A Nyugat-Dunántúlon és a keleti határszélen fordulhat elő újabb havazás. A minimumhőmérséklet többnyire mínusz 20 és mínusz 15 fok között alakul, de a hóval borított, illetve szélvédett tájakon akár mínusz 24 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon mínusz 5 és mínusz 2, másutt mínusz 10 és mínusz 5 fok között valószínű - olvasható az előrejelzésben.

Érvényben lévő riasztások

Az extrém hideg miatt szombatra is öt megyére másodfokú, további öt megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Szombatra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a viharos szél miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyére, továbbá a hófúvás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére.

Aki útnak indul, tankoljon többet a szokásosnál!

Valamennyi közlekedési ágazatra hatással van a rendkívül hideg időjárás, ezért hosszabb menetidőkre és fennakadásokra kell számítanunk. A katasztrófavédelem arra kéri az állampolgárokat, csak a téli időjárási körülményeknek megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak és a megszokottnál több üzemanyagot tankoljanak.

-DO/MTI-

A rovat további hírei: Mozaik

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

2024. ápr. 22.

A teljesítmény kérdése fontos olyankor, amikor rendszeresen sportolunk, szeretnénk látni az eredményeket, s persze egyre többet akarunk kihozni magunkból. (X)

DSTV: a gumicsere hetei

DSTV: a gumicsere hetei

2024. ápr. 22.

Amint a hőmérséklet tartósan 7 fok fölé emelkedik, itt a gumicsere szezonja, derül ki a DSTV összeállítása. E hetekben érdemes a téli abroncsokat nyári szettekre cserélni – minden további fontos részlet kiderül Matticza Krisztián műhelyében. Hangkép.

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

2024. ápr. 21.

Svájc úthálózata kifejezetten modernnek számít. Az ország minden nagyobb városa megközelíthető autópályán keresztül, csakúgy, mint a látnivalók többsége. (X)

Május 1-jén ad otthont a Vasmű út a Sugárúti Fesztivál kavalkádjának

Május 1-jén ad otthont a Vasmű út a Sugárúti Fesztivál kavalkádjának

2024. ápr. 20.

Május 1-jén 10.30-kor nyitják meg a Sugárúti Fesztivált a Vasmű úton. Felvonulás, sör és virsli, programözön, retró hangulat – kihagyhatatlan élmény, mindenkit szeretettel várnak!