Dunaújváros Hetilap

Hitelekből karácsonyoztunk?

doszerk - 2017. január 5. 8:06

Bejöttek az akciók, sokan fizették hitelből a karácsonyi ajándékokat. Másfélszer-kétszer annyi személyi hitel fogyott több hitelintézetnél, mint tavaly, és a nullás THM-ű áruhitelért is sokan álltak sorba ‒ írja a Világgazdaság.

Sokan karácsonyoztak hitelből az év végén. A hitelintézetek beszámolói szerint sokkal többen és több kölcsönt vettek fel, mint 2015-ben. Akkor decemberben 13,2 milliárd forint személyi, 2,6 milliárd forint szabad felhasználású jelzálog- és 1,4 milliárd forint áruhitelt helyeztek ki a jegybank adatai szerint. Most karácsonykor egyedül a Providentnél nem robbant a hitelbomba a Világgazdaságnak nyilatkozó pénzügyi cégek közül: náluk a hiteligénylések darabszáma csökkent, igaz, az igényelt kölcsönösszeg mértéke általánosságban véve viszont nőtt.

Az FHB-nál ugyanakkor az egy évvel korábbi időszakhoz képest csaknem a kétszeresére bővült a kihelyezés volumene. „A korábbi évek visszafogottabb költekezéséhez képest, úgy tűnik, ismét megindult a karácsonyi vásárlások hitelből történő finanszírozása” – mondják a bank szakértői, akik szerint a növekvő kihelyezés a gazdasági környezet és a jövőbeni kilátások javulása mellett elsősorban az egyre alacsonyabb hitelkamatoknak köszönhető.

A többi bank sem panaszkodhat az alacsony forgalomra. Az UniCredit Bank csaknem 20 százalékkal több fogyasztási hitelt nyújtott ügyfeleinek az előző év azonos időszakához képest. A CIB-nél 45 százalékkal nőtt a kihelyezett személyi hitelek mennyisége a karácsonyi időszakban, az ügyfelek átlagosan egymillió forintot vettek fel ötéves futamidővel. A kölcsönt vélhetően az alacsony kamatok tették kelendővé, 250 ezer forintos havi jövedelem és jóváírás mellett a hitelt mindössze 8,9 százalékos kamattal kínálta a CIB.

Az FHB-nál is körülbelül egymillió forintot vett fel egy átlagos ügyfél, ha személyi hitelről van szó, és 4-5 éves futamidőt választott. A K&H-nál is a személyi kölcsön ment a legjobban, 1,3 milliárd forintnyit folyósítottak ebben az időszakban, másfélszer annyit, mint egy évvel korábban. Náluk is körülbelül egymillió forintot vett fel egy átlagos kliens.

A Budapest Banknál egész évben nőtt a személyi hitelek mennyisége, a karácsony ebből a szempontból nem volt kiugró. Sokkal többet vásároltak azonban az ügyfelek hitelkártyával, és az áruhitelekből is több fogyott az ünnepek előtt. Az OTP-nél is az áruhitelek iránt nőtt a kereslet, illetve a Cetelemnél is ez az a hiteltípus, amelyiknél a karácsony hozza el a csúcsidőszakot, az ünnepeket megelőző néhány hétben folyósítják a teljes éves kihelyezés közel 15 százalékát.

A személyi kölcsönöknél viszont nyáron van a csúcsszezon, mivel a hitelt olyan, nagyobb tervek finanszírozására veszik fel a családok, mint a lakásfelújítás vagy az autóvásárlás. A Cofidisnél a kisebb összegű személyi hitelek mellett az áruhitel volt a húzótermék. A lakosság szívesen vásárolt műszaki cikkeket részletre, különösen a nullaszázalékos THM-ű konstrukciók voltak népszerűek a hitelintézetek áruházi partnereinél.

A hitelkártyák száma hagyományosan megugrik az év végén. Az idén is ez történt: beváltak az akciók. A CIB 20 százalékos visszatérítést ígért bizonyos esetekben a vásárlások árából, ez hozott sok ügyfelet a banknak, a Cetelemnél is többen választották a hitelkártyás vásárlást, és az FHB és az UniCredit is erről számolt be. Az FHB-nál 200-300 ezer forint körüli, az UniCreditnél 540 ezer forintos keretet választott egy átlagos ügyfél.

A folyószámlahitelnél vegyesek a tapasztalatok. A Budapest Banknál kevesebben vitték mínuszba a számláikat az év végi prémiumok és az előrehozott januári fizetések miatt. A K&H viszont decemberben is folyósított csaknem 200 millió forint folyószámlahitelt, ez igénylőnként átlagosan 150 ezer forintot jelentett. Az UniCreditnél is keresett volt a folyószámlahitel, az átlagos keret 310 ezer forint volt.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.